Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '10

 
Kategori
Opera / Bale
 

Antalya’da bir Türkiye Prömiyeri: Rusalka

Antalya’da bir Türkiye Prömiyeri: Rusalka
 

Yüzakı bir Türkiye Prömiyeri: Rusalka


Çek besteci Antonin Dvorak’ın ünlü eseri Su Perisi “Rusalka”, ülkemizde ilk kez Antalya Operası’nca sahnelendi.

Temsil başlamadan, ‘Prömiyer öncesi’ adı altında bir söyleşi düzenlendi. Eserin tanıtımına yönelik bu söyleşiyi, Rejisör Aytaç Manizade gerçekleştirdi. Verilen bilgilere göre, bu uygulama da ilk kez gerçekleştirilmiş ülkemizde.

Eser özetle; bir su perisinin ölümlü bir prense duyduğu aşkı anlatıyor. Dünyevi karakterler, fantastik kişilikler ve doğaüstü olaylar bir arada işleniyor. İnsana dair yaşanabilirlikler içeriyor. Trajik sonlansa da eser, insana dair duygulardan pişmanlıklar duyulmadığını görüyorsunuz.

Antalya Devlet Opera ve Balesi, Rusalka’yı Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde sahneledi.

Salonun ışıklarının sönmesi ve uvertürün ardından başladı şölen. Görsel, işitsel ne varsa bu tanıma katmışlar. Kostümler, dekor, ışık, koreografi… her şey çok güzeldi.

Orman Perileri’nin inişiyle birlikte etkileşim başlıyordu zaten.

Rusalka’nın ‘Ay Aryası’ benim için en unutulmaz bölüm oldu; hem görsel efektler, hem de Nurdan Küçükekmekçi Aydın’ın üstün performansı açısından. Prens Koray Damcıoğlu, Su Cini Tamer Peker, Jezibaba Arzu Mecidova çok başarılıydılar. Aşçı Yamağı Sinem S. Baddal da hem temsildeki karakterin sempatisi hem de oyun gücüyle dikkat çekiciydi.

Prömiyer akşamında izlediğimiz Rusalka’da görev alan her birey üstün bir çaba sarfetmiş. Ortaya konulan performans, görev alan tüm sanatçılarımızı teker teker kutlamayı gerektirecek düzeydeydi. Sahne arkasını da unutmadan kutlamam gerektiğini biliyorum; Emeği geçen herkese teşekkürler.

Prömiyeri yapılan temsile, Antalyalı sanatseverler büyük ilgi gösterdiler. ANTDOB’in sahnelediği Rusalka adlı operayı, klasik müzik dergisi Andante’nin Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali ve Müzik Yazarı Kemal Küçük de izledi.

Orkestrayı Alexandru Samoila yönetti.

Rejisör : Aytaç Manizade

Dekor : Çağda Çitkaya
Kostüm : Ayşgül Alev
Koreografi : Uğur Seyrek
Işık Tasarımı : Mustafa Eski

Rusalka : Nurdan Küçükekmekçi Aydın
Prens : Koray Damcıoğlu
Jezibaba : Arzu Mecidova

Yabancı Prenses: Burcu Kuru
Su Cini : Tamer Peker
Orman Perileri : Sema Çavuşoğlu / Ebru Etizer / Seda Uzmen
Aşçı Yamağı : Sinem S. Baddal
Bekçi : Oben Bostancı
Avcı : Toygarhan Atuner

Hemen bir kopya: Facebook’ta Serhan Bali şu görüşlerini paylaştı; “Rusalka”nın Türkiye prömiyeri dün akşam Antalya’da yapıldı. Son yıllarda Türk sahnelerinde izlediğimiz en yaratıcı prodüksiyonlardan biriydi. Aytaç Manizade’ye bravo! Nurdan Aydın Rusalka’da büyüleyiciydi!”

Temsil sonrası Serhan Bali ile sohbetimizdeki; “Antalya çok şanslı. Çok kaliteli bir operaya sahip olduklarını bilmeliler” sözlerini paylaşma gereği duydum

Not: Temsilde fotoğraf çekimi için izin sağlayamadım. Ancak… değerli fotoğraf sanatçısı Yüksek Mimar Serdar Aydın’ın objektifinden hem provalardan, hem de opera adına çekim yaptığı temsillerden Rusalka Operası ile ilgili geniş bir fotoğraf albümünün linkini sunuyorum: http://www.turkoperaforum.com/new_port/viewtopic.php?p=11013#p11013

Serdar Aydın’ın genel fotoğraf galerisini sanat meraklılarına öneririm: http://www.serdaraydin.com.tr/SAHNE_FOTO.htm

.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..