Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

09 Mayıs '15

 
Kategori
Deneme
 

Anneniz hangi Âlemde

Anneniz hangi Âlemde
 

Tüm annelere hürmetler


Annesinin arkasından en çok ağlayanlar, yanındayken kıymetini bilememiş olanlardır.

Bugün anneler günü imiş. Evladına tüketim yaptırmayı seven bir anne olur mu? Hayata teşrif vesileniz, ömür yolunuzun ilk teşrifatçısı, ilk göz göze geldiğiniz, kokusunu, sesini ilk duyduğunuz, ilk öğretmeniniz annenizin günü bir günle sınırlı değildir elbet. Öyle bile olsa hiçbir anne sizin israf etmenizi zora girmenizi ister mi? Hediyeleşmek sünnettir ve güzeldir şüphesiz. Lakin o bugünle sınırlı değildir. Gönülden geçtiği anla ilgilidir. Ve hediye illa bir materyal almakta değildir, bir gül vermekte anneye güzel bir hediyedir. Anne için evlat zaten Allah’ın lütfettiği dünyanın en değerli hediyesidir. Bugün annenize gül vererek onun güller kadar güzel varlık olduğunu hissettirin yeter.

Öte yandan bugün gerçekte cebinizde gözü olanların, paranızı harcatmak isteyenlerin, pahalı hediyeler satarak sizde olan paranın el değiştirip kendi ellerine geçmesini aç gözlülükle bekleyenlerin günü. Gazetelerde çarşaf çarşaf, ünlü simaların kışkırtıcılığında hediye ilanları, pırlanta yüzükler, ayakkabılar, çantalar ve karşılığında ödenecek bir avuç paralar.

Paranız varsa annenize elden verin o canının istediği neyse kendi alsın. Gidip de pahalı bir hediye peşinde koşmayın. Aman ha annesi olanlar bu para avcılarının tuzağına düşmemeye çalışsın. İlla bugünde ananızı mutlu etmek istiyorsanız, ona candan sarılıp bir gülüverin…

SİZİN ANNENİZ HANGİ ÂLEMDE? BU SORUMUN CEVABI ÇOK YÖNLÜ OLABİLİR.

BİR KAÇ ÖRNEK BEN VEREYİM…

1- Bu âlemdedir, yani dünyada… Genç ya da yaşlıdır, mutlu ya da değildir. (Sarılıp sevdiğinizi gösteriverin.)

2- Öteki âlemdedir… Cennetten bir bahçede veya cehennemden bir kuyuda… (Duaya ihtiyacı vardır, Ruhuna bir dua göndermeyi esirgemeyin.)

 3- Kendi âlemindedir… Çocuğu varmış, yokmuş umurunda değildir. Anne olmuş, ama anneliğin gerekliliğini bilmeden nerde çalgı orada kalgı türü kendi keyfince yaşam tarzı sürüyor olabilir. Hakkıdır, kızılmaz. Anne de nihayetinde kendi hayatı için dünyaya gelmiştir. Çocuğunu sevmesi yahut sevmemesi vicdanıyla alakadar bir durumdur. Böyle anneler yok mu? Azınlıkta da olsalar varlıkları mevcuttur. Bu annelere de değer vermek, anneliğini bir gülümsemeyle de olsa hissettirmek lüzum teşkil eder.

4- Kendi ruh dünyasına kapanmış, gece gündüz eğlence âleminde anneler azınlıkta olsalar da vardırlar. Onlardan farklı, sayıları bir hayli fazla iş âleminde annelerde vardır. Bu tür anneler genelde bir ya da iki çocuk sahibidirler ve çocukları ya bakıcı elinde yahut da kreşlerde veya anneanne-babaanne yanında, anne kokusundan, korkusundan, şefkatinden uzakta, belki sevgisizlik dolu bir kucakta, pek çok tuzağa av olabilecek kolaylıkta büyümektedir. Anne ile çocuk ilişkisi akşamdan akşamadır ki o da nasıldır. Gündüz anne işte, evde yok. Çocuk anneden yoksun. Akşam anne iş yorgunu, çocuk uyku argını; bu muhabbette sevginin boyutunu bilemeyiz, mutlaka vardır demeyi tercih ediyoruz.

5- Huzurevi âleminde, aslında hüzün evi demek daha doğrudur evladı var olup da yanından ayrılıp huzurevine bırakılmış olanlara hayıflanama çare değildir. Eğer hayat gailesi bahane ediliyorsa, pek çok anne hayatının nice fırtınalı aşamasında çocuğunu kollarının arasında korumaya çalışarak rüzgârda savrulmasına müsaade etmemiştir. Ne var ki bir anne dokuz çocuğa bakar, dokuz çocuk bir anneye bakamaz, diye de doğru bir söz vardır… Hayatta imtihan olmak böyledir. Her şartta ailesiyle birlik olabilmeyi başaran imtihan da başarılı olmuş demektir. Anneniz henüz hayattaysa, ona verebileceğiniz en güzel hediye onun yaş tecrübeleriyle dolu oluşuyla varlığının kıymetini biliyor olduğunuzu hissettirmenizdir. Bunun içinde bir gülümseme yetecektir. Gerçek anne o gülümsemede evladının ne vermek istediğini çok iyi bilir. Annesini bu dünya da pahalı hediyelerle oyalamış, ama halini hatırını sormamış nice evlatlar da annesini kaybettikten sonra keşkelere sığınıp vicdan sızısını bastırmaya çalışmaktadır. Şunu bilin ki annesini kaybettikten sonra arkasından en çok ağlayanlar, sağlığında onun için bir şey yapamamış evlatlarıdır. Herkesin annesi değerince sevgi bulsun. AyferAytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..