- Kategori
- Hukuk
- Okunma Sayısı
- 302
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir, Nasıl Açılır? Tüm Soru ve Cevapları

Anlaşmalı Boşanma
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Neler Gerekli
Günümüz Türkiye’ sinde çiftlerin en hızlı ve en sorunsuz şekilde tabir edilebilecek biçimde boşanabilmeleri Türk Medeni Kanunu kapsamında mevcut olan boşanma yöntemlerinden birisi olan anlaşmalı boşanma davası ile mümkün olabilmektedir.
Temel olarak tarafların boşanma davasının öncesinde tüm konulara ilişkin olarak tam anlamıyla mutabık kalmalarıyla gerçekleştirilebilen anlaşmalı boşanma davasında kapsamın çok geniş olması dolayısı ile işleyişin dikkatli bir şekilde yürütülmesi çok büyük bir önem taşır.
Boşanma kararının alınmasının ardından evlilik birliğinin sürdürülemeyeceğinin mutlaka her iki tarafın kabul edilmesi gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Dava Nedir?
Anlaşmalı şekilde boşanmak isteyen kişilerin Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirlenmiş olan evliliklerinden itibaren en az 1 yıl geçmiş olması gerektiği konusuna dikkat etmeleri gerekmektedir. Söz konusu olan 1. Yılın doldurulması nikah tarihinden itibaren göz önünde bulundurulur.
Açılacak olan anlaşmalı boşanma davası içerisinde eğer mevcut ise çocukların ya da çocuğun velayeti, nafaka ya da tazminat gibi önemli hususların dışında mal paylaşımı ve diğer etkenlerin boşanacak çiftler arasında anlaşmaya varılması gerekir. Sonuç olarak anlaşmalı boşanma davasında adından da belli olduğu gibi boşanma kararı alan çiftlerin her konuya ilişkin olarak anlaşmaya varmış olmaları gerekir.
Anlaşmalı boşanma davalarında çiftlerin bir anlaşmalı boşanma davası protokolü oluşturmaları gerekmektedir. Söz konusu bu protokol içerisinde de anlaşmaya varılan tüm hususların açık şekilde tamamının belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca bu protokolün her iki eş tarafından da imzalanması ve mahkemeye aslının sunulması gerekir.
Bu noktada Aile Mahkemesi’ ne kesinlikle protokolün fotokopisinin değil aslının verilmesine dikkat edilmelidir. Söz konusu olan anlaşmalı boşanma davası duruşma gününde her iki tarafın da mahkemede bulunması gerekir.
Bu noktada mahkeme tarafından tarafların aynı duruşmada karşı karşıya gelmek istememeleri durumunda taraflara duruşmaya katılımlarını ayrı ayrı gerçekleştirebilme hakkı da vermektedir. Ancak bu durumun dava sürecinin uzamasına yol açabileceğinin de anlaşmalı boşanma davası açacak çiftlerin bilgisinin olması gerekir.
Avukat İlkay Uyar Kaba
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
