Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Anne Adaylarının Dikkatine!

Anne Adaylarının Dikkatine!
 

Son zamanlarda yakın çevremde ve sosyal medyada karşılaştığım yeni bir kavram var. ‘’Baby Nurse’’ kavramı. İlk baby shower kavramını duyduğumda yaşadığım şaşkınlık, bu kavramı duymam ile birlikte perçinlendi. Pek çok doğum yapan arkadaşım bu hizmetten yararlanmaya başlayınca ben de bu trendin ne olduğunu merak ettim ve araştırmaya başladım. Bebek bakımı ile ilgili profesyonel destek veren, işinde uzman hemşire ve ebelerden oluşan bir meslek grubu. Süreç bebeğin doğumundan önce veya doğum sonrasında alınan eğitim ve birebir danışmanlık hizmetlerini kapsıyor. Yeni doğan bebeklerin geçirebilecekleri rahatsızlıklardan, emzirme sürecine, annenin yaşayacağı değişimlere kadar geniş bir skalada  size destek olan ebeler ve hemşireler, aslında eskiden aile büyüklerinin aldığı sorumluluğu profesyonel anlamda almış durumda.

Bu alanda uzman ebe Funda ERCAN ile ‘’baby nurse’’ kavramını daha detaylı irdeledik,  annelik ve yeni doğan bebeklere ilişkin, iki bölümden oluşan keyifli bir röportaj hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

Funda ERCAN kimdir?

Funda Ercan, kadın doğum ve bebek alanına Zeynep Kamil Sağlık Meslek Lisesi ile başlamış, Sağlık Sektörü' nün farklı bir dalı ile Üniversite eğitimine devam etmiş bir Sağlık Profesyonelidir. Ebe ve Yenidoğan hemşireliği alanlarında, 9 yıldır özel kurumlarda hizmet vermeye devam etmektedir. 

‘’Baby shower’’ kavramından sonra yeni trend ‘’Baby nurse’’, kavramı nedir ve tam olarak ne alanda hizmet verir?

Anne-bebek eğitimlerini evlerinde veren ve doğum sonrası annenin bebeğe adaptasyon sürecinin hızlı olmasını sağlayan/destekleyen sağlık profesyonelleridir. Ülkemizde 10 yıldan fazla süredir bu hizmet veriliyor. Ancak sosyal medya kullanımının hızla arttığı bu dönemde aileler bu eğitimlerden daha fazla haberdar oldular. Anne ve baba, bebek sahibi olmanın heyecanını yaşarken, hastaneden taburcu olup evlerine ulaşana kadar tam olarak neye ihtiyaç duyduklarının farkında olmuyorlar. Eğer yanlarında destek olabilecek aile büyükleri ya da önceden tecrübe edinmiş birileri yoksa profesyonel bir hizmet alma ihtiyacı duyuyorlar. Bizler de bu süreçte devreye giriyoruz. 

‘’Yenidoğan Eğitimleri’’ adı altında pek çok eğitim mevcut. Bu eğitimler nelerdir? Gerçekten bu eğitimleri almaya ihtiyacımız var mı?

Doğum öncesi ve sonrası eğitimler olarak ikiye ayrılıyor. Ancak doğum öncesi bebekle ilgili alınan eğitimlerin tamamı teorik bilgileri içeriyor. Dolayısıyla bunun yerine doğum sonrası hastaneden taburcu olup eve gidildiğinde alınması, anne için daha kalıcı hale geliyor. Bebekle uygulamalı olarak öğreniyor aslında. Bu eğitim doğumdan sonra görülen birçok olası sorunların önlenmesi için, anne ve babalar da farkındalık oluşturuyor. Anne sütü ve emzirme ile ilgili problemlerden, evde yaşanabilecek sıkıntılara kadar her detayı içeren eğitimler ailelere uygulamalı anlatılıyor. 

Hamilelik öncesi ve hamilelik esnasında spor yapmak doğru mu? 

Kesinlikle Hamilelik, kadının fiziksel, hormonal ve psikolojik açıdan birçok değişiklik yaşadığı uzun bir süreçtir. Hamilelik de salgılanan bazı hormonlar ve büyüyen bebeğin ağırlığı, annenin kas ve iskelet sistemde birtakım değişiklikler yaratıyor. Gebede bel ve sırt ağrıları görülebilir, bağ dokusu gevşer, eklemler kolay yaralanabilir. Özellikle de el ve ayak bileklerinde oluşan ödem, anne adayının birçok problem yaşamasına neden olabiliyor. Bu yüzden hamilelik öncesinde ve süresince spor yapmak daha rahat hamilelik geçirmesini sağlıyor. Ayrıca doğum şekli ne olursa olsun, anne emzirme ve lohusalık süreci de yaşayacağı için, sırt ve kol kaslarının güçlü olması önemli. 

Hamile pilatesi nedir?

Pilates hamilelikte büyük avantaj sağlıyor. Hamilelikte yaşanan fizyolojik süreç için en iyi egzersiz grubunu içeriyor. Normal doğum yapmayı düşünen bir hamilede vajina kaslarını güçlendirmek, doğum sonrası idrar kaçırma problemlerini önlemek için birçok egzersiz mevcut. Ayrıca nefes kontrolü, kas ve iskelet sisteminin güçlenmesi, sırt ve kol kaslarının bebeği taşımaya uygun olarak çalıştırılması her iki doğum şekli içinde önemli. 

Röportajın ikinci kısmı Perşembe günü yayımlanacaktır. Öneri ve görüşleriniz, danışmanlık hizmetleri ve marka eğitimleri için bizimle aşağıdaki adreslerden irtibata geçebilirsiniz.

 

ÖĞ.GÖR. TUVANA EROLTU

İnstagram: tuvanaeroltu     

İnstagram: tuvanaeroltuilemarkalasma    

tuvanaeroltu@hotmail.com

                                                                                             

                                                                                              

 
Toplam blog
: 53
: 143
Kayıt tarihi
: 27.12.16
 
 

Bireysel ve kurumsal eğitimler - kabin memuru mülakat eğitimleri - zarafet eğitimleri - imaj eğit..