Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '19

 
Kategori
Felsefe
 

Anlamak Gerek 3

Açıkçası enerji sağlama yönelimli (beslenme yönelimli) bir nedeniniz var. Bu nedeniniz olmadan; ne av ne avcılık gibi; ne de çok sonraki dönemler içinde oluşan üreten ilişki gibi sonuçlar ortaya koymanız, olanaklı olurdu.

 

Beslenme veya enerji sağlama işi neden ise; av-avcılık, kolektifi oluş ve üreten ilişki, paylaşma, kolektif sahiplik; beslenme ve enerji sağlamaya bağlı sonuçtu. Yansımaydı. Yani kolektif bir avcı toplayıcı hayat olmadan, paydaşlı olma ve kolektif sahiplik te olanaklı değildir.

 

Üretmeden paylaşmak olanaklı olmadığı gibi; üretilmeyenin ne kişisi ne kolektif sahipliği de olanaklı değildir. Totem meslekli üreten ilişkiler olmasaydı; dışa açılma ve gruplar arası İttifaklar da olanaklı değildir.

 

Görüyorsunuz önce adım adım, kendi içinde kapalı kesikli sürekli halka gelişmeler olmaktadır. Bunların hücresel düzlemdeki karşılığı işlev durumlarla olmak. Sonra da bu halkalar bir eksen çevrimi içinde file gözü balık ağı gözü gibi halka, çokgen bileşmeleri veya zincirleri oluşmaktadır.

 

Başlangıçta yalınlık vardı. Yalınlık giderek adım adım sentezleri içinde karmaşıklaşan entegrasyonlardı. Enerji sağlama süreçleri; avlanma, av olma; ot, kök, meyve, böcek toplama sonrası, bunların yenmesiydi. Av yapma, ot, kök, meyve böcek toplama; beslenme eksenine çevrim olan ağ (şebeke) ilişkisiydiler.

 

Hayat beslenme, korunma gibi eksence ortak özellikleri olan benzerleri, bir araya getirdi. Böylece hayat ortaklaşa yaşamlı çevrim, çekim eksenini ortaya koydu. Beslenme, enerji sağlama, savunma, cinsellik türü çekim ve çevrim ekseni, kişinin bilincini oluşuyordu.

 

Av olma; avcılık yapma, böcek, meyve, ot, kök toplama da bu çevrime bağlı eksene doğru yönelim yapan kesikli sürekli olan uygulamalardı. Ya da enerji sağlayıcı eksen çevresinde eyleme dökülmenin halkalarıydılar.

 

Ot, kök vs. toplayan eylemciler ortak özellik yöntemiyle çekim ekseninde bir araya geliyordu. Bu tür bir araya gelişleri ortaya koyan birlik, ekseni nedenle çekiliyordu. Eksende yığılıp birikenler, eksende ağırlık kütlesi ve bükülme ortaya koyan bir birlikti. Bu nedenle birliğin kendi üzerine kendi etkisiyle yaptığı HIZLI BİR DÖNME etkisi vardı.

 

Dönüş yapmanın çevrim birliği içindeki bu tür halkaların halkalar arası bağ enerjisini ortaya koyan da kolektifi oluşlardı. Bu tutumlar, kolektif birim zamanlı sürecin, kendilikten ortaya konup bilincine varılmasıydı.

 

Kolektif ilik içinde bilincine varılan diğer şeyler de paydaşlı oluşlardı. Kolektif sahiplikti. Kolektif oluş içinde, paydaşlığın, kolektif sahipliğin soyut kavranışı da özgecilikti.

 

Tüm bunlar giderek organize oluştu. İş birliğiydi. Dayanışmaydı. İttifaktı. Süreç yine giderek tek düze olmayan neden sonuç bağıntılı kompleks bir ağ ilişkisi veren girişmeydi. Burada neden olan bir durumun ağ ilişkisi, bir başka bağıntı içinde de sonuçtu.

 

Yani dinamik içindeki parametreler içinde neden olanlar sonuçtu. Sonuç olanlar da nedendi. Avcılık toplayıcılık ve üretim ilişkisini ortaya koyan açlık savunma gibi nedenler; kolektif oluşu, paylaşımları ortaya koyan birer, sonuçtular.

 

Örneğin; bütünden kopmanın, kesikli sürekli olmanın. Yalıtımlı olmanın. Enerji akışlı olmanın vs. birer sonucuydular.

 

Kişinin kolektif girişmeleri sonucunda paylaşım yapacak olmanın bilinci ve zorunlu paylaşma yapacak olmayı öğrenmesi; kişide özgeci davranış geliştirmeye neden oluyordu.

 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..