Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Anlık istihbarata bağlı operasyonlar

Anlık istihbarata bağlı operasyonlar
 

sadece bize mi?


Malum , son dönemlerin en sıcak konusu anlık istihbarat ve buna bağlı operasyonlar. Bu konuda çok değişik bakış açılarıyla farklı yazılar yazılabilir. Ancak benim bahsetmek istediğim asıl konu bir ülkenin kendi iç ve dış güvenliğini yabancı bir ülkeden gelecek olan bilgi ve istihbarata bağlaması.

Pkk’nın K. Iraktan önce bulunduğu bölge Suriye idi. Hatırlarsanız Suriyeden pkk’nın çıkarılması ise askeri açıdan tehdit sonucu olmuştu. Bekaa vadisinin terörist unsurlardan temizlenmemesini savaş ilanı olarak kabul ettiğimizi deklere ettikten sonra terör örgütü artık orada barınamamış, Talabani ve Barzani’nin kanatları altına geçmişlerdi.

Ve yine hatırlarmısınız Barzani ve Talabani pkklıların teslim edilmesi konusunda yaptıkları açıklamalarda tek bir kürt kedisi bile veremeyeceklerini belirtmişlerdi. Pkknın bir siyasi sorun olduğunu ve silahla değil siyasetle çözülmesi gerektiğini açıklamışlardı. Ayrıca yapılacak bir kara harekatını uygun görmediklerini ancak hava harekatına pekde bir şey demiyeceklerini açıklamışlardı.

Peki geldiğimiz nokta neresi bakalım. Gündeme bilinçli olarak sürülen terör örgütünün lider kadrosunun öldürüldüğü iddiası fos çıktı. Bu iddiaları kimlerin ortaya çıkardıkları belli değil. Muhtemelen ortamı yumuşatmak içindi ve başarılı oldu. Bırakın terörist başlarını kedi bile gelmedi bu tarafa. Kara harekatı yapılmadı. Sadece 1-2 tane hava harekatı yaptık. Çok güzel de sonuç? Tamam gösterdik ki hava kuvvetlerimiz, ordumuz çok güçlü. Ama yapılan operasyon iklim nedeniyle bence biraz havada kalıyor. Çünkü bölge mağara dolu. Acaba dağı taşı mı bombaladık sadece. Ve ne yazık ki artık gündemde pkk ya çıkarılacak affı tartışıyoruz tüm televizyonlarımızda. Terör siyasallaştı diye genel kurmay başkanımızın demeci var. Barzani ve Talabani’nin yaptığı gürültü ise tiyatrodan başka birşey değil. Tabi yersen.

Anlık istihbarat bize ne zaman gerekti? Eğer bir ülke dost ise 300-400 kişilik bir terörist grup baskın yapmak için hareket ettiğinde istihbarat gerekli. Ya da bürodaki özel kuvvetlerinin başına çuval geçirilmeden önce gerekli. Kimse kusura bakmasın, bir ülke eğer savunmasını başka bir devletden gelecek istihbarata bağlıyorsa çok bekler. Hele o ülke ABD ise daha da çok bekler.

Resim : Açıkistihbarat.com sitesinden

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..