Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '06

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Annemin şifalı çayları...

Annemin şifalı çayları...
 

Annem biz çocukken hastalanmamızdan bıkardı artık... Sürekli hastane ilaç peşinde koşturulardı.. Tedbir için, sürekli ilaca yüklenmememiz için kendine göre tedbirler alırdı... İlaçların yani sıra annemin özellikle de kışın sürekli bize yaptığı faydalı bitki çayları bulunurdu.

Evde biri öksürmeye başladımı hemen ayva elma karışımı çayından içirirdi.. Midemiz bulansa nane limon çayı sürekli bunlar kaynatılırdı kışın.. Birde hatırladığım babamın böbrekleri ağrıyordu onun içinde mısır püskülü kaynatırdı... Yeni bir bebğin gazi gitsin diye anason çayları.... Hindistan cevizlerini kazır sütün içine karıştırırdı.. Bilecikte yaşayan dayımdan oranın dağlarından toplattığı ada çayı yapraklarını kurutur sinirleri yatıştırır bu bitki diye hafif limoni renkte kaynatıp kaynatıp bize içirirdi.. Biz artık bıkardık içmez istemezdik..

O zamanlar tv de bir film vardı otları çöpleri kaynatarak ilaç yapan bir kadın hasinta diye... Bizde anneme hasinta demeye başlamıştık artık... Yarı kızar yarı güler size de iyilik yaramaz derdi...

Annem hala da bu alışkanlığına devam etmekte tabi daha da geliştirmiş olarak... Mesela çocuklarımızın cola içmesini hiç istemez. Torunlar daha küçükken eğer onda kalıyorlarsa pekmezi sulandırıp cola suyu diye içirdiğini biliyorum.... Alışkanlık bize de geçmiş tabiki... Bende evde midesi bulanana hemen nane limon çayı kaynatır içiririm... Mide bulantısını anında kesiyor..

Şimdilerde annemin hiçde haksız olmadığını bitkilerin faydalrını okudukça daha da iyi anlıyorum.. Sonuçta ilaçların hammaddelerinin içinde bu bitki özlerinden bulunuyor...

Bende sağlık haberlei sitesinden aldığım bitkilerin faydalarını sizlere aktarayım...

Adaçayı

Adaçayı mide va bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

Anason

Anason hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı artırır. Kusmaları ve ishali keser. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz. Anne sütünü artırır. Sinirleri yatıştırır. Migren ağrılarını keser. Beyin yorgunluğunu giderir. Uyku verir. Kalbi kuvvetlendirir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Cinsel arzuları kamçılar. Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Öksürüğü keser. Yaşlılarda meme sarkmasını önler. Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.

Ayva

Ayva ishal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Karaciğer tembelliğini giderir. Safra akışını sağlar. Çarpıntıyı dindirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Bronşit, müzmin öksürük ve veremde faydalıdır. Ağızdan su gelmesini ve kan kusmayı önler. Vücudun gelişmesine yardım eder. Merhem yapılarak kullanıldığı takdirde; el ayak ve meme ucu çatlaklarını, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir. Egzama kaşıntılarını ve basur memelerinin doğurduğu şikayetleri giderir. Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar yememelidir

Böğürtlen

Böğürtlen idrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir. Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür.

Tarçın

Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Mide tembelliğini giderir. Vücudun direncini artırır. Kadınlardaki beyaz akıntıyı keser. Bağırsak solucanlarının dökülmesine yardımcı olur. Cinsel arzuları artırır.

Ceviz

Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik, antifungal (mantar hastalıkları tedavisi), antiviral (virüs infeksiyonlarına karşı olan etki), tümör engelliyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir. Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler, kan pıhtılarını bozar, antialerjik özellik gösterir, karaciğer fonksiyonlarını düzenler, protein sentezini teşvik eder, serum kolesterolünün azalmasını sağlar, bağışıklık fonksiyonları korur ve anormal antikor oluşumunun engeller. Son epidemiyolojik çalışmalar, sert kabuklu meyvelerin kalp-damar hastalıklarının neden olduğu ölüm oranlarını azalttığını ve bu etkinin, yaş, egzersiz, sigara, alkol, diyetteki yağ oranı, lif, meyve, sebze ve vitamin E ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Biberiye

Biberiye Hazımsızlığı giderir. Çarpıntıyı keser. Yarımbaş ağrılarını giderir. Baş dönmesini keser. Astım, bronşit ve kansızlıkta faydalıdır. Yağlı saçların yağını alır. Burkulmalarda ve deri yaralarında da haricen kullanılır. İdrar ve adet söktürür. Safra ifrazatını arttırır.

Yerelması

Bileşikgiller familyasından; basit yapraklı, yüksek, çok yıllık otsu bir bitkidir. Toprak altındaki yumruları inulin bakımından zengindir. Yumruları kullanılır.
Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini artırır. Kabızlığı giderir. Anne sütünü artırır. Bol idrar söktürür. Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Basur memelerine faydalıdır. Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarında şikayetleri azaltır. Cildin güzel olmasını sağlar.

Bu liste böyle devam edip gidiyor... Herşey doğada bulunmakta.Yeterki kullanmasını bilelim... Daha biröok bitkilerin sebzelerin faydalrı saymakla bitmez. Çok uzun bir blog olduğu için bir başka bloğuma ayırdım kalanını..

Bol şifalı günler dilerim.

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..