Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '19

 
Kategori
Deneme
 

Anlatabildim mi?

 

Yazmak sorumluluk yüklenmek demektir. Bu yük, az çok öğretmenlerin taşıdığı yüke benzemektedir. Neden mi?

Okuyucunun beyin hücrelerinden birine bile tıklayamadın mı, okuyucunun kalbine dokunamadın mı onun zamanını aldın demektir. Bir saliseyi, bir anı geri getiremeyeceğimiz düşünülürse kaybımızın ne kadar çok olduğu anlaşılır. Bir de yanlış bilgi verilirse ki o zaman, değil yazarlılığın insanlığın iflâs ettiği andır.

Çoklarının insanlıktan çıkması bizi ilgilendirmez.  Eğer yazıyorsak, en azından okuyucuyu düşündüreceğiz.

Okuyucu bir kere düşünmeye başladı mı sadece yazılanı değil, yazılmak isteneni de anlar. Hatta yazarın aklına gelmeyenleri de…

Biz henüz soyut düşünemiyoruz. Onun için yazarlarımız da genellikle olaylardan ve kişilerden söz ederler. Güncel olaylardan söz etmek oldukça zor. Olayın nedenlerini, niçinlerini, nasıl başladığını, nasıl gelişip sonuçlandığını araştırmanıza izin vermeyebilirler. Sadece bir sahnesini gösterime sunarlar. Olayın gerisindeki aktörleri de tanıyamazsınız… Dedik ya bu çok zor. Demediklerimizi de düşünün olayın kahramanı sevdiğimiz kişi olursa yazımız başka olur. Kahramanlardan korkarsak yine başka olur. Kaç defa söyleyeceğiz günceli yazmak zor. Daha doğrusu somut olarak yazmak zor.

Somut olarak yazmak zor da soyut olarak yazmak kolay mı? Gazetelerden okumadınız mı? “Sen şunu demek istedin.” diyorlar yani beyin okuyorlar.

İnsan ister istemez gülüyor içinden. İki satırlık yazıyı okuyamayanlar beyin okumaya kalkıyorlar. Bu tipler insanın canına da okur.

“Bana ne?”  demek de olmuyor. O da ayrı bir sorumluluk. Belki de, belki de değil çok daha ağır bir sorumluluk…

Bazı konuşmacılar iki de bir “anlatabildim mi?” der. Bazıları da “Anladınız mı?”

 

Ben ne diyeyim şimdi?

 

Sabahattin Gencal, Çekmeköy-İstanbul, 03.12. 2019

 

 

 
Toplam blog
: 181
: 635
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

1943'te Trabzonda doğdu. Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen okulunu bitirdikten sonra girdiği Bursa Eğ..