Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1532
 

Annemin fırın bükmesi

Annemin fırın bükmesi
 

netten alıntı olup, gerçek görüntü değildir...


Bu böreği annemden yiyemeyeli sanırım 3, 5 - 4 yıl oluyor.  

Her annenin kendine göre yaptığı / yarattığı özel ve unutamadığımız tatları vardır. ( Buradan bu tada hiç varamamışlar adına çok özür dilemek istiyorum, lütfen affedin beni… )  

Bu börek çocukları için annemin, torunları için de anneannemin veya babaannemin fırın bükmesi olarak anılır bizim ailede…  

Mutlaka annelerimizin yaptığı yemekler, börekler, tatlılar çocukları için özeldir, yerini kimseler tutamaz… Baştan beri, o kıvama, o karışıma, o ölçüye alıştığımız için midir neden başkasının yaptığından aynı tadı alamayız, aynı zevkle yiyemeyiz, hep bir şey eksikmiş yada fazlaymış gibi gelir bize… deyip bir genelleme yaptım ama, en azından bana öyle gelir.  

Biraz da işin sırrında, mutfağı sevmek ve bu işten zevk almak var, özenerek, sevgiyle işin başına geçmek var. Neyse çok uzatmadan tarife geçeyim artık.  

Annem, hamurunu ve içine koyduğu malzemeyi kendisi hazırlar…  

Öncelikle hazırladığı değişik içlerden bahsedeyim. Arzuya göre;  

* Ispanak / maydanoz , köy peyniri, yumurta, pul biber ve zeytinyağ,  

* Pırasa, hafif sulandırılmış salça, az köy peyniri, az pul biber ve zeytinyağ,  

* Tatlı kabağı rendesi, ince kıyılmış maydanoz, az dereotu, karabiber, az pul biber ve zeytinyağ,  

Hamurun yumuşak düşmesi için kimi zaman hamuru mayalar, kimi zamanda kendi hazırladığı hamuru fırından aldığımız ekmek hamuru ile karıştırır,  

Hamurları yaklaşık 15 cm çapında olacak şekilde açıp, ortasına hazırladığı malzemeyi koyup kenarlarını karşılıklı büzerek birleştirir,  

Üstüne sürmek üzere biraz salça ( genellikle kendi yaptığı ev salçası) ve yoğurttan( biraz sulu olacak) harç hazırlar,  

Sürülen harcın üzerine de susam yada çörek otu eker,  

Artık, bükmeler önceden kızdırılmış fırında pişirilmeye hazırdır.  

Üzerine sürülen salçalı yoğurt karışımından olsa gerek nar gibi kızaran ve pişen bu bükmelerin yanında bir de taze demlenmiş çayı çoğu yemeğe değişmem yada büyük bir zevkle yerim…  

Mutfakla pek barışık olmayan ben, yemek yapanların kıymetini bilirim ve yapana “ eline sağlık” teşekkürümü genelde hiç eksik etmem.  

Geçen yıllarda benim çok beğendiğim bir reklama konu olmuş “ annecim, ellerine sağlık ne demek? “ diyalogunu anımsayarak;  

Annelerimizin elleri sağlıklı olsun da bize hep güzel yemekler yapabilsinler…  

Sağlıklı ve huzurlu kalınız.  

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Canım nasıl da istedi ş imdi bir bilsen,,,,afiyetler olsun size,,,,,uzun süredir sizden haber alamadım ama baktım yazıyorsunuz,,,,,,,,Sevgiler size,,,,,,

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 02.06.2011 21:36
Cevap :
Sevgili Alyoşa merhaba, bir ara bir kopukluk oldu ama dilerim bundan sonra daha sık yazabilirim... Hamur işi seviyorsunuz herhalde ? Ben de çok seviyorum ama artık biraz azaltmak durumundayım yoksa kilolu günler çok yakın, alınan kiloları verebilmek yaştan dolayı çok uzak görünüyor... Sevgi ve selamlarımla... Afiyet olsun... :)))  02.06.2011 23:29
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 29
Toplam yorum
: 76
Toplam mesaj
: 5
Ort. okunma sayısı
: 1819
Kayıt tarihi
: 30.12.09
 
 

Merhaba, 1966 Ocak doğumluyum. İzmir'de yaşıyorum. Özel bir finans kurumundan emekli oldum. Şu an..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster