Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '19

 
Kategori
Beslenme
Okunma Sayısı
23
 

Anne Sütünün İçeriği

Anne sütünün kimyası henüz tam olarak çözülmüş değil, üstelik anne sütü standart bile değil. Anneden anneye göre değişen, bebeğin büyüme evreleri ve ihtiyacına göre süt muhteviyatı değişmektedir. Böyle mucizevi bir besin kaynağını hala araştırmaya devam ediyoruz. 

İlk 6 ay sadece anne sütü bebek için yeterlidir. Sonrasında ek gıda ile birlikte anne sütüne devam edilmeli ve bebeğin su ihtiyacı ek olarak karşılanmalıdır. Emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan zengin ön süt gelir, emzirmenin sonunda ise yağdan zengin son süt salgılanır. Son sütün geliş zamanı bebeğin emme gücüne bağlı olarak değişir. Bu nedenle her öğünde bir memenin, bebek tokluk hissedip kendiliğinden ayrılana dek emzirilmesi önerilir. Her öğünde iki memenin birden emzirilmesi, bebeğin laktozdan zengin süt alımına neden olur. Bu da bebekte gaz şikâyetlerine, gürültülü ve sulu dışkılamaya yol açabilir. Hatta dışkı köpüğümsü ve sarı renkli olabilir.

Zaman içerisinde bebeğin ihtiyaçlarına göre değişen anne sütü ilk aylarda daha sıvı içeren ve fazla miktarlıdır. Bunda bebeğin emme periyodu ve annenin yeterli sıvı tüketmesi de rol oynamaktadır. Bebeğiniz ne kadar sık emerse, sütünüzün yağ oranı artar. Toplum arasındaki tabirle, ‘’sütün yarıyor olması veya kaliteli’’ olarak adlandırılması bu sebepledir.

Anne sütündeki proteinin önemli bir bölümü, whey proteini olarak bilinen süt serumu proteinidir. Bu proteinlerden anti-enfektif özellikleri olanlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Anne sütü ile bebeğe geçen bu anti-efektif öğeler, süt çocuklarını en hassas oldukları dönemde hastalıklara karşı korurlar. Anne sütü ile beslenme yenidoğan için önemli bir pasif bagışıklık kaynağıdır. Anne sütünde fazla miktarda bulunan whey proteini, inek sütündeki kazeine göre daha kolay sindirilmektedir.

IgG ve IgM

Annenin geçirdiği hastalıklara karşı korumaktadır.

Sektuar IgA

Anne sütündeki immünglobulinlerin % 90’ını oluşturmaktadır. Mukozayı korumaktadır.

Lenfositler

Lenfosit B hücreleri, IgA sentezi yapmaktadır.

Bifidus Faktörü

Lactobacillus bifidus gelişimini sağlamaktadır. Bağırsaktaki patojenlerin üremesi baskılanır.

İnterferon

Antiviral ajandır.

Hücresel Makrofajlar

Lizozim, laktoferrin, C3, C4 sentezi yapmasının yanısıra fagositoz da yapmaktadır.

Lizozim

Bakterileri parçalayan enzimdir.

Laktoferrin

Demirin bağlanmasından sorumlu proteindir. E.Coli üremesini engellemektedir.

Antistafilokokal

Bu faktör, stafilokokların üremesibş engellemektedir.

B12 Vitamini, Folat Bağlayıcı

B12 vitamini ve folat bağlayıcı protein içermekte olup, bağırsağa bağlayarak, zararlı mikroorganizmaların üremesini engellemektedir.

Proteaz İnhibitör

Bu inhibitörler, immünglobulinlerin gastro intestinal sistemde sindirimini engellemektedir.

Kompleman

Bakterilerin duvarını parçalayarak, üremelerine engel olmaktadır.

 

Anne sütünün yağ bileşiminde, sindirimi kolay doymamış yağ asitlerinin oranı yüksektir. Beyin ve sinir dokusu gelişimi için çok gerekli olan esansiyel yag asitleri (linoleik ve alfa-linoleik asit) anne sütünde inek sütünden 8 kat daha fazla bulunur.

Anne sütündeki kolesterol miktarı hazır mama ya da inek sütüne oranla daha yüksektir. Bu durum ilk aylarda gerekli enzim sistemlerinin gelişimini uyarmak ve bu şekilde ileri yaşlarda ateroskleroza yol açan düşük dansiteli Iipoproteinlerin birikimini önlemek açısından önemlidir.

Anne sütünde bulunan ve bebeğin büyüme-gelişmesi için gerekli çinko,  demir gibi minerallerin bağırsaktan emilim oranları diğer sütlere kıyasla çok yüksektir. Anne sütünün toplam protein ve mineral içeriği, inek sütüne göre daha düşüktür, ancak bu miktarlar bebeğin gereksinimini karşılamaya yeterlidir. Fazla protein ve minerallerin idrarla atılması gerekmediğinden,  anne sütü ile beslenen bebeklerde böbreklere aşırı yüklenme olmaz.

Olgun anne sütünde, su, karbonhidrat, yağ, protein, kazein, whey, sodyum, potadyum, klor, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır, E vitamini, C vitamini, A vitamini, D vitamini, K vitamini, Biotin, İyot, Selenyum, Manganez, Flor, Krom bulunmaktadır. Bazısı büyük oranda bulunurken, bazısı da eser miktarda bulunur. Örneğin, D vitamini, Demir ve bakır.

Yüksek Gıda Mühendisi & Yaşam Koçu Öznur TOPCU

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 10
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 37
Kayıt tarihi
: 01.05.19
 
 

Istanbul, 1990 doğumluyum. Yüksek gıda mühendisi ve yaşam koçuyum. Gıda üretim fabrikasında gıda ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster