Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Anne, kara delik!

Anne, kara delik!
 

Annee, Kara Delik!

Cenevre yakınlarında bugün başlatılan Cern Deneyi dünyanın her tarafında tartışmalara neden oldu.


Tıpkı ilk atom bombası denemesinin yapıldığı tarihlerde olduğu gibi, bugün de, aralarında bilim adamlarının da bulunduğu bazı kişiler, dünyanın sonu senaryolarını piyasaya sürmekteler.


Bilim adamlarının çoğunluğu, bu deneylerin insanlığın hayrına olduğunu, herhangi bir tehlikenin bulunmadığını iddia etseler de, tüm dünya üzerinde, birçoklarının midesine kramp girmesine de engel olamıyorlar. İnternet bu konuda deneyleri savunanların ve ona karşı olanların yorumları ile dolu bu günlerde. Hatta bu deneyde yaratılacak kara deliğin dünyayı yutacağını iddia eden Kaos Teoricisi Otto Rössler’e inanan bir grup Avusturyalı, Alman ve İsviçreli, Strassburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurarak, deneylerin durdurulmasını istediler.


Eğer siz de, bugün düğmeye basılmasıyla ortaya çıkacak kara deliğin hepimizi yutmasından endişe edenlerdenseniz, İsviçre gazetelerinden birinde çıkmış bir makalenin bir kısmını buraya alayım en iyisi (Deneyin ne olduğunun izahını geçiyorum, nasılsa gazetelerden okudunuz.):


“Hızlandırıcının bugün çalışmaya başlaması ile protonlar tünelde önce belli bir yönde dönmeye başlayacaklar. Gelecek haftalarda, parçacıkları taşıyan huzmeler, çelik borularda her iki yöne doğru yola çıkacaklar. Fizikçiler, 21 Ekim’den önce ilk çarpışmaların olacağını ümid ediyorlar. LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) bundan sonra resmi olarak işe başlamış sayılacak. Parçacık huzmelerinin bütün enerjileri ile birbirine çarpması ise ancak gelecek sene mümkün olacak.”


Görüyorsunuz ki, dünyanın bugün akşama kadar bir kara delik tarafından yutulması şeklinde bir tehlike mevcut değil. Kara delikler olsa olsa belki gelecek seneden itibaren oluşmaya başlayabilirmiş. Gazete devam ediyor:


“Hollandalı Nobel ödülü sahibi Martinus Veltman “Makinenin şalterini indirir indirmez Higgs parçacıklarının (büyük hevesle aranan, şu bilinen ama görünmeyen parçacıklar) ortaya çıkacağını beklemeyin.” diye uyarıyor. Belki de başka parçacıklar ortaya çıkacak. Amerikalı Nobel ödüllü bilim adamı David Gross “ LHC ile super bir dünya keşfetmemiz mümkün.” Diyor. Ve devam ediyor: “ LHC bize üç boyutun dışında da boyutlar olduğunu gösterirse nefis olacak. LHC de kısa zaman için minicik kara delikler de oluşabilir.” Gross bu yüzden basında yazıldığı şekilde bir dünyanın sonu meydana geleceğine hiçbir şekilde inanmıyor. “ Bütün bu tartışmalar saçma. Bu ihtimal sıfırdır demek, belki bilimsel olmaz ama böyle birşeyin olması için kainatın bir kaç yaş daha ihtiyarlamasını beklemek gerekir.”


Eh, neyse, demek bir kere bugün rahatça arkamıza yaslanıp, kahvemizi veya çayımızı yudumlayabiliriz. Pardon, oruçlu olmayanlar tabii. Diğerleri de çay için akşama kadar sabretmeliler ama hiç değilse derin bir nefes alabilirler.


Herkese kara deliksiz günler dileklerimle.

 
Toplam blog
: 165
: 1414
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Uzun yıllardır yurt dışında yaşıyor. İsviçre'de Adalet Bakanlığı'ndaki mesleği yanında tiyatro ya..