Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '19

 
Kategori
Beslenme
 

Anne Sütünün Faydaları

Kişinin temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme; büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli etkendir.  Özellikle anne sütü, bebek beslenmesinde önemli bir yer tutar. 0 – 6 aylık bebeklerin, sadece anne sütü ile beslenme şekline "doğal beslenme" denir.   

İlk 6 ay sadece anne sütü, bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılar. Anne sütü bedavadır, çoğu zaman güvenilirdir, hazırlığı yoktur, her ortamda sunulabilir, hijyeniktir, bebekler için çoğu zaman lezzetli ve besleyicidir. Fakat, bazı nedenlere bağlı olarak bebeğin her zaman anne sütü ile beslenmesi mümkün olmayabilir. Bu koşullarda bebeğini anne sütü ile besleyemeyen anneyi anlamak ve yardımcı olmak gerekir.

Anne sütünün faydaları
Bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkiler
Bağırsak florasına desteği
Orantılı büyüme ve gelişme
Obezite ile mücadele
Zihinsel gelişme
Sinir sistemine olumlu katkısı
Ağrı kesici ve sakinleştirici etkisi
Anne bebek ilişkisini kuvvetlendirmesi (emzirme)
Alerjiden korunma
Diyabet istatistiği üzerine olumlu etkisi
Hipertansiyon açısından koruyucu
Bağ doku ve kanser hastalıklarında koruyucu
Diş sağlığına olumlu etkili
Metabolizmaya uygun olması ve daha kolay sindirilmesi olarak bilinmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay su dahil hiçbir ek gıda almadan sadece anne sütü ile beslenmelerini önermektedir. Bebekle genellikle 2 yaşına kadar ek gıda beraberinde anne sütü ile beslenebilmektedir.

Anne sütüyle beslenme oranı dünyada %34.8-%38, gelişmekte olan ülkelerde %37 iken, az gelişmiş ülkelerde %20’lere kadar düşmekte, buna paralel olarak da ek gıdalarla besleme oranı artmakta ve az gelişmiş ülkelerde %55-%80’lere yaklaşmaktadır. Ülkemizde de ilk altı ayda sadece anne sütü ile beslenme istenilen düzeyde değildir. Yasalarımız annenin bebeğini besleyebilmesi için her türlü imkan ve kolaylığı sağlamakta olup, çevremizdeki pek çok kişi de bilinçli olarak desteklemektedir. Umarım anne sütü ile beslenen bebek sayısı tüm dünyada gün geçtikçe artar.

Yüksek Gıda Mühendisi &Yaşam Koçu Öznur TOPCU

 
Toplam blog
: 11
: 107
Kayıt tarihi
: 01.05.19
 
 

Istanbul, 1990 doğumluyum. Yüksek gıda mühendisi ve yaşam koçuyum. Gıda üretim fabrikasında gıda ..