Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '20

 
Kategori
Hukuk
 

Anlaşmalı Boşanma Davası

Genel Olarak

Boşanma davaları şekil ve usul yönünden farklılık göstermektedir. Boşanma davaları zina, hayata kast vb. gibi sebeplerle çekişmeli olarak açılabileceği gibi tarafların anlaşması suretiyle anlaşmalı boşanma şeklinde de açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen anlaşmalı boşanma şartlarına uyulması gerekmektedir. Bu şartlar yerine getirilmeden anlaşmalı boşanma davası açma imkanı bulunmamaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının şartları oluşmadığı takdirde açılan dava çekişmeliye dönecektir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

Davanın Açılabilmesi için belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

  1. Tarafların en az bir sene evli olmaları gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken şey bu bir senenin başlama tarihidir. Toplumda bazı kesimlerde evliliğin düğün ile başlayacağı inancı bulunmaktadır. Ancak hukukumuzda evlilik düğün ile değil nikah ile başlamaktadır. Süre hesaplanırken nikah tarihi esas alınacaktır.
  2. İki tarafın da boşanmayı kabul etmesi gerekmektedir. Burada sadece anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamak yetmemektedir. Hakim karşısında boşanmak istendiği beyan edilmelidir.
  3. Boşanmanın feri unsurları taraflarca kararlaştırılmalıdır. Bu feri unsurlar nafaka, velayet, tazminat vb. şeklindedir. Hakimin boşanmanın feri unsurlarında karar verme yetkisi bulunmaktadır. taraflar feri unsurları düzenlemediği takdirde hakim bu hususları kendisi düzenleyecektir.

 

Anlaşmalı Boşanma Neden Tercih Edilmektedir

Anlaşmalı boşanma davaları Türkiye'de en çok tercih edilen boşanma türüdür. Türkiye'de boşanma davaların yüzde doksanı anlaşmalı olarak tamamlanmaktadır. Çekişmeli olarak açılan davaların da çoğu anlaşmalı olarak tamamlanmaktadır. Peki neden anlaşmalı boşanma bu kadar çok tercih edilmektedir? Anlaşmalı boşanmanın tercih edilmesinin nedenleri:

  • Anlaşmalı boşanma davası kısa sürmesi bakımından en çok tercih edilen boşanma davasıdır. Taraflar arasında bir anlaşma olduğu için araştırılacak bir husus bulunmamaktadır. Bu sebeple tek celsede sonuçlanabilen davalardır. 
  • Anlaşmalı boşanma davası diğer boşanma davalarından masraf olarak daha düşüktür. Araştırılacak husus olmadığı için eşya tespiti için keşif, mal tasfiyesi için bilirkişi gibi hususlar olmayacaktır. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davasının masrafı daha düşüktür.
  • Anlaşmalı boşanma davası tarafların ortak bir paydada buluştukları bir dava olduğu için psikolojik olarak tarafları daha az etkileyen davalardandır.

 

Kaynakça

https://mersinbosanmaavukati.com/mersin-bosanma-avukati

 

https://www.hukukihaber.net/anlasmali-bosanma-sureci-nasil-isler-makale,6305.html

https://barandogan.av.tr/blog/medeni-hukuk/anlasmali-bosanma-davasi-nasil-acilir.html

 
Toplam blog
: 2
: 108
Kayıt tarihi
: 05.01.19
 
 

Erdi Aklan Durna 1992 senesinde Mersin'de doğdu. İlk ve orta okulu mahalle okulunda bitirdikten son..