Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Anksiyete bozuklukları

Kaygı bazen motive edicidir. Stres altındaki motivasyonu arttırır. Ancak telaş ve korku tüm yaşama hükmettiğinde sorun başlamaktadır. Sağlıklı kaygı ve odaklanma dikkati çok olumsuz etkilememektedir. Anksiyete bozukluğu psikiyatri alanında geniş bir hastalıktır. Nedenleri kesin olarak bilinmezken, kalıtsal faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU TÜRLERİ NELERDİR?

*Anksiyete bozukluğu

*Panik bozukluk

*Fobik bozukluk

*Obsesif kompulsif bozukluk

*Sosyal fobi

*TSSB(Travma sonrası stres bozukluğu) vb türleri vardır.

  KAYGILANMA DURUMUNDA  NELER YAŞARIZ

 Anksiyete’nin ruhsal ve bedensel belirtileri bulunmaktadır. Sürekli gerginlik, heryerde felaket olacağı hissi, kaygı, tasa, sinir, huzursuzluk bedensel tepkiler olarak ta ; kas gerginliği, kas ağrıları, tıkanma, boğulma gözlemlenmektedir.

NEDEN BÜTÜN SIKINTIYI BEDENİMİZDE HİSSEDERİZ?

İlginç bir nokta da kaygı düzeyi yüksek kişilerin huzursuzluk ve kaygı hissinin yanı sıra sürekli gerilim tipi baş ağrıları, yaygın vücut ağrıları, bulantı, midede şişkinlik gibi şikayetleri bulunmaktadır. Bu sebeple hastaların bir kısmı öncelikle psikiyatrist dışındaki hekimlere başvurmaktadırlar.

Kaygı hali ile “savaş ya da kaç” refleksi arasında ilişki kurulmaktadır. Kişi yaşamsal bir tehlike algılamakta, buna gerek ruhsal gerekse bedensel yollarla cevap vermektedir. Böylesi bir durumda kişinin otonom sinir sistemi aktifleşmekte; dolaşım ve solunum sistemleri  hızlanmaktadır. Kişi bunları titreme, huzursuzluk, kas gerginliği, nefes darlığı, çarpıntı hissi, ellerde, ayaklarda üşüme, ağız kuruması, bulantı ve midede şişkinlik olarak vücudunda görmektedir.Göründüğü gibi beyin ve beden sürekli birlikte çalışmakta; belirtiler en belirgin olarak beden yoluyla ortaya çıkmaktadır.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN BİR HASTANIN ANLATTIKLARI  NELER OLMAKTADIR?

- Kendimi daima endişeli bulurum.
- Anı yakalayıp bir türlü rahat edemiyorum.
- Hiçbir şeyi  akışına bırakamıyorum.
- Sorunlarım arttığında işimi yetiştiremeyeceğimden kaygılanıyorum ve kendimi çok kötü hissediyorum.
- İşimi kaybetmekten korkuyorum

- Uykuya dalmakta ve günlük işlerimde zorlanıyorum, bazen gecenin ortasında uyanıyorum.

konsantre olamıyorum.

-Başım dönüyor gibi hissediyorum, sık sık kalbim çarpıyor.

- Her şeye olduğundan çok daha fazla olumsuz bakıyorum.

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA İLAÇ KULLANIMI

1.Bu ilaçlar kesinlikle doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

2.İlaçların etkilerini gösterebilmeleri için az 2-4 hafta kadar beklenmesi gerekmektedir. Bu ilaçların genellikle derhal açığa çıkan rahatlatıcı etkileri bulunmamaktadır. Hatta tedavinin başlangıcında bir kısım şikayetlerinizde geçici bir şiddetlenmelerde artış görülebilmektedir.

3.Kullandığınız ilacın yeterli gelip gelmediğine, ilaç değişikliğine, etkiyi güçlendirme amacıyla ilave ilaç gerekip gerekmediğine hekiminiz karar vermelidir

4.Belirgin düzelmeler sağlandıktan sonra tedavinin en az 6-9 ay süre ile devam ettirilmesi önerilmektedir. İlaçların tedavi sonunda kesilmesi kararını da doktorunuz ile tartışarak onun önerileri doğrultusunda vermelisiniz.

5.Sanılanın aksine antidepresanlar etkilerini uyuşturarak yapmazlar. Antidepresan kullandığınız takdirde düşünme ve karar verebilme işlevleriniz olumsuz etkilenmemektedir.

6. Antidepresanlar kesinlikle bağımlılık yapan ilaçlar değildirler.

7. Antidepresan ilaçlar ile ilişkili görülen yan etkiler genellikle hafif olup, kısa sürelidir. Genellikle tedavinin ilk haftasında görülürler. Bunlar bulantı, kusma, baş ağrısı, sersemlik hissi gibi belirtilerdir. Daha uzun süreye yayılan yan etkiler arasında da cinsel isteksizlik, sertleşme ve boşalma güçlüğü yer alır. Kilo alımı ise ilaçların sadece bir grubunda rastlanan bir yan etki olup genellikle aşırı boyutlara ulaşmamaktadır

KAYNAKÇA:

Prof.Dr.Şükrü Uğuz  Anksiyete bozuklukları Makale

 Www.sağlık.net

Aktüel Psikoloji

 

 

 
Toplam blog
: 9
: 204
Kayıt tarihi
: 18.05.17
 
 

Uzm.Klinik Psikolog  Kübra Eriş Ayrıntılı Özgeçmiş Website:  www.kubraeris.com   EĞİTİM Yüksek Li..