Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Eğitim
 

Anne babanın çocuğa davranışı ve okula etkisi.

Anne babanın çocuğa davranışı ve okula etkisi.
 

Hepimiz iyi yetişmiş,başarılı çocuklarımız olsun isteriz.Bu koşulun %80 anne ve babalara bağlı olduğunu bilmeliyiz.Öncelikler bilmemiz gereken nasıl çocuk yetiştiren anne babalarız.Her yetiştirme tarzının ortaya koyduğu kişilik yapısı birbirlerinden farklıdır.
1-BASKICI ANNE BABA;
Eğer çocuğunuzu baskı yaparak büyütürseniz çocuğunuz güvensiz ve kendini değersiz olarak görecektir.Baskı yapan anne babaya tepki olarak iki tür davranış sergileyecektir. Çocuğunuz ya herşeye boyun eğen yada isyankar bir tavır sergileyesektir.
2-GEVŞEK DAVRANAN ANNE BABALAR;
Anne baba gevşek ve rahat olduğundan dolayı çocuk anne ve babayı istediği gibi yönetecektir.Her istediğini yaptıran çocuk sosyal yaşamdada aynısını arıyacaktır.Bu yüden doyumsuz bir çocuk olacaktır.Aile kuralları belli olmalıdır.Anne ve babanın ilgisi açıkça çocuk tarafından hissedilmelidir.Kuralları anne ve baba bir uyum içerisinde ortaya koymalıdır.
3-TUTARSIZ VE KARARSIZ DAVRANIŞ;
Eğer anne ve baba buün evet dediğine yarın hayır diyorsa yani kurallarda bir uyum yoksa bu kararsız davranışlar çocuğun doğruyu öğrenememesine neden olacaktır.Doğruyu bilmeyen çocuk hayatı doğrularını bilmeden, bilgi sahibi olmadan hayata atılacağı için zorluk çekecektir.
4-KORUYUCU VE KOLLAYICI DAVRANAN ANNE BABA;
Çocuk devamlı korunduğu ve kollandığı için gevşek davranışlar sergileyecektir.Mücadele etmek,arkadaş edinmek için çaba harcamayacaktır.Anne ve babaya aşırı derecede bağımlı olacaktır.Tek başına iş yapma yeteneği düşük olacaktır.
5-İLGİSİZ DAVRANAN ANNE BABA;
Anne baba ilgisiz olduğu için çocuk anne babadan uzak olacaktır.İlgisizlikten dolayı sevildiğini kabul etmeyecektir.Sevilmediğine inanan çocuksaldırgan ve davranış bozukluğu gösterecektir.
6-GÜVEN İÇİNDE VE DEMOKRATİK BİR ORTAM SERGİLİYEN ANNE BABA;
Evde sevginin ve ilginin olduğu daima hissettirilen ortamlarda büyüyen çocuklar kendilerini değerli hissederler.Ancak ailede daima disiplin var olmak zorundadır.Kabul edilen ve edilmeyen davranışlar açık ve net bellidir.
Anne ve babanın davranışlarında şiddet varsa çocuk kişiliğinde ve okul başarısında olumsuz etki yapmaktadır.Yapılan araştırmalar Başarısız çocukların %30 bedensel cezalara çarptırıldığını göstermektedir.Başarılı çocuklarda bedensel cezalara çarptırılma oranları %16 ya düşmektedir.Yani Çocuk başarısını ortalama yarı yarıya etkilemektedir.
Anne sevgiyi temsil etmektedir.Baba güveni temsil etmektedir.Her ikisinede ihtiyaç vardır.Ancak anneden ayrı olan çocuklarda içine kapanma belirtileri sosyal toplumdan uzaklaşma daha fazla görülmektadir.
Günümüzde ayrılan eşlerde çocuk anneden uzaklaşabilmekte.Anne temasından yoksun çocukta 3 tür evre gözlenmekte.
1-PROTESTO DÖNEMİ
Sürekli ağlar.Ortama tepki vermektedir.Anneyi yanında ister çocuk.Çünkü anne bir güvendir.
2-DEPRESYON DÖNEMİ;
Yemek yemelerde azalma olur,kilo kaybı görülür,kusma,beden gelişiminde yavaşlama görülür.
3-İÇE KAPANMA;
Anneden ayrılma 2 ayı geçtikten sonra anne kopukluğu devam ederse çevrede olanlara karşı ilgisiz ve içe kapanma durumu gözlenir.
Anne ve babalar üzerlerine düşen görevi ayrılmış bile olsalar bilmek mecburiyetindedirler.Annelik vebabalık duygusunun ayrılmayla bitmediğini ve ne kadar sıklıkla çocuklarını görmeleri gerektiğini bir uzmandan öğrenmek zorundadırlar.
Anne ve babalar aşağıda saydığım sorulara evet diyebilme mecburiyetindedirler.
Çocuğunuzu tanıyormusunuz?
kurallarınızda tutarlılık var mı?
Verdiğiniz sözleri tutuyormusunuz?
Çocuklara haksızlık yaptığınınzda nasıl düzeltiyorsunuz.
Çocuklarınızı dinliyormusunuz?
Çocuğu eleştirirken kendinizi eleştiriyormusunuz?
Çocuklarınızın düşüncelerinden yararlanıyormusunuz?
Çocukların arkadaşlarını tanıyormusunuz?nereye gittiklerini?nasıl zaman geçirdiğini?dışarıya çıktıklarında kimlerle olduğunu öğreniyormusunuz?
Boş zamanlarında ne yaptığını biliyormusunuz?
beslenmesine,sağlığına dikkat ediyormusunuz?
Evde çalışabilecekleri ortam var mı?
Değerli anne babalar biz öğretmenler velilerden toplantılara geldiklerinde yukarıda saydığım şartları ararız.Eğer bunlara içtenlikle evet diyebiliyorsanız.Çocuğunuzu tanıyor ve güvende olduğunu hissettirebiliyorsunuz.
Anne babalar muhakkak çocuklarına
1-karşılıksız sevgi vermeli.
2-çocuklarına zaman ayırmalı.
3-Çocuklarına tebessümle ve sevecen bir tavır ile davranış sergilemelidir.
Değerli veliler bu tür davranıllar sergilerseniz çocuklarınıza öncelikler ilgi gördüğünü,değerli olduğunu ve en önemli etkenin kendisi olduğuna karar verecektir çocuk .Çocuk değerli olduğunun kanaatine varırsa.Her şeyikendisi için yapmayı öğrenir.Yani ,sınava hazırlanan bir çocuğa eğer "ders çalış bak herkes çalışıyor.Bir sen çalışmıyorsun.Herkes kazanacak sen açıkta kalacaksın"şeklinde başkaları için çalışma öğüdü verirseniz çocuk çalışmaz.Önemli olan başkasıdır çünkü.Eğer çocuğunuza" çalışmazsan ileride zorluk çekersin .Bu seni yorar"gibi bir örnek verirseniz çocuğunuzun kendisi ile ilgili bir noktaya değindiğiniz için çocuğunuzun ders çalışma ihtimali artar.
Önemli olan başkaları değil çocuğunuzdur.Bunu çocuğunuza hissettirirseniz.Çocuğunuz kendini değerli hissedecektir.Ders başarılarını arttıracaktır.Çünkü kendisi için düşünmeyi öğrenecektir,kendini tanıyacaktır,ne istediğini bilecektir.Okula devam ederken açıkça fikirlerini ve kendini ifade edebilen ,hedefini kendi özellikleri ile bağdaştırarak seçen ne istediğini bilen bir öğrenci olacaktır.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..