Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Antalya'da yapılan Tarım Kongresi ses getirdi...

Antalya'da yapılan Tarım Kongresi ses getirdi...
 

16/02/2012

Sessiz sedasız oturup hiç bir şey yapmadığımızı, yeni fikirlere yer vermediğimizi düşünürken, aslında bu düşündüklerimizin tersini yapan kurum ve kuruluşlar da oluyor. Türkiye Tarım ülkesi olmasına rağmen ne yazık ki, gereken önem gösterilmiyor. Tek umudumuz bu konulara parmak basan oluşumların, düşüncelerin ve yolların varlığına olan inancımız.
İşte; yüreğimize biraz su serpen anlamlı bir Tarım kongresi Antalya’da Tarım Federasyonu ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği tarafından düzenlenen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluş ve sektör tarafından desteklenen 'Uluslararası Tarım, Gıda ve Gastronomi Kongresi' Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'ndeki Pine Beach Resort Otel'de başladı.
Kongreye, Tarım Federasyonu Onur Başkanı Ali Yüksel, Tarım Federasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, Tarım Federasyonu Genel Sekreteri Ercan Akpınar, Tarım Federasyonu Genel Koordinatörü ve Dünya Yaşlılık Derneği Kurucu Başkanı Umut Çınar ile beraber Abdullah Satoğlu’da katılıyor. Ayrıca; törende bazı kuruluşlara verdikleri desteklerden ötürü ödül verilecek. “Sektöre katkı sağlayanlar ödülü” İLESAM ve Dünya Yaşlılık derneğine verilecek.
Bizim gelenekseleşen topluca edilen bir duamız vardır deriz ki, “Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin” ne yazık ki, dünyada açlıkla mücadele eden insanlar halen var. Bunu Kongrede dile getiren ve açılış oturumunda konuşan Müsteşar Vedat Mirmahmutoğlu, gıda ve beslenme sorununun öneminin gittikçe arttığına dikkat çekerek, "Maalesef dünyada 1 milyar insan açlıkla savaşıyor, 1.2 milyar insan beslenme sorunu yaşıyor" dedi.
Tarım arazilerinin her geçen gün küçüldüğünü, gıda endüstrisinde de aynı küçülmenin yaşandığını kaydeden Mirmahmutoğlu, küçülmenin önüne geçilemediğini söyledi. Gıda krizinin yaşandığı dönemde dünyanın buğday stokunun 123 milyon ton, buğday üretiminin ise 607 milyon ton olduğuna değinen Mirmahmutoğlu, bu dönemde stok ve üretimin az olması nedeniyle fiyat artışları yaşandığını hatırlattı. Vedat Mirmahmutoğlu,
2010 yılında ise fiyatın kriz yaşanan dönemden de yüksek olduğunu vurguladı. 2010'da dünya tarihinde ilk defa stokların en üst seviyeye yükseldiğini vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu, bu dönemde buğday stokunun 192 milyon tona ulaştığını anlattı.
Üretimin de en üst düzeye yükseldiğini belirten Mirmahmutoğlu, "677 milyon ton, yani 70 milyon ton daha fazla buğday vardı. Buna rağmen buğday fiyatı yüzde 78 arttı. Neden arttı? Rusya dedi ki 'Benim bazı bölgelerimde rekolteyi değiştiren iklimsel değişiklikler oldu.
İhracatı yasaklıyorum' dedi. Rusya'nın zaten dünya ticaretindeki payı 10 milyon ton buğdaydır. Spekülatörler bunu fırsat bildi" dedi.
Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu da tarımla ilgili denetimleri sıklaştırdıklarını belirterek, özellikle kimyasal artık kalmamasına dikkat ettiklerini söyledi. 'Alo Gıda 174' hattının sürekli olarak çalıştığını, yılda ortalama 2 bin kişinin sorun ve şikayetinin
değerlendirildiğini kaydeden Loğoğlu, gönüllü gıda denetçisi yetiştirilmesi çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.
Tarım Federasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel ise Türkiye'nin dünyanın 7'nci büyük tarım üreticisi olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin tarımsal üretimi ve ihracatının her geçen gün arttığını, kırsal kesimde yaşayan halkın refah seviyesinin düzeldiğini belirtti. Yüksel,"2023 vizyonu içinde dünyanın en büyük tarım üreticisi sıralamasında ilk 3'ün içinde olacağımıza gönülden inanıyoruz" diye konuştu.
Kongre açılışında konuşmalarıyla farklı bir soluk katan Slovenya'dan Prof. Dr. Peter Raspor, ileriye yönelik hedefleri genişletmek amacıyla AB ülkeleri tarafından oluşturulan AB Gıda ve Beslenme Deklarasyonu'nun daha önce imzalandığı ve 5 kıtadan gözlemcinin de katıldığı bu kongrenin büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Kongrenin Onur Kurulu Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Müşaviri Ali Yüksel de, insanların yaşadığı her çağda ve her toplulukta tarımın hayati önem arz ettiğini ve ekonominin temel taşını oluşturduğunu belirtti. Yüksel, "İnsanları açlık korkusu kadar hiçbir korku etkilememiştir. Bilim ve teknolojinin doruk noktaya ulaştığı
zaman ve mekan kavramının ortadan kalktığı bilgi çağında tarım ve hayvancılığın buna bağlı olarak gıdanın önemini gözardı etmek mümkün değildir. Unutmamak gerekir ki tarım sektörü ekonomik, sosyal, politik ve teknik yönleriyle diğer sektörlerde farklı özellikleri olan ve vazgeçilmez bir öneme sahip sektördür" dedi.
Antalya, şu anda 65 ülkeden 1500'ün üzerinde katılımcının yer aldığı kongrede, tarım ve gıda sektörünün uluslararası platformda ele alındığı ve sektörün tüm sorunlarının çözüm önerileriyle birlikte değerlendirileceği böylesine bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor.
Toprak, su, alternatif tarım teknolojileri ve enerji konularında son gelişmeler, iklim değişikliğinde güncel konular, tohum, fide, fidan üretiminde yeni teknikler, gıda güvenliği ve izlenebilirlik teknolojilerinin ele alınacağı kongre 18 Şubat'ta sona erecek.
Umuyoruz ki, Tarım ülkemizin her bir köşesinde yeniden canlansın, ürünleri alırken tüketici, bu ürün hormonlu mu, gıda kodeksine uygun mu? Endişesi yaşamadan gönül rahatlığıyla ürünleri alabilsin. Üreticiyi ve tüketiciyi memnun ve mutlu edecek yolların ve sağlıklı üretimin yapılması dileklerimizle. Cennet gibi ülkemiz buna layık diye düşünüyoruz. 

 

 

e-mail:belginturan@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..