Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

Anlamazlıktan gelmeyin Sayın Başbakan

Anlamazlıktan gelmeyin Sayın Başbakan
 

Aşağıdaki cümleler, Milliyet İnternet sitesinden alınmıştır. Başbakan’ın bu gün saat 15’de yaptığı basın toplantısında da aynen izledim.

<ı>AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz AK Parti anayasası yapmıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasını yapmak için bu yola koyulduk" dedi. Erdoğan, Anayasa çalışmalarının ertelenmesini isteyen rektörlere, "Herkes kendi işine baksın" karşılığını verdi.

<ı>

Sayın Başbakan, ortalıkta gezen “Anayasa Taslağı”nın AKP’nin anayasası olmadığını vurguluyor. Tüm Türkiye’nin anayasasını yapmak için yola koyulduklarını (!) vurguluyor.

Diyelim ki öyle…

Yani “Çıkılan yol” Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasası olacak. Peki, o zaman niye kapalı kapılar arkasında?

Peki, o zaman niye “Yeni Anayasa” ön çalışmaları için bir gurup bilim adamı(!)na havale edildi?

Mademki Türkiye’nin anayasası olacak, böyle bir hazırlık başlatılmasının gerekli olduğu vurgulanarak daha geniş kapsamlı bir çalışma başlatılmadı?

Elbette yeni bir anayasa yapılması için illa ki “İhtilal” olması gerekmez, illa ki “Kurucu meclis” gerekmez. Ancak, geniş katılımlı bir çalışma, kitlelerin endişelerini ortadan kaldırmak için yeterli.

Örneğin, böyle bir çalışmanın başlatılması ve Türkiye’nin “İhtiyacı olan” yeni bir anayasa yapılması gereği ortaya konularak, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, yargı gurubunun ve özellikle de <ı>yapılacak yeni anayasanın anlaşılır olması için Türk dil Kurumunun da içinde bulunacağı geniş katılımlı bir gurup oluşturulurdu.

Oysa Sayın Başbakan, siz ne yaptınız?

İşi, altı kişilik bir komisyona havale ettiniz. Onların “Sır” gibi sakladıkları “Yeni Anayasa metni”ni turistik bir otelin odasında, kendi partinizin adamlarına incelettiniz. Şimdi de siz inceliyorsunuz ve her zaman yaptığınız gibi bu kez de “Anayasa dayatması” olarak milletin önüne koyacaksınız ve kendi yaptığınız listeden milletvekili olan ve “Hür iradeleri” sorgulanabilecek milletvekili sayısal üstünlüğünüz ile meclisten geçireceksiniz.

Dahası…

“Biz bu anayasayı halkoyuna sunacağız” diyorsunuz Sayın Başbakan… Oysa, siz de biz de biliyoruz ki, milletvekili sayınız, 367 sayısının altında olduğu için “Zorunlu” olarak halkoylamasına gidecek metni, neden “Kendi iradeniz” ile götürüyor havası yaratmak istiyorsunuz?

Belli ki bu “Taslak” öncelikle “AKP Anayasası” ve siz o imajı silme peşindesiniz.

Sayın Başbakan…

Hiç kimseye “Kızmaya” hakkınız yok. Çünkü bu ülke, üzerinde yaşayan herkese aittir. O nedenle de eğer yeni bir “Anayasa” yapılacaksa, bunun şeklinin “dayatma” ile olmaması gerekir.

Size de söylenen ve üzerinde durulan bu.

Neden anlamazdan geliyorsunuz?

19 EYLÜL 2007

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..