Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '17

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Anne Baba Tutumlarının Çocuk Üzerindeki Etkileri

Anne Baba Tutumlarının Çocuk Üzerindeki Etkileri
 

Çocuğunuzla iletişiminizde;

‘’ Ben büyüğüm, doğruları ben bilirim o yüzden sadece benim dediğim olur’’ diyenlerden misiniz?

‘’O henüz minnacık onun dediği olsun, üzülmesin’’ diyenlerden misiniz?

‘’Önce sabır, sabır çekip sonra dayanamayacak noktaya gelince başa dönenlerden misiniz?

YOKSA,

Kendinizi de yok saymadan, çocuğunuzun da yaşı, boyu ne olursa olsun onu kendinizle aynı haklara sahip bir birey olarak görüp bizim evde her iki tarafta kazanır, kaybeden yoktur ‘’ diyenlerden misiniz?

Bu soruların cevabı bizim çocuklarımıza nasıl davrandığımızla ilgili gerçekliğimizi ortaya koyar. Elbetteki her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır dediğimiz gibi her anne babanında bir stili vardır. Fakat tarzımızı belirleyen tüm davranışlarımızın tamamı da doğrudur demek de elbetteki eksik  bir bakış açısı olur.

Peki tüm bu soruların ardından hemen akla gelen diğer sorular şunlar?

En ideal anne baba tutumu nedir? Çocuklarımızın olmasını istediğimiz özelliklere (İç disiplini gelişmiş, mutlu, duyarlı, doğayla barışık, hak yemeyen ve hakkını yedirmeyen, sorumluluklarının bilincinde olan, vs.) sahip olması için anne baba tutum ve davranışları ne kadar etkili? Bu özelliklere sahip bir çocuk yetiştirmek için tutum ve davranışların haricinde başka hangi faktörlerin etkisi var? gibi………

Şu bir gerçek ki hepimiz aynı sonucu istiyoruz ama farklı farklı davranıyoruz. Bu gerçekten yola çıkarak şunu belirtmek isterim ki anne babaların çocuklarına nasıl davrandığı ile çocuğun nasıl biri olduğu arasında ciddi bir bağlantı vardır. Ve bu faktör çocuk üzerinde doğuştan gelen genetik faktörleri ve çocuğun içinde bulunduğu çevresinden çok daha büyük bir etkiye sahiptir.

THORNDIKE bu konuda ane ve babalara  şöyle der; ‘’Çocuk doğduğunda beyaz bir kağıt gibidir. Üzerine ne yazarsan onu okursun.’’

O halde tüm bakış açımızı ‘’ Nasıl Davranmalıyım’’ hususuna odakladığımız zaman yolu yarılamış oluyoruz demektir. Geriye bu sorunun altını doldurmak kalacaktır. Bu anlamda sizlere kafanızı karıştırmadan, örneklerle anlaşılır şekilde ve bilimsel temellere dayalı fakat bir o kadar da kendi kültür ve değerlerimizle örtüşen bilgiler vererek aydınlatmaya ve yardımcı olmaya çalışacağım.

Anne babaların tutum ve davranışlarını birçok şekilde isimlendirebiliriz. Mükemmelliyetçi aile, çocuk merkezci aile, dengesiz ve kararsız aile, abartılmış sevgi ve aşırı koruyucu aile, baskıcı ve otoriter aile, demokratik-tutarlı ve destekleyici aile.

Bir sonraki yazımda tüm bu tutumlardan ve her bir tutum için karşımıza çıkacak çocuk modelinden bahsedeceğim ve en nihayetinde de en ideal olan DEMOKRATİK-TUTARLI VE DESTEKLEYİCİ AİLE modelinden aylarca belkide yıllarca bahsedeciğim.

Aydınlık bir gelecek için haydi şimdi hep beraber ve el ele bir şeyler yapalım sevgili anne ve babalar.

Varolun……

 
Toplam blog
: 2
: 143
Kayıt tarihi
: 26.01.17
 
 

Ebeveyn Koçu,  Aile içi iletişim uzmanı,  Thomas Gordon Parent Effecteveness Training Lisanslı Eğ..