Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
Eğitim
 

Anne - Babalar OKS-SBS ve ÖSS Öncesi ve Sonrası Ne Yapmalı?

Anne - Babalar OKS-SBS ve ÖSS Öncesi ve Sonrası Ne Yapmalı?
 

http://www.yeniresim.com/data/media/1219/www.yeniresim.com_aile_resimleri.jpg


OKS-SBS ve ÖSS’de yüksek puan alıp başarılı olmak her geçen gün zorlaşıyor. Milyonlarca öğrenciyi etkileyen OKS-SBS ve ÖSS süreci, 13-20 yaş arası gençleri ilgilendiriyor. Gençlerin psikolojik yönden en dalgalı dönemlerinde bir de sınav stresi yaşaması, onların psikolojik gelişimlerini olumsuz bir şekilde etkiliyor. Anne ve babalar sınav öncesinde ve sınav sonrasında öğrencilere psikolojik destek sağlamalı, onların bu sıkıntılı dönemlerinde yanlarında olduklarını hissettirmeli ve olumlu yönlendirme yaparak çocuklarının başarılarına katkıda bulunmalıdır.

Sınava hazırlanan adayları yoğun stresli dönemler bekliyor. Sınav yaklaştıkça birçok öğrenci kazanamama endişesine kapılıyor. Öğrencinin içinde bulunduğu sosyal çevre ve aile bu kaygıyı körüklüyor.

Öğrenme için belirli oranda strese gerek vardır. Belirli düzeydeki stres öğrenciyi daha çok çalışmaya ve başarılı olma yolundaki inancını artırmaya yönelik olur. Psikolojik yönden yeterli düzeydeki öğrenme, çalışma ortamı ve aile ilişkileri öğrencinin başarısını artıracaktır. Ailesinden gerekli desteği alan genç, hedeflediği bölümü kazanabilir. Öğrenmeyi olumsuz etkileyen en önemli unsur stresin gereğinden fazla olmasıdır. Stres artıkça öğrenme düzeyi düşmekte, öğrenme düzeyi azaldıkça da stresi artmaktadır. Öğrencinin bu kısır döngüden kurtulması için anne ve babanın genci rahatlatması ve onu yoğun stresten kurtarması gerekir.

Uzmanlar adayların başarılı olmasını hedef belirlemesine ve düzenli ders çalışmasına bağlıyor. Hedefini doğru tespit eden, hedeflediği bölüme (okula), OKS veya ÖSS’nin içeriğine göre çalışma sistemi belirleyen öğrencilerin OKS veya ÖSS’de ipi göğüsleyeceğini söylüyorlar. Ancak öneriler üniversiteye hazırlanan adayın yapması gerekenlerle ilgili. Bu önerilerin adayın başarılı olmasında tek başına yeterli olduğunu söylemek yanlıştır.

Öğrencinin OKS veya ÖSS’de başarılı olması sadece kendisiyle ilgili değildir. Bu başarıda anne ve babanın rolü inkar edilemez. Bu sebeple anne ve baba özellikle sınav yaklaştıkça çocuğuna karşı daha şefkatli ve daha anlayışlı olmalıdır. OKS ve Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)’na sadece öğrenciler değil anne ve babaların da hazırlanması gerekiyor. Öğrencinin ÖSS’de başarılı olmasında deneme sınavlarında yüksek puan almasının, planlı ve amacına yönelik ders çalışmasının yanında anne babanın çocuğuna yönelik davranışları da etkilidir. Çocuklarının sınavı kazanması için birçok fedakarlıklarda bulunan anne ve babaların sınav öncesinde, sınav gününde ve sınav sonuçlandığında da aynı özveriyi göstermesi gerekir. Ebeveynlerin hepsi çocuklarının OKS veya ÖSS’de başarılı olmasını ister. Bunun için çeşitli fedakârlıkta bulunurlar. Çocuğu başarısız olduğunda ebeveyn kendini başarısız anne ve baba olarak görür. Çocuğu başarılı olduğunda da dünyalar onların olur. Çünkü çocuklarının başarısı kendi başarılarının bir göstergesidir. “Çocuğum üniversite sınavını kazansın” diye anne-babalar bir öğrenci gibi çalışır, gayret eder ve sınav heyecanı yaşar.

Sınav yaklaştıkça anne ve babaların stresi artar. “Acaba çocuğum sınavı kazanacak mı?”, “Kazanamazsa mahvoluruz, bütün emeklerimiz boşa gider…” şeklinde çeşitli düşüncelere kapılırlar. Bu düşüncelerin etkisinde kalan ebeveynler farkında olmadan çocuklarının sınav başarısını olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunurlar. Çocuğunun kazanamayacağını düşünen bazı ebeveynler onu azarlar ve öğrenciye çeşitli cezalar verirler. Çocuğuna karşı davranışları öfke dolu olur. Anne-baba aslında bu davranışlarıyla çocuğunu ders çalışmaya veya başarılı olmaya yönlendirdiğini sanır. Farkında olmadan genci olumsuz yönde etkiler.

OKS veya ÖSS yaklaşıkça kaygılanan anne babalar çocuklarının başarılı olmasını sağlamak için onlara sürekli ders çalışmaları gerektiğini hatırlatır. Öğrencinin ders çalışmanın dışında bir faaliyette bulunduğunu gördükleri zaman da onu sert bir şekilde uyarırlar. Sınav yaklaştıkça stresi artan genç, bir de anne babanın öfkeli davranışları karşısında daha çok kaygılanır. Anne babasının kendisinin başarılı olmasını istemediğini düşünmeye başlar. Bu yüzden genç, ebeveynlerin çeşitli uyarılarına aldırış etmemeye, bazen de uyarıların tersine davranışlarda bulunmaya başlar. Gencin ebeveynlerine karşı davranışları sınavın oluşturduğu stresten dolayı kaba ve serttir. Bu nedenden ötürü anne-babalar çocuklarına karşı daha hoşgörülü olmalılar.

OKS veya ÖSS sonucunda başarı veya başarısızlık diye nitelendirilen durumlar sadece öğrencinin çabasıyla gerçekleşmez. Başarı ancak bir takım çalışmasıyla elde edilir. Öğrencinin OKS veya ÖSS’de başarılı olması sadece kendisine bağlı değildir. Bu başarıda anne-babanın rolü inkar edilemez. Bu nedenle anne-baba özellikle sınav yaklaştıkça çocuğuna karşı daha ilgili olmalı ve ona sevgiyle yaklaşmalıdır. Çünkü genç, kaybedenlerin çoğunlukta olduğu bir sınava girmektedir. ÖSS’de kaybedenlerin (4 ve daha fazla süreyle eğitim veren lisans programlarını kazanamayanların) oranı % 90 gibi yüksek bir rakamdır. Bu rakamın gençler üzerinde oluşturduğu psikolojik baskı onlarda çeşitli davranış bozukluklarına yol açar. Bu nedenle öğrencinin beklenmedik davranışlarda bulunmasını normal karşılamak gerekir. Öğrencinin başarılı olmasında psikolojik yönden sınav öncesi birkaç gün çok büyük önem taşır. Gencin moralini bozan, kaygılanmasına yol açan, motivasyonunu düşüren ve genci öfkelendiren anne-baba davranışları öğrencinin OKS veya ÖSS’de başarısız olmasına yol açabilir. Çocuklarının sınavda başarılı olmasını isteyen anne-babaların şu davranışlarda bulunmaları gerekir:

Sınav Öncesi:

· Çocuklarınızı, “Başarısız olursan sonucuna katlanırsın.”, “Sınavı kazanamazsan mahvoluruz.” gibi sözlerle korkutmayın. Bu sözler öğrencileri korkutmakla kalmaz, öğrencinin stresini artırır. Artan streste öğrencinin sağlıklı düşünmesini engeller. Öğrenci sınav öncesinde ve sınavda dikkatini toplama güçlüğü çeker.

· Sınav salonunu önceden görmesini sağlayın.

· Sınava giriş belgelerinin ve sınavda gerekli olabilecek diğer eşyalarının tam olup olmadığını bir kez de siz kontrol edin.

· Sınava birkaç gün kala ve sınav günü OKS veya ÖSS ile ilgili konuşmaktan uzak durun. Eğer çocuğunuz bu konuyu açtıysa, sınavın çok rahat geçeceğini, sınava iyi hazırlandığını ve başarılı olacağını belirtin. Böylece onun stresini artırmamış olursunuz.

· Çocuklarınızın olumsuz davranışlarına karşı daha anlayışlı olun.

· Sınava giren her genç sınav heyecanını az veya çok yaşar. Onu rahatlatacak konuşmalar yapın. Neşeli olun, onu da neşelendirmeye çalışın.

· Ona karşı beslediğiniz sevginin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, başarısız da olsa sevginizin devam edeceğini söz ve davranışlarınızla ona hissettirin.

· Sınav öncesinde onun mutlu olmasını sağlamak için gence küçük bir hediye alabilirsiniz. Anne-babasının sevgisini hisseden genç psikolojik olarak rahatlayacaktır. Bu rahatlama onun başarısını artırır.

Sınav Günü:

· Sınav sabahı çocuğunuzu vaktinde uyandırın. Kahvaltı yapmasını sağlayın.

· Büyük şehirlerde meydana gelebilecek ulaşım aksaklıklarını düşünerek çocuğunuzun sınav salonuna zamanında ulaşmasını sağlayın. Eğer çocuğunuzun hoşuna gidecekse ve başarısını artıracaksa sınav salonunun bulunduğu okula birlikte gidin.

· Çocuğunuza karşı beslediğiniz sevginin sınavla ilgi olmadığını göstermek için sınav sonrası birlikte eğleneceği şeyler yapın.

Sınavdan Sonra:

· Çocuğunuzu ve kendinizi her türlü sınav sonucuna hazırlayın.

· Sınav sonucu ne olursa olsun siz hala anne ve babasınız, çocuğunuz da sizin evladınız. Bu nedenle sınav sonucunun çocuğunuzla olan ilişkinizi belirlemesine müsaade etmeyin.

· Sınavda kaybedenlerin çoğunlukta olduğunu düşünerek çocuğunuzun başarısız olabileceğini kabullenin. Her insanın hayatında çeşitli başarısızlıklar yaşayacağını unutmayın.

· Hayat ve sınav birbirinden çok farklı şeyleri içermektedir. Sınavda başarısız olan çocuğun hayatında hep başarısızlar yaşayacağını sanmayın.

· Çocuğunuz başarılı bir sonuç almışsa doğru meslek seçimi yapmasında ona yardımcı olun ancak ona asla baskı yapmayın.

· Genç, sınavda beklenen başarıyı gösterememişse çalışma isteği varsa ve başarılı olacağına inanıyorsa tekrar hazırlanmasını önerin. Genç, tekrar sınava hazırlanmayı düşünmüyorsa bir an önce hayata atılmasını sağlayın.

· Uzun hayat yolcuğunda başarılı ve mutlu olmanın tek koşulu OKS veya ÖSS değildir. Bugün üniversite okumadığı halde hayatında çok mutlu olan ve başarının zirvesinde bulunan insanlar olduğu gibi çok iyi üniversitelerde okuyup iş sahibi olamayan, mutsuz bir hayat yaşayan insanların da olduğunu bilmelisiniz.

 
Toplam blog
: 18
: 12485
Kayıt tarihi
: 08.11.07
 
 

Tokat'ta doğdu. İlköğrenimini memleketinde 100. Yıl İlköğretim okulunda, orta öğrenimini Atatürk ..