Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '09

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2553
 

Antakya Künefesi

Antakya Künefesi
 

Künefe çok çeşitli olmakla birlikte, Suriye’de ve güneydoğu illerimizde çok sevilen bir telkadayıf tatlı çeşididir. Ancak Antakya künefesini diğer telkadayıfı tatlı türlerinden ayıran en önemli özelliği yöreye ait taze ve tuzsuz peynirden yapılıyor olmasıdır. Yapılışı biraz zahmetli olmakla birlikte sıcak sıcak yendiğinde zahmeti unutturan bir özelliğe sahiptir. Hele birde peynir mayada olup ta metrelerce sündümü yeme de yanında yat misali olur.

Bilene her şey kolay gelirmiş diyerek: tarife başlayalım; İlk önce künefenin akidini (şerbetini) anlatalım1 kg şeker, 1 lt suyla akışkan bir şekilde koyulaşana kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılırken birkaç damla limon damlatılır ki kristalleşmesi engellenir Akid soğurken, gelelim künefe yapmına1 Kg Tel kadayıf bir tepsi içerisinde eritilmiş 500gr tereyağı ile birlikte parmaklar arasında kırılarak mümkün olduğu kadar ufalanıp kırılır ve harmanlanır. Harmanlanan künefe iki eşit parçaya bölünerek ayrılır, ayrılan bir bölüm yağlanmış olan bakır ve kalaylanmış bir tepsiye ince bir tabaka şeklinde açılır. Sonra 500gr tuzsuz peynir ovalanarak ince açılan telkadayıfının üstüne serpiştirilerek yayılır.üstüne ayrılmış olan diğer bölüm serpiştirilir ve maharet isteyen bir şekilde alta telkadayıf ortada peynir üste tekrar telkadayıf olmak üzere üç katman şeklinde döşenerek sıkılaştırılır.Künefe artık pişirilmeye hazır hale gelmiştir.Esas özellik mangal ateşinde olması gerekirken pratiklik açısından tüplü ocaklarda da pişirilmektedir.Orta dereceli ateş üzerinde tepsi döndürülerek nar gibi kızartılıp iyi bir ustalık ile havada takla attırılan künefe aynı tepsi içerisine alınarak pişmemiş olan yüzü de diğer yüz gibi pişirilir.Kadayıfın piştiği kenarlarından anlaşılır ve ateşten indirilir..Önceden hazırlanıp soğutulmuş akid, kepçeyle gezdirilerek pişmiş olan künefe üzerine dökülür.Üçgen veya kare şeklinde sıcak sıcak servis yapılırken servislerin üzerine isteğe bağlı olarak Antep fıstığı, kaymak, dondurma, konularak servis yapılır.Antakya bu konuda bir ustamızın zahmetli uğraşları sayesinde ve özellikle belediyenin katkıları ile Guanes rekorlar kitabına 117 metre ile girmeyi hak kazanmış, Bununla da yetinmeyerek Antakya ticaret odası tarafından da patendi alınarak tescillenmiş bir tatlı olarak dünya damak tadına sunulmuştur..

Yiyenlere afiyet yemeyenlere de yemek nasip olsun duası ile sağlıcakla kalın.

Şakir Hakan GÜKŞEN

26.01.2009

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 84
Toplam yorum
: 25
Toplam mesaj
: 17
Ort. okunma sayısı
: 2152
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Sağlık sektöründe toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışmaktayım. Yüksek okul mezunuyum. Konuşmay..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster