Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '10

 
Kategori
Kitap
 

Anna Karenina

Anna Karenina
 

Saygı aşkın yokluğunu kapatmak için uydurulmuştur. Benden sadece saygı istiyorsun demek ki aşk bitti. Anna Karenina sevgilisi Vronski’ye böyle söylüyor.

Anna evliliği devam ederken yaşadığı aşk nedeniyle toplumdan sosyal yaşamdan uzaklaştırılmış durumda. Aleksey Karenina boşanmaya yanaşmıyor ve oğlu Sergey’i Anna’ya göstermiyor. Anna Vronski’ye artık güvenmiyor kendisini sevmediğini düşünüyor. Küçük kızlarını bile yeterince sevmiyor. Birgün Vronskiyi kaybedebileceği düşüncesine duyduğu üzüntülere dayanamıyor. İstasyonda treninin önüne atlıyor ve intihar ediyor.Vronski ile ilk karşılaştıkları yerde.

Tostloy Anna Karenina adlı romanında sadece Anna Vronski ve Aleksey Karenin’in aşk ilişkilerinden bahsetmiyor. Levin ve Kiti’in ilişkisi de var. Levin geniş toprakları olan biri. Belki de Tolstloy Levin karakteriyle kendisini anlatıyor. Kiti Levin ile evlenmeden önce Vroski’ye hastalanacak derecede aşık oluyor ancak uzun bir süre sonunda bu aşkı unutabiliyor. Aleksey Karenina ise Anna’nın kendisini aldatması sürecinde mesleğinde başarısızlıklara uğruyor itibarını yitiriyor.

Roman kahramanları sürekli kitap okuyor. Resimle ilgileniyor. Vronski Anna ile İtalya gezisinde resim dersleri alıyor. Anna bile bir çocuk kitabı yazıyor. Aleksey ve Levin ise belirli konularda kitaplar okuyorlar.

Romanın iki farklı kahramanı Levin ve Anna birgün karşılaşıyorlar. Levin Anna’yı çok hoş buluyor.

Vronski Anna’ nın intiharından sonra üzüntüsünü unutabilmek için o dönemde Türklerle yapılan bir savaşa gidiyor. Aleksey Karenina Anna’nı kızını yanına alıyor.

Levin ruhunda oluşan karmaşıklıkları günlük yaşamda çok çalışarak gidermeye çalışıyor. Rusyanın geçirmekte olduğu değişimler bir şeyler yapma isteği Levini etkiliyor. Kitabın son satırları Levin’in duygularına ayrılmış. ‘Eskiden anlamsız olan hayatım ona verebildiğim iyilikle anlam kazanacak.’

Anna Karenin iki ciltten oluşan bir kitap. Kısaltılmış nüshaları da kitapçılarda satılıyor ama kitabın aslında neden bahsetmek istediğini anlayabilmek için daha uzun basımları okumak gerekiyor. Çeviri de çok önemli.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..