Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Antalya'da seçime etki eden etmenler...

Antalya'da seçime etki eden etmenler...
 

Bir seçim böyle gelip geçti… 

Anketçilerin hepsi aşağı yukarı seçim sonuçlarını tahmin ettiler. Bazısı beş aşağı, üç yukarı, bazısı sanki sandıkları önceden saymış gibi… 

İktidar partisi oyunu 3 puanın biraz üzerinde arttırıp, yüzde elliye iyice merdiven dayadı. Bir nefes daha alıp yukarı tırmanabilir. Ancak bundan önceki aldığı milletvekili sayısının epey altında kaldı. 

Bu rakamların bir dili var. Herkes rakamların dilinden söz ediyor. Biz etmesek ayıp olur. AKP’den halkın yarısı memnunmuş! (Oy kullananların yarısı) Ya diğer yarısı? 

Bu rakamlarla, halk AKP’ye sen yalnız anayasa yapamazsın, daha önceki yaptığın ve referanduma sunduğun anayasayı biliyoruz mesajını verdi. 

Gelelim CHP’ye: CHP ülke genelindeki oylarını yüzde 5 civarında arttırdı. Milletvekili sayısını da arttırdı. Ancak beklentileri karşılayamadı. Herkes en azından yüzde 30 civarında bir oy bekliyordu. Yüzde 30 civarında oy alınsaydı, bu günkü çatlak seslerin hiç birisi çıkmazdı. 

Öncelikle şunu belirtmeliyim, Türkiye’de oy dağılımı şöyle: Sol yüzde 30 civarında, sağ ise yüzde 70’ler civarında, bunun üç aşağı beş yukarısı olabilir. 

Yani bu seçmen profili ile CHP’nin iktidara gelmesi çok zor. Eğer merkez sağ ve radikaller bölünüp, oyları yüzde 20’lere inerse, o zaman belki! Rahmetli Bülent Ecevit’in yüzde 22 ile iktidar olması gibi… 

CHP’de şimdi herkes bir yerlerde suçlu arıyor. Deniz Baykal bile CHP’nin bu günkü yönetimini suçluyor. Oysa Antalya’nın milletvekili adaylarını kendisi belirledi. Bir sürü genç, dinamik, konusunda uzmanlaşmış milletvekili adayı varken, o 1970 yıllardan siyasi arkadaşlarını aday gösterdi. İşte Gürkut ACAR! 

Ya Antalya CHP il yönetiminin çalışmaları? Baykal ne söylediyse onu yaptılar! Onun sözünden çıkmadılar. CHP’nin hiçbir projesi halka anlatılmadı. Sadece Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinden halk duyabildiyse duydu. Yoksa CHP’nin seçim vaatlerinden halkın haberi bile olmadı! 

CHP’nin geneline bakacak olursak: Yıllardan beri koltuklarından kıpırdamayan, az olsun, bizim olsun mantığı ile hareket edenler, seçim süresince yandaş medyaya verdikleri röportajlar yetmemiş olacak ki; seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz, hemen kafalarını kaldırıp, yeni yönetime saldırmaya başladılar. İşte PM üyesi Mesut Değer, işte Canan Arıtman, işte Kemal Anadol, bunlar hariçten gazel okuyanlar, birde partinin içinde bulunup, milletvekili seçilmesine rağmen yeni CHP yönetimini suçlayanlar var. Bunlara sormak lazım, sen seçim çalışması olarak ne yaptın? 

Antalya Büyükşehir Belediye başkanı Mustafa Akaydın’ın çok güzel bir değerlendirmesi var. Mustafa Akaydın’a göre Antalya seçiminin sonuçlarına etki eden faktörler şöyle sıralanıyor. 

* CHP Antalya İl Örgütü’nün çalışmaması,  

* Büyükşehir Belediyesi olarak kendisinin iyi çalışmaması,  

* İlçe belediye başkanları,  

* CHP’nin Antalya milletvekili aday listesini hazırlayan Deniz Baykal! 

Bu tespitlerin hepsine katılıyorum. Sayın Başkanın söylediği çok güzel bir söz daha var. CHP lideri için "Çalışkan ama yalnız bir genel başkan" diyor. Çok doğru! Geçmişte yüzde 1 oy artışını bile başarıyla değerlendiren ve ortalarda iktidara gelmiş gibi caka satanlar, bu gün, partinin kendisinden sonra gelen yönetimini suçluyor. 

Seçimden önce Kemal Kılıçdaroğlu ile Gürsel Tekin’in dışında çalışan gördünüz mü? 

Yandaş medyaya çıkan bazı adaylar ve eski vekiller, hep partiye duşak vurdular. Hiç kimse CHP’nin 41 vadini anlatmadı. Televizyonlara çıkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin’e de bu vaatleri anlattırmadılar. 

CHP’de yaşanılanlara bakıyorum da; aklıma Galatasaray Başkanlığından alaşağı edilen Adnan Polat geliyor. Adnan Polat’ı başkanlıktan ettikleri gibi Kemal Kılaçdaroğlu’nu da Genel Başkanlıktan ederler mi dersiniz? 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..