Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Avukat Aylin Göstericiler

http://blog.milliyet.com.tr/bursaavukat

09 Ağustos '18

 
Kategori
Aile
 

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır
 

Anlaşmalı Boşanma Davası


Evlilikler doğal olarak boşanma üzerine kurulmasa da ne yazık ki zaman zaman çiftler kendi aralarında anlaşamayıp çağdaş bir şekilde boşanma yoluna gidebiliyorlar ve bizler de bunu en masum şekli ile anlaşmalı boşanma olarak nitelendiriyoruz.

Neden anlaşmalı boşanma davası açılmalıdır?
Türk Hukuk Sistemi kuralları içerisinde kolay ve hızlı boşanmak için açılan davaların başında anlaşmalı boşanma davaları gelmektedir. Bu bilgi ışığında eğer iki kişi boşanmak üzere bir mahkemeye vuracaksa önce kendi aralarında bir anlaşmaya varmalı ve devamında ortak bir hareket ile ilgili yargı koluna başvuruda bulunmalıdırlar. Ancak tarafların karşılıklı anlaşmaya varamaması durumunda oluşan yargı süreçleri çekişmeli geçebilmekte ve ortalama 2 ile 3 yılı bulabilmektedir. Üstelik bir davanın bu kadar uzatılmasının iki tarafa da hem maddi hem de manevi olarak zarar verdiğini de bilmeniz gerekmektedir. Bu sebepten dolayı mümkünse iki taraf da şartları açıkça belli edilmiş şekilde tüm maddeleri konuşmalı ve anlaşmalı boşanma davası açarak maksimum 3 ay içerisinde bu davanın neticelendirilmesine çalışmalıdırlar. Unutmadan şunu da ekleyelim ki, eğer dava için acil bir durum var ise bu 3 aylık süreç “1 güne” de inebilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasında protokol hazırlığı
Anlaşmalı boşanma davalarının ilk aşaması, tabi ki yargı kurumuna uygun bir şekilde protokol hazırlanmasından geçmektedir. Ancak konu ile ilgili önceden bilgisi olmayan kişilerin bu protokolü hazırlaması da oldukça zordur. Bu yüzden işinin ehli bir avukat ya da büro tarafından doldurulması ve hazırlanması gerekmektedir.

Bu protokol içerisinde tüm bilgiler ve maddeler eksiksiz olarak geçmeli ve tüm ayrıntılara tek tek yer verilmelidir. Çünkü olası bir eksiklik durumunda dava reddedilebilir ve /veya boşanmadan bekledikleri bir kısım hak ve talepleri zayi olabilir. Önceden bilginiz yoksa bu protokol içerisinde nafaka, evlilik malları, tazminat, velayet işlemleri gibi birçok maddenin konulduğunu söylemek mümkündür.

Anlaşmalı boşanmalarda nereden başlamalı? Süreç nasıl işler?
Avukatınız vasıtasıyla hazırladığınız protokol sayesinde öncelikle aile mahkemesine başvuru yapmanız gerekmektedir. Devamında ise duruşmalara bizzat katılmalı ve davayı kabul ettiğinizi beyan etmelisiniz. Eğer başka bir pürüz yoksa zaten hakim davayı iki tarafın da isteği doğrultusunda lehine sonuçlandıracaktır.

Avukat Aylin Göstericiler

 https://aylingostericiler.av.tr/anlasmali-bosanma-nedir

 
Toplam blog
: 7
: 1015
Kayıt tarihi
: 16.07.18
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1998 yılında mezun oldum. 2000 yılında da Bursa'da Göste..