Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

Anlayış tarzı

Anlayış tarzı
 

Dün akşam bir haber televizyonunu seyrediyordum. Canlı olarak gece haberlerini veren ve kendince yorum yapmaya çalışan bir haberci vardı. Haberlerin yoğunluğu %90 ortalamayla siyaset ve tabiki hükmetle birlikte cumhurbaşkanlığı. Konuların içerikleri ise bir kaç gündür hatta haftadır devam eden anayasa taslağı, hamili kart, başörtüsü, vb. gibi başlıklardı. Bunun üzerine yapılan araştırmalar ve bazı sivil toplum kuruluşları ile iş dünyasının oluşturduğu bir kurum. Buraya kadar her şey normal.

Ha normallerin içinde sayılabilecek haber niteliği taşıyan günlük gelişmeler araya serpiştirilmiş ve haber olsun diye onlardan da bahsediyorlar. Kısa başlıklar halinde geçiliyor. Alt yazı şeklinde geçen haberler ise üç dört günlük bilinen ve hatta unutulmaya yüz tutmuş bayat haber başlıkları. Canlı yayın ama haberler o kadar canlı değil.

Neyse devam ediyor tartışmalar gayet yeni oluyormuş gibi tarafların birbirlerine cevapları veriliyor. Sanki büyük tartışmalar yaşanıyormuş gibi ve sonunda bir yerlere varılmaya çalışılıyor. Tartışmaların özünde aslında hükümete eleştiriler var. Bu gayet normaldir. Olması gerekendir. Fakat asıl olmaması gereken şey ise toplumu bilgilendirmek yerine yönlendirmelerin yapılması ve bir yerlere bir mesajların iletilmesidir. İnsanların sanki var olan hükümetin ve diğerlerinin farklı niyetlerinin olduğu ve ülke için bir gizli niyetlerinin olduğu vurgulanmaya çalışılıyor. Böyle bir şeylerin olmamasına karşın varmış gibi gösterip seçimlerde rakip partilerin yapamadığını şimdilerde yapmaya gayret ediyorlar. Adı habercilik fakat yapılan bir vazife siyasi parti muhalefetidir.

Oysa ülkemizde daha önemli sorunlar var. Ülkemizde eğitim adaletsizliği, hukuk adaletsizliği, yaşam adaletsizliği varken ve bunların hal yoluna konulması gerekirken olmadık muhalefetin peşinden koşmak maalesef bazı insanlar dışında kimsenin umrunda değil. Zaten o insanlar da bunlar gibi düşündükleri için ancak kendileri çalıp kendileri dinliyorlar. Gerçek gündemi yakalamak ve gündemi haber yapmak gerçek habercilerin işidir. Bayatlar üzerinden haber programı bir programdan çok bayat yorumculuğa dayanır. Ülkemizin üzerinde bulunduğu coğrafyada stratejik konumunu tartışıp dururken esasında o stratejik konumnun tehlikelerini de yaşamaktayız. İşte bunlar üzerinde toplumu bilinçlendirmek ve ülkemizin değerini anlatmak yerine ülke insanını birbirinden şüpheyle bakmaları ve ayrımcılığa düşürmek için ellerinden gelenleri yapıyorlar.

Üzülüyorum. Oysaki dünyada yer edinmiş devletlerin medyası halkı bilinçlendirmek ve gerçekleri araştırmak için en ufak konuları bile haber yapıp aydınlatma yolunu seçmişleridir. Oysaki bizim medyamız nerde hazır var ve nerde kendi düşüncelerinin aksine olay var onlar ordalar. Olayın içeriği değil magazin tarafı daha önemlidir.

 
Toplam blog
: 196
: 493
Kayıt tarihi
: 28.06.07
 
 

Doğayı seviyorum. Onun içinde yaşamayı ve güzelliklerini tatmayı seviyorum. Yaşamayı ve hatta ölü..