Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '14

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Anne Sütünün üretimi

Anne Sütünün üretimi
 

meme yapısı


Merhabalar,

Dünkü yazımda Anne Sütünün nasıl üretildiğinden bahsedeceğim demiştim. Aslında bu konuya, kimse çok yabancı değil. Dişilerde meme süt üretimi ve bebeğini beslemek için yaratılmıştır. Bildiğimiz gibi vücudumuz hormonlar tarafından yönetilir. Annede ki Sütün üretimini de iki hormon üstlenmiştir. Bunlar oksitosin ve prolaktin hormonudur. Prolaktin sütü yapar, oksitosin yapılan sütü salgılar. Durum bu kadar basittir.

Peki bu iki hormonu etkileyen nedir. Onları ne çalıştırır. Tabii ki bebeğin emme refleksi. Bebek Areolayı ( kahverengi kısmı ) çok güçlü kavrayıp emmeye başladığından itibaren, bizim göremediğimiz , oksitosin ve prolaktin hormonunun yer aldığı beyine sürekli sinyaller gider, Sinyalleri alan hormonlar derhal üretime başlar. Üretim meme yapısı içinde yer alan, süt hücrelerinde gerçekleşir. Oradan , ince süt kanallarıyla yol alarak Areolanın etrafında olan süt havuzlarına gelir, birikir, bebek vakumlar (soğurur)  ve yutar. Bu bir döngüdür. Bebek emer-sinyaller beyine gider-prolaktin ve oksitosin çalışır-hücrelerde süt üretilir.....Bebek emdiği sürece süt üretilmeye devam eder. Bebek emmeyi bırakınca biraz daha sinyaller gitmeye devam eder ve süt biraz daha üretilir ve bebek yeniden emene kadar, süt üretimi olmaz. Ne zaman bebek emmeye başlar üretim yeniden başlar.

Gördüğümüz gibi üretim bir sistem döngüsü içinde  yapılmaktadır. Bu durumda doğum yapmayan bir kadın bile süt üretir. Daha önce hiç bebek emzirmemiş bir kadını bebek emmeye başlarsa, mutlaka süt üretimi de başlar. Yalnız süreklilik gerekir. bebek ne kadar sık emerse, ne kadar kaliteli kavrayıp vakumlarsa o kadar üretim olur. Bunu bir pazarlama mantığına çevirecek olursak, Arz/Talep meselesi, yani ne kadar talep olursa, süt o kadar arza sunulacaktır.

O halde, talep edildikçe süt artıyorsa bir anne ikiz bebeğine, üçüz bebeğine, dördüz bebeğine bile yetecek kadar süt üretir. Çünkü bir o kadar talep var demektir. Daha önce ki yazılarımda bahsettiğim gibi sezaryen doğumlarda, sütün az olacağı, veya geç geleceği ile ilgili inanış, bilgi yanlıştır. İster sezaryen  olsun, ister normal doğum olsun bebeği, ilk yarım saat içinde memeye tutturmak çok önemlidir. Bugünlerde çok sık rastladığımız, konusu sık sık gündeme gelen, pozitif doğum yada doğal doğumda bebek hemen doğar doğmaz, daha göbeği bile kesilmeden annenin iki göğsünün arasına (habitat) konmaktadır. Yani üç TTT yani Ten Tene Temas. Bu durumda bebek koklayarak memenin başına kendi içgüdüleriyle gider ve memeyi emmeye başlar ve bu muhteşem bir tablodur. Ve, ve dileğim, herhangi bir olumsuz durum gelişmediği sürece tüm anne adayları normal (pozitif-doğal) doğum  yapsınlar inşallah. Yapsınlar ki bebeklerini hemen emzirmeye başlayabilsinler ve hemen ayağa kalkabilsinler. Sonuçta sezaryen ne olursa olsun bir operasyondur. Sezaryen Doğum sonrasında anne, bebeğini istenilen sıklıkta ve istenilen miktarda emzirememektedir. Çünkü anne kendi ağrılarıyla başa çıkmaya çalışmaktadır. Belki bu yüzden sezaryende, anne bebeğini  sık emziremediği için, süt azlığı görülebilir. Tüm ağrı ve acılarına rağmen ısrarla bebeğini sık, sık,  bebek her istediğinde, emziren anneler de süt azlığı yaşanmamaktadır.

Sevgili Anneler unutmayalım

Doğumdan ilk yarım saat içinde emzirmeye başlayalım.

Anne sütünün yerini tutacak hiçbir mama yoktur ,daha üretilmedi üretilemez.

Anne sütü, bebeğin bağışıklık, sistemini güçlendirir.

Anne sütü, bebeğin büyüme gelişmesini en üst düzeyde sağlar. 

Anne sütü , her zaman  yanımızdadır, hazırdır. (AVM de, trende, uçakta otobüste çarşı pazarda)

Anne sütünü vermek için emzirmek yeterlidir, hiç bir malzemeye gerek yoktur.

Anne sütü, hep aynı ısıdadır, bebeğin tamda istediği ısıdadır.

Anne sütü sterildir.

Anne sütü bedavadır.

Anne sütü bebeğin en çok sevdiği besindir.

Anne sütünü emzirmek bebeğin psikolojik yönünü geliştirir.

Emzirmek bebeğin ileriki yaşında özgüvenli olmasını sağlar

Bebeklerinizi , sevgiyle kucağınıza alın, sevgiyle emzirin. Ne kadar çok emzirme o kadar süt. sağlıklı nesiller için yalnızca anne sütü diyelim.

Sevgiyle Kalın :)

 

Not: Sorunuz olursa mesajla sorabilirsiniz.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 9
: 659
Kayıt tarihi
: 13.12.07
 
 

Merhaba, Ankara'dayım, Ebe-Hemşireyim, Sağlık Bakanlığının hastanelerinde 30 yıl çalıştım. Emekli..