Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '16

 
Kategori
Anneler Günü
 

Anne olamamak ve annesi olmamak. Ya da..

Anne olamamak ve annesi olmamak. Ya da..
 

Anneler hiç üzülmesin


Şu anda bir annesi olanlar için en güzel gün ve en anlamlı hediye o annenin varlığı. Anne için de evladı onu ‘anne’ kılan en değerli varlık olsa gerek.  Ama her özel güne karşı olan ben, bugüne de karşıyım. Herkes gibi ‘hediye’ konusuna takılmayacağım.

Anneleri hizmetçi yerine koyan elektronik ev aletleri almanın anlamı nedir? ‘Anne daha çok çalışmalısın. Bana daha iyi bakmalısın. Bu da bize daha iyi hizmet vermen için sana aldığımız mutfak robotu!’ der gibi.  Ya da ‘Sevgimin büyüklüğünü anlatmak için mücevher almalıyım. Annemin o değerli taşlı kolye ve yüzükleri takacağı ortam yok ama olsun. saklar!’ diyerek kuyumcuları mı zengin etmeliyiz? Ya da ölüp, gidecek bir buket çiçeğe – o güne özel- çok fazla para ödeyip, bir hafta içinde ölmesini mi görmeliyiz?  Şu hediye olayına her özel günde karşıyım.

Dahası… Zamanımızda sağlık problemleri nedeniyle anne olamayan çok kadın var. Televizyonda doktorlara soruyorlar. Çok genç yaşta olmasına rağmen anne olamayacak sorunlar yaşayan kadınlar var. Belki kardeşlerine, onun çocuklarına, yeğenlerine, akrabalarına bakmış, büyütmüştür ama kendisi anneliği tatmamıştır. Onun günü değil mi bugün?? Bence o da ‘anne’.

İkinci, üçüncü eş olduğu halde gerçek anneden daha da iyi annelik yapan; çocuksuz anneler! var. Annenin vefat ederek ya da babaya terk ederek gittiği evlatlara, sevgi ve şefkatini sunan, ilgi gösteren kadınlar da birer anne bence. Annelik doğurmakla değil, bakmakla da ilgilidir. Anne şefkat ve merhametine sahip tüm çocuksuz ‘anne’lerin de anneler günü kutlu olsun.

Biz sevinçle annemize koşmayı, hediyeler almayı beklerken annesi vefat etmiş olanları da üzmüyor muyuz? İşin bir de bu yanı var. Annesini yeni kaybetmiş olanların acılarını tazelerken; uzun zamandır anneciğinin yüzünü görmeye hasret, yaşayanları üzmenin ne anlamı var?

Vefat etmiş tüm annelerin mekanı cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Evlatlarına da sabırlar versin. Annesiz olmak zordur.

Rahmetli annelerimizi mezarları başında ziyaret etmek acı bir durum. Peki, ya anneler gününü kutlayacak evladını göremeyecek olmak ne demektir, hiç düşündünüz mü?

O bin bir özenle bakıp- büyüttüğü;  yemeyip yedirdiği, giymeyip giydirdiği, uğruna uykusuz geceler geçirdiği, acısıyla üzüldüğü, sıkıntılarına ortak olduğu evladını; terör, trafik kazası, kanser ya da diğer hastalıklar nedeniyle kaybetmenin acısını düşünebiliyor musunuz? Eceliyle olmayan bir ölümün evlatlarının başına gelmesiyle anneliği acı ile yaşaması istenen kadının halinden anlayabilir misiniz? O acı ne demektir? Sen onun parmağına diken batmasını dahi istemezken, en ufak acısı ile bile kahrolurken; senin elinde olmayan ve vadesi gelmeyen bir ölüm ile evladını kanlar içinde ya da hastalıklarla, hiç suçu yokken senden ayıran o korkunç olaylara nasıl dayanır ana yüreği? Bebeklik giysi ve patiklerini bile atmaya kıyamayan bir annenin, canından bir parça olan yavrusunu zamansız toprağa vermesi ona anneler gününü en acı gün olarak hissettirmez mi? Anneler gününde evladını karşısında neşe içinde, sağlıcakla görmek dururken, mezarına gidip, mezar taşını sevip, okşamak nasıl bir duygudur anlayabilir miyiz?

Anneler günü. Ne güzel bir gün.  Allah annemi ve annelerimizi başımızdan eksik etmesin. Onlara hep iyi günler göstersin. Ama anne olamayan anne ruhlu annelerimizi de sevelim, kutlayalım, hatırlayalım. Evlatlarını kaybeden annelerin de ellerinden öpelim, teselli edelim.  Acıların en büyüğünü yaşayan anneleri de unutmayalım. Ve lütfen sevinçlerinizi hediye ile değil; söz ve davranışlarınızla gösterin. Hem de bir gün değil, her gün.

Canım annem; iyi ki varsın ve hayatımdasın. Seni çok seviyorum. Nice güzel yıllara sağlıcakla, sevgi ve huzurla ulaşalım.  Tüm annelerin anneler gününü kutluyor, sevgilerimi gönderiyorum.

 
Toplam blog
: 72
: 363
Kayıt tarihi
: 20.01.16
 
 

4 kitabı olan bir editör- yazar. Hayvansever. Çevreci. Kadın hakları savunucusu ..