Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '09

 
Kategori
Futbol
 

Anorthosis, Hugo Broos'u veto etti mi?

Anorthosis, Hugo Broos'u veto etti mi?
 

Hugo Broos'u Werner Lorant'a benzeten sadece ben miyim?


İtiraf etmek gerekir ki, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener bordo-mavili takımın yeni hocası olarak kendisini takdim etmeden önce futbol otoriteleri de dâhil pek çoğumuz Hugo Broos ile ilgili doyurucu bilgiye sahip değildik. Sağı solu karıştırıp az buçuk bilenlere sorunca son olarak çalıştırdığı Panserraikos takımının küme düştüğünü öğrendik ve kafamızdaki soru işaretleri katlanarak arttı. Belçika dışındaki ilk hocalık deneyiminde çuvallamış gibi gözükse de işin derinine inenler, Hugo Broos’un iş başı yapmasından sonra Panserraikos’un çok daha sonuç odaklı bir takım haline geldiğini ve hayli yol kat ettiğini öğrendiler. Anlayacağınız, bu sezon ligimizde şahit olduğumuz Mehmet Özdilek – Antalyaspor ilişkisinin benzeri Hugo Broos ile Panserraikos arasında zuhur etmiş ancak Yunan ekibi kupada flaş sonuçlar almasına rağmen lige tutunmayı başaramamıştı.

Çok bilinmeyenli denklem olarak Trabzon’a ayak basan Belçikalı teknik adamın, Werner Lorant’a olan fiziki benzerliği dışında oyun görüşü olarak da Lorant çağrışımları yaptığını araştırmalarımız sonucu öğrendik ancak bu konuya şimdi girmeyeceğiz. Bu noktada bu yazıyı kaleme almama vesile olan olayı sizlerle paylaşmak isterim. Hugo Broos ismiyle ilgili olarak yaptığım çalışmalardan birinde Belçika merkezli bir bilgiye ulaştım. Net olarak doğrulatamadığım bu bilgiye göre Kıbrıs Rum Kesimi takımlarından Anorthosis Famagusta 2009-2010 sezonu için Hugo Broos ile temasa geçmiş, futbol kamuoyuna önümüzdeki yıl büyük ihtimalle Belçikalı teknik adamla çalışılacağı açıklanmış. Ancak sonradan her ne olduysa Anorthosis Famagusta Hugo Broos’tan vazgeçerek takımı Alman Ernst Middendorp’a emanet etmiş.

Rivayetler muhtelif. Bir rivayete göre problemin kaynağı Anorthosis Famagusta’nın yardımcı antrenör Nikos Nikolaou’ya geniş yetkiler vermek istemesi. Bu konudaki diğer bir iddia ise Anorthosis Famagusta kulübü başkan yardımcısı Sawas Kakos’un yaptığı; “Şampiyonlar Ligi tecrübemizden sonra hedeflerimizi yükselttik. Hedeflediğimiz noktaya ulaşmamıza yardımcı olacak bir hoca (Ernst Middendorp) seçtik.” açıklamasında gizli. Bu demecin ve iddianın doğruluğunu kabul edecek olursak, Anorthosis Famagusta gibi sıradan bir takımın Hugo Broos’u hedeflerine uygun görmeyerek veto ettiği anlaşılıyor. Hatırlayacaksınız, 2004-05 sezonunu ikinci bitiren Trabzonspor bu performansıyla Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanmıştı. Temsilcimiz Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu ilk maçında Anorthosis Famagusta’ya 3-1 yenilirken ikinci maçta aldığı 1-0’lık galibiyet üst tura çıkmasına yetmemiş ve bu eleniş büyük yankı uyandırmıştı. İşte Trabzonspor’u elemesi olay olan Famagusta göründüğü kadarıyla Hugo Broos’a da bordo-mavili ekipten önce çengel atmış ancak daha sonra kariyeri çok da parlak olmayan bir Alman çalıştırıcıda karar kılmış. Elbette ki, Kıbrıs Rum Kesimi takımının her yaptığını “kesin doğru” olarak kabul edecek halimiz yok. Objektif olmak ve kariyerindeki Belçika Ligi Şampiyonluklarıyla Belçika Kupalarını dikkate almak gerekirse Hugo Broos da Famagusta tarafından reddedilecek çalıştırıcı değil. Aslında bu olay Anorthosis Famagusta ve Trabzonspor’u zihninizin neresinde konumlandırdığınıza bağlı olarak yorumlanabilecek basit bir konu. Benim biçtiğim değerle Hugo Broos’un kapasitesinin yetmeyeceği bir takım olacaksa bu Trabzonspor olmalıdır, Anorthosis değil.

Hugo Broos’un en son çalıştırdığı Panserraikos takımının Yunanistan liginde küme düşmüş olmasını değil, Anderlecht ve Club Brugge’ün yakaladığı başarıları dikkate almak lazım. Hector Cuper’in Mallorca ve Valencia maceralarından sonra gittiği her takımdan kovulmasına rağmen bugün hala uluslararası reputasyonunu koruyan bir teknik adam olduğunu biliyoruz. Inter, Mallorca, Betis ve Parma’dan arka arkaya kovulmak da bir şeydir. Uygun koşulları ve ideal şartları yakaladığında takımına iki kez üst üste Şampiyonlar Ligi finali oynatan da kendisiydi. Buradan Trabzonspor’a ve Hugo Broos’a keskin bir dönüş yaparsak yukarıdaki cümleden bazı kelimelerin altını çizmek gerekir: Uygun koşullar ve ideal şartlar!
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..