Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '19

 
Kategori
Sağlık
 

Anorgazmi (Orgazm Olamama)

Master&Johnson, cinsel ilişkiyi belirli evrelere ayırmaktadır.

Uyarılma evresi, genital bölgelere ve meme uçlarına kan akışının yoğunlaştığı evredir.

Plato evresi, cinsel uyarılmadan dolayı vajinanın 1/3’lük kısmı, kan dolaşımının yoğunluğundan dolayı şekli değişir, birleşmeye hazır olunan evredir.

Orgazm evresi, cinsel ilişki sırasında en kısa süren evredir. İlişki sırasında hazzın en yüksek noktaya ulaşmasıyla makat ve vajinada görülen ritmik kasılmalarla görülür. Bu kasılmalar ortalama 3-15 defa gerçekleşir.

Çözülme evresi, bu süreçte daha önceki evrelerin kaybolup, vücudun normale döndüğü zamanı kapsar.

Orgazm nedir?

Cinsel ilişki esnasında hazzın doruk noktasına ulaştığı ve vajina, makat bölgesinde ritmik kasılmaların yaşandığı evreye “orgazm” denir. Cinsel uyarılma devam ederse birden fazla orgazm evresi yaşanabilir.

Anorgazmi nedir?

Cinsel uyarılara beynin vücutla eş zamanlı olarak verdiği tepki olarak tanımlayabileceğimiz orgazm, tanımından da anlaşılacağı üzere beyinle gerçekleşen bir deneyimdir. Yani, orgazm olmada en büyük etken beynimiz, vajina, penis, G noktası ve klitoris orgazm olmamız için yardımcı faktörlerdir.

Anorgazmi, cinsel ilişki sırasında orgazm olunamaması, geç olunmasıdır. Yeterli uyarana sahip olunduğu halde orgazm olunamaması veya geç olması anorgazmi olarak tanımlanır.

Orgazm olamama nedenleri

Orgazm olamama, yani anorgazmi nedenlerini fiziksel ve psikolojik olarak ele almak gerekir. Bu nedenle tanının doğru konulabilmesi için jinekolojik muayene olmak gerekmektedir. Vajinada yer alan enfeksiyon, vajinal kuruluk veya ağrılı ilişki (disparoni), vulvar vestibulit sendrom semptomları tedavi edilmelidir. Bunların dışında, şeker, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar anorgazmiye neden olabilmektedir.

Orgazm olamamanın en yaygın nedeni ise kişilerin anatomik yapıları ve cinsellikle ilgili yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Eş tutumu da anorgazmide önemli bir etkendir. Eşin partnerini yeterince uyaramaması, ilişkiye hazırlayamaması, eşin deneyimsiz oluşu da diğer etkenler arasında sayılabilir.

Cinsel kimlik yaşının olgunlaşmaya başladığı evrelerde yaşanan travmalar, sorunlu ergenlik, ilk cinsel deneyimde yaşanan travmatik deneyimler, cinsel taciz veya tecavüz öyküleri anorgazmiye neden olabilmektedir. Kontrol duygusu gelişmiş kadınlarda anorgazmi görülme oranı da yüksektir.

Tüm bu nedenlerle birlikte anorgazmi tedavi edilebilir bir semptomdur.

Orgazm olamama (Anorgazmi) tedavisi

Anorgazmi tedavisinde atılacak ilk adım, uzman jinekolog hekim tarafından yapılacak jinekolojik muayenedir. Bu muayene sayesinde orgazm olmayı engelleyen anatomik sıkıntılar için uygun tedaviler sunularak psikolojik desteğe başlanır. Psikolojik süreçte, detaylı cinsel öykünün alınmasından sonra kişinin bilgilendirilmesini kapsayan cinsel bilişsel terapi ve orgazm olmanın öğretilmesini içeren davranışsal cinsel terapi süreçleri ile sonlanmaktadır. Terapi süreçlerinin ardından uygulanan hipnoterapi ile süreç daha da verimli hale getirilebilmektedir.

Anorgazmi, tedavi edilebilir bir semptomdur.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Tamer Gültekin

http://www.drtamergultekin.com/

 
Toplam blog
: 38
: 46
Kayıt tarihi
: 10.06.19
 
 

Yrd. Doç. Dr. Tamer Gültekin 1977 yılında Gaziantep'te doğdu. 1990 yılında İstanbul Abdi İpekçi İ..