Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '11

 
Kategori
Haber
 

Ankara üniversitesi, YGS iptal edilmeli...

Ankara üniversitesi, YGS iptal edilmeli...
 

AÜEBFÖ ve Değerlendirme Bölümünün YGS sınavına yönelik hazırladığı raporda sınavın iptal edilmesi ve sadece bu yıla özgü olmak üzere birinci ve ikinci aşama sınavlarının bir arada yapılmasının en uygun çözüm olduğunu kamuoyu ile paylaştı.

Radikal Gazetesinde yer alan (aa) Anadolu Ajansı kaynaklı haberde 2011 YGS sınavı ile ilgili Raporda, YGS gibi önemli bir sınavda kullanılacak ölçme araçlarının geliştirilmesinde ve uygulanmasında ölçme ve değerlendirmenin vazgeçilmez bazı bilimsel temel ilkelerinin gözetilmesinin gerekliliği vurgulandı. Raporda, “Sınavın sonucuna göre verilecek kararların adil, nesnel, eşitlik ilkesine zarar vermeyecek biçimde, bir başka ifade ile geçerli ve güvenilir olabilmesi için sınava ilişkin tüm uygulamaların bu ilkelere göre gerçekleştirilmesi zorunludur” ifadesine yer verildi.

Raporda, YGS 2011’de uygulanan testlerde, “konu/tema birliğinin sağlanması”, “soruların kolaydan zora doğru sıralanması” ve “sayılarla ifade edilen seçeneklerin küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe doğru sıralanması” ilkelerinin göz ardı edildiği ileri sürülerek, “her adaya özgü bir kitapçık uygulaması adı altında akademik açıdan kabulü mümkün olmayan, tamamen ’mekanik’ olarak nitelenebilecek bir uygulamaya gidildiği” savunuldu.

Şifre” tartışmalarının ilk ortaya çıktığı tarihte ÖSYM’nin web sayfasında yer alan YGS 2011’de kullanılan testler ve cevap anahtarları söz konusu “şifre” çerçevesinde bölümün öğretim üyelerince incelendiği ifade edilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu: “Bu inceleme sonucunda, özellikle ’Temel Matematik Testi’nde yer alan sorularda; soru kökünü ve seçenekleri hiç okumadan belirtilen şifre uygulanarak, 40 sorudan 30’un üzerindeki soru için hemen doğru cevaba gidilebildiği gözlenmiştir. Bu incelemede olduğu gibi, YGS 2011’de kullanılan diğer kitapçıklarda da yanıtların seçeneklere tesadüfi bir biçimde dağıtılmayıp belli bir sistematiğe göre yerleştirildiği (şifreleme) iddiası gerçek olduğu takdirde, sınavın yansızlığı tamamen ortadan kalkmış olacaktır. Zira bu durumda testlerde ölçülen, adayın ilgili alanlardaki akademik başarısı değil, seçeneklerdeki sistematiği yakalama gücü olacaktır. Bu sistematiği yakalayarak doğru yanıtlar veren adaylar, haksız bir başarı elde etmiş olacaklardır.” denildi.

Üniversitenin raporuna göre bilimsel ölçütlere göre hazırlanmayan 2011 YGS sınavı zaten kopya/şifre iddiaları gerçek olmasa bile iptal edilmeli. Rapor sınav kitapçıklarının, soruların, yanıt seçeneklerinin bilimsel kriterlere göre oluşturulmadığını ortaya koyuyor.

YGS sınavındaki skandallar kamuoyuna yansıdığında konuyu işlediğim yazımda faturanın iktidara kesileceğini salt bu nedenle bile sınavın yeniden yapılması gerektiğini dile getirmiştim.

Konu yargıda. ÖSYM bugün mahkemeye savunmasını verdi. Yapılan açıklamalara göre şifre iddialarını kabul etmemiş. Bilgisayarın işi olduğunu öne sürmüşler. Oysa bilgisayar, bilgisayar programlarını hazırlayanların istek ve beklentilerine göre çalışır. Sizin isteminizin dışında bir sonuç ortaya çıkması olanaksızdır.

YGS sınavında öne sürülen şifre vb. iddialar bir tarafa sadece bilimsel kriterler dikkate alınmadığı için bile bu sınavın iptal edilmesi gerekir. Tabi ortada hukuk, adalet diye bir şey varsa…

Kaynak,Radikal

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..