Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '08

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Anne ve babasını çok seven çocuk

Merhaba Sevgili oğlum,

Bir insan için anne ve baba hayattaki en önemli insanlardır. Dünyaya gelmemizin sebebi anne ve babamızdır.Onlardan birisi olmasa biz bu dünyada olmazdık. Nesillerin devamı için nasıl ki bizler var isek, bizlerin var olması için de anne ve babalarımız büyük mücadele vermişlerdir. Hataları ve sevapları ile onlar bizlere en iyi şekilde anne ve babalık yapmaya çalışmışlar. Onların imkanları ve bizim imkanlarımız farklıysa, bizler onlardan bir adım ilerdeysek, sizlerde bizlerden bir adım ileri atılacaksınız ve insanlık böylece gelişecek, ilerleyecek

Canım oğlum,

İşte bu nedenle, herhangi bir çocuk, anne ve babasını dünyada halen yaşamakta olan insanlar içinde en onları sevmek zorundadır.Anne ve babasını sevmeyen insanda hayır yoktur. Toplumun huzurlu olması için önce insanın kendisi huzurlu olmalı ki, sonra bu huzur ortamını ailesine taşısın. Ailelerin mutluluğu da toplumumuzun huzurunu oluştursun.Anne ve babasını seven ve sayanında ilerde çocuğundan sevgi ve saygı bekleme hakkı olabilsin.

Sevgili oğlum,

Hayatta çoğu zaman insanlarla karşılaşırız. Milliyetçi geçinirler. Vatanı ve milleti kurtarmaktan bahsederler. Bakarsın ki , ne huzurlu bir aile yapısı, ne de kendisinin çevresinde iş arkadaşlarına , aile fertlerine bir katkısı vardır.Varsa yoksa onlar ile alay etme , onların huzurunu kaçırmaktadır.Bu insanlar önce kendilerine “ Ben bu ülkeyi kurtarmaya çalışıyorum ama , benim kendime, çevreme, aileme ne kadar katkım var? Onların huzurlu olmasına mı huzursuz olmasına mı sebep olmaktayım? “ diye kendilerine asla sormazlar. Çünkü, onlar kendilerinin düzelmeye ihtiyacı olmadığına inanmışlardır.Bu yüzden de fertler kendilerini sorgulamadıkları için, kendilerinde hata bulmadıkları için ülkemizin gelişim hızı çok yavaştır.

Canım oğlum,

Sen ki, kendinin ne için var olduğunu , neden dünyada olduğunun şuurunda olan insansın. “Akıl yaşta değil, baştadır” diyen atalarımız ne güzel söylemişler. İnsan isterse 15 inde alim, başka bir insan ise vurdumduymaz tavrı ile 85 inde cahil kalabilmektedir işte .Sen 15’inde alim olan, ayakları üzerinde durabilen insanlardan olmaya bak her zaman.

Canım oğlum,

İnsanlar genelde eleştiriden hoşlanmazlar.Çünkü , sen beğensen de beğenmesen de , hemen hemen her insan kendi yaptıklarını çoğu zaman doğru olarak algılarlar. Bu yüzden insanları eleştirmeden önce , olumlu yönlerini anlatmak ve daha sonra da olumsuz yönlerini anlatmak onlara daha tesirli olur.Sen de her zaman arkadaşlarına, çevrene ve ailene bu yönden yaklaşmaya bakarsın.O zaman eleştirileri okların tam isabet yerini bulur.

Canım oğlum,

Ben ve annen hiçbir zaman sana ve kardeşine karşı “ Biz her zaman haklıyız” tutumunda olmak istemiyoruz.Anne ve baba olarak bizlerinde yanlışı varsa saygı ve sevgi çerçevesinde bizleri eleştirerek yanlışlarımızı bizlere anlatarak , yanlışlarımızı olumlu yönde düzeltmemiz için bizlere imkan vermeye bakarsan, bizler o zaman seni ve kardeşini daha çok severiz. Bu tutum ailemizin temel taşlarının sağlamlaşmasını ve aile huzurumuzun daha çok artmasına vesile olur.

Sevgili oğlum,

Çocuklarını gerçek manada sevemeyen anne ve babalar çocuklarını her fırsatta azarlayarak tersleyerek onları “terbiye ettikleri” kanısına kapılırlar .Halbuki bu tutum onların gelişmesi üzerinde olumsuz etki eder.Bunu anlayamazlar.

Canım oğlum,

Çoğu anne ve baba da çocuklarını sevdiklerini sanarak , onlarla diyaloga girmeden , onları kendi hallerine bırakarak , onların yanlış arkadaşlıklar kurmasına ve gelişmesine engel olurlar.Bunun farkına varamazlar.Biz anne ve baba olarak her iki yoldan da gitmeyeceğiz. Seni yanlışların olduğu zaman kibarca uyarmak, güzel şeyler yaptığın zaman seni ödüllendirmek, senin sevgiye ihtiyacın olduğu zaman sana sevgiyi vermek bizlerin görevi olacak.Çünkü, sende bizler gibi sevgiye ihtiyacı olan ve sevilmeye layık olan insansın.

Canım oğlum,

Anne ve babasını gerçek manada seven çocukların zamanla anne ve baba oldukları zaman da çocuklarından sevgi ve saygı gördüklerine her zaman şahit olmuşumdur.Gerçek manada çocuklarına sevgi gösteren anne ve babalar , zamanla gerçek manada sevgi ve saygı da göreceklerdir. İnsan aynaya baktığı zaman nasıl ki kendini görmekteyse, anne ve babalarda , çocuklarda aslında insanın kendisini aynada görmesidir. Ben anne ve babamdan nasıl ki gerçek manada sevgi ve saygı görmüşsem, sana ve kardeşine de aynı manada sevgi göstermekteyim. Bunun temeli de , bizim kültürümüzde yer alan “ Bizler anne ve babamızdan böyle gördük” deyimidir ki, ne kadar güzel bir deyimdir.

Canım oğlum,

Başkalarını , kendi çocukları bile olsa ve terbiye amaçlı bile olsa gereksiz yerde , ulu orta ve sık sık küçümseyen insanların başkalarından saygı ve sevgi beklemesi ve bunu da dile getirmesi ne kadar boş ve mantıksız beklentidir. İnsan başkalarından nasıl saygı ve sevgi beklemekteyse onlara da öyle sevgi ve saygı göstermek zorundadır.

Canım oğlum,

Her zaman söylerim “Zor diye bir şey yoktur ve zoru tembel insanlar uydurmuştur” İnsan bilgisizliği, anlayışsızlığı, insan olmasına rağmen davranışlarını kontrol edemeyerek vahşileştiği zaman hayat ona her zaman zorun zoru olarak gelecektir. Hayatta “Nerede ne zaman, kiminle nasıl muhatap olacaklarını” bilen insanlar uzun stressiz ve rahat yaşarlar.Bu yaşantının temelindeki tavırda “ Anne ve babayı gerçek manada sevmek” ile açıklanabilir. Anne ve babasını gerçek manada seven insanlarla , çocuklarını gerçek manada seven insanlar her zaman bu ülkenin gerçek kahramanlarıdır ve en küçük yapı taşımız ailelerini sevgi ve saygı ile güçlü tuttukları içinde ülke kalkınmasına en büyük destek veren insanlardır.

Canım oğlum,

Belki sen farkında değilsin ama , okuldaki başarılarının temelinde gördüğün hakiki manada sevgi ve ilgi vardır. Ama basiretleri bağlanmış, gerçek manada sevgi ve bilgiyi görememiş insanlar buna “ şans, kader, kısmet “ gibi maskeleri takarak, seni ve bizi kıskanmaya kalkacaklardır. Güçsüz, gerçek manada ailesini ve toplumu sevmeyen insanların en büyük silahları her zaman “ kıskançlık” olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. Ama kıskançlıklar sadece kıskanan insanlara zarar verir.

Canım oğlum,

Sen her zaman değer veren insan ol. Bizim temel gayemiz “İncinsen de incitme “ olarak benliğimizde yer almalıdır.

Canım oğlum,

Anne ve babasını gerçek manada severek büyüyen, anne ve babasından da gerçek manada sevgiyi alarak büyüyen insan, önce gerçek manada sevmenin ne demek olduğunu anlar. Sonra işini, eşini, memleketini ve ülkesini sever. Memleketini ve ülkesini gerçek manada seven insan ise o memlekette yaşayan her ferdi sever, onları aldatmayı, onlarla alay etmeyi aklından bile geçirmez ve hayat onlara her zaman mutluluk verir.

Umarım anlattıklarımı anlamışsındır.

TURAN YALÇIN- TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..