Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Anne, o abi neden duvara işiyor?

Anne, o abi neden duvara işiyor?
 

Duvara işemek


Her yıl Ağustos ayında gerçekleşen Zeytinli Rock Festivalinden bize artık gına geldi. Önceleri belki böylesi bir kalabalık yoktu, böylesi çılgınca çevreyi kirletme de yoktu, ama son yıllarda eğer Edremit’in adı duyulacak, diye bu festival yapılacaksa hiç yapılmasın.

Sosyal konutlarımızın yer aldığı Zeytinli sahillerine iç turizm akını fazladır. Rock Festival öncesinde ve sonrasında; caddelerimiz, sokaklarımız, kumullarımız, denizimiz oldukça kirleniyor. Hem gürültü, hem çevre kirliliğinden bıkan, ruh sağlığı bozulan Zeytinli halkı, 4 günlük festivalde şehri terk etmek istiyor.

         Binlerce gencin caddelerde, sokaklarda aşırı alkol tüketmesi, sokaklara işemesi ve küçük çocuklarımızın gözleri önünde açıkta, cinselliklerini özgürce yaşamaları ne kadar etiktir?

Size bizzat tanık olduğum bir kareyi sözel görüntülemek isterim:

         Yaşının altı veya yedi olduğunu tahmin ettiğim küçük çocukla annesi minibüsteyiz. Edremit’ten Turban sahillerine yolculuğumuzda anneyle çocuk tam arkamda konuşuyorlardı. Önceleri gülümseten anne çocuk diyaloğu, daha sonra toplumsal ve bireysel etik normları içerince konuya ister istemez düşüncelerimle müdahil oldum. Küçük kız çocuğu annesine:

" Anne o abiler ne içiyor?"

"Alkol içiyorlar kızım."

"Ben de içebilir miyim?"

"Hayır, sana zararlı çocuğum."

"Zararlıysa onlar neden içiyor anne?

"Onlar mı? Onlar eğlenmek neşelenmek için içiyorlar."

"O halde ben de neşelenmek istiyorum. Bende içmek istiyorum."

        Anne çocuğuna alkolün zararlarını anlata koysun, içinde bulunduğumuz minibüs ani fren yaptı. Az kalsın kaza olacaktı. Sürücümüz söylenirken biz yolcular merakla başımızı ön tarafa uzattık. Ani frene neden olan iki gençti. Rock Festivaline şehir dışından gelmiş gençlerin biri kız diğeri erkek olan gençlerin dünya umurlarında değildi. Belli ki zil zurna sarhoştular. Sarmaş dolaş dudak dudağa öpüşen çiftin ellerinde bira şişeleri vardı. Küçük kız annesine bu kez:

"Onlar alkol içtikleri için mi öpüşüyorlar anne?"

       Anne sustu tabi…Utanmıştı kızına ne yanıt vereceğini düşünürken küçük kız birden bağırdı:

“Anne o abi neden duvara işiyor?”

       Annenin ne kadar zorlandığını tahmin edersiniz, herhalde. O küçük kız çocuğu bir de kumullarda uluorta sevişen gençleri görmüş olsaydı, eminim anne eline sopa alıp;

 “Dört duvar neden yapıldı? Evlerinizi su mu bastı?” der bir güzel sopa atardı.

      Ve inanın festivalin yaşandığı alanın görüntüler daha berbattı. Yedikleri içtiklerinin çöpleri etrafa saçılmış olması yetmiyor, bir de sınırsız, ölçüsüz bira tüketen ayakta bile zor durabilen gençlerin kavgalarına da tanık oluyoruz. 

         Zeytinli sahilleri bir zamanlar mavi bayrak dalgalanıyordu. Şimdilerde kırmızı bayrağa aday duruma geldi. Rock festivalinde kontrolsüz alkol tüketimi ve çevre kirliliğinin önüne geçilse bile, mahalle halkının sağlığı tehdit altındadır. Sokaklar idrar kokularının yanı sıra, kondomlar ve kumların üzerinde yaşanmış cinselliklerinin artıklarıyla karşılaşıyoruz. Bu durum midemizi kaldırmaktadır.

Siz hiç düşünebiliyor musunuz?

İçi belki de virüslerle dolu “kumlardaki kondomların” kirlettiği yapış yapış kumların üzerine güneşlenmek için havlunuzu serer misiniz?

Veya siz yüzerken o kondomun; denizin yüzeyinde dalgalanarak burnunuzun ucuna kadar gelmesini kim ister?

       Tabi medyanın ve müzik severlerin göz ardı edecekleri, etik olmayan bu utançlıkların yaşandığı Zeytinli mahallesi tanınsa ne olur, tanınmasa ne olur. Adı aşk değil ki yaşanan gel-geç hayvanlar gibi sevişmelerin…

Bir de madalyonun öte yüzü var!

Parası alkolden tükenen gençlerin, festival sonrası o perişan hallerini ah bir görseniz! İnanın içler acısı. Geri dönecek yol paraları olmayan o gençler; mahalle mahalle, ev ev dolaşıp “evlerine dönüş için”  para istiyorlar.

Sonuç:

      İç turizmin ve beldemizin canlanması, tanıtılması için gerçekleştirilen festivallere karşı değiliz. Ama 4 günlük ağır ruhsal ve fiziksel travmalar oluşturan yüklü faturayı Zeytinli halkı neden ödesin ki?

     Zeytinli mahallesi ve sahilleriniz kirleniyor. Gelecek kuşaklara kötü ve etik olmayan örnekler teşkil eden, gençliği özgürlük adına alkol ve uyuşturucuya yönlendiren bu festivalin; bir sonraki yıllarda sosyal konutların dışında bir alan açılmasını, bu imkânsızsa sahillerimizde ROCK FESTİVALİNİ istemiyoruz.

Belediyemizin ve üst makamlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını biz yörede yaşayan halkın yanında olmalarını özellikle rica ediyoruz.

 

Nice güzelliklerde buluşmak ümidiyle.

 

Emine Pişiren- Edremit Körfezi

 

 
Toplam blog
: 141
: 1282
Kayıt tarihi
: 02.11.08
 
 

Kayseri- Develi doğumluyum. İlk- orta- lise ve üniversiteyi istanbul'da bitirdim. Kültür Bakanlığ..