Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '09

 
Kategori
Futbol
 

Antalyaspor Fenerbahçe maç analizi

Antalyaspor Fenerbahçe maç analizi
 

Kaynak: www.milliyet.com.tr


İngiltere Premier Lig başta olmak üzere, dünyanın önde gelen tüm Avrupa Liglerini takip ediyorum. Hiç birisinde oyun Turkcell Super Lig' deki kadar durmuyor. Bu maçta da ligimizin bu hastalığı ön plandaydı. Topun oyunda kalma oranı çok düşük. Antalyaspor' un oyunu soğutma taktiği oldukça başarılı oldu. Sahadaki faüller, taçlar, kornerler, serbest vuruşlar sonrası oyun neredeyse 30 sn. kadar duruyordu. Elbette bunda hakemin oyuna sık müdahalesi ve pozitif futbola katkıda bulunmayan, devamlılığı engelleyen yönetimi de etkili oldu.

İlk yarıda Antalyaspor beklenenin aksine, presli ve alan daraltan bir oyunu tercih etmedi. Bu durum Fenerbahçe' nin rahat pas yapmasına, topu kanatlara kolaylıkla aktarmasına yardım etti. Kanatlarda oynayan Vederson, Gökhan ve Kazım verimli ve gayretliydiler. Ancak Santos kayıpları oynadı. Kritik top kayıpları yaptı. Üzerindeki yorgunluk açıkça gözüküyor. Belki bir iki hafta dinlendirilmesi yerinde olacaktır. Fenerbahçe' nin de, Antalyaspor' un attığı gollerde stoperlerin kademe hataları var. Fenerbahçe' de Bilica- Lugano birlikte oynadıkları her maç en az 2-3 kademe hatası yapıyorlar. Benzer özelliklere sahip, benzer zafiyetleri olan iki adam. Birbirlerini tamamlayamıyorlar. Önder' in sakatlık sonrası tekrar formayı alması gerekiyor. Cristian- M.Topuz ön liberoda sırıtmıyor. Ancak M.Topuz daha ziyade ileri dönük bir orta saha oyuncusu gibi oynuyor. Bu durum, rakibin hızlı ve ayağa paslarla çıktığı zamanlarda FB takım savunması açısından sorun yaratabiliyor.

Önceki iki maça göre çok daha hareketli ve istekli bir FB izledik. Kanatları kullanma israrı olan, akıllı oynayan bir FB vardı sahada. İlk yarıda direkten dönen iki top, FB adına büyük şanssızlıktı.

FB' nin en büyük problemi, maçın çok geniş alanlarda oynanıyor olması. Stoperler ile Guiza arasında en az 60- 70 metre var. Hem oyuncular yoruluyor, hem de Guiza çok desteksiz kalıp, varlık gösteremiyor. Bunun en büyük sebebi, Bilica ve Lugano gibi iki ağır adama güvenmeyen Daum' un defansı geriye yaslayarak oynamayı tercih etmesi. Bu tür bir anlayış ile oynamak demek, Guiza' yı kaybetmek demek. Tabi bunun dışında Guiza için ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. 53. ve 77. dakikalarda kaleci ile karşı karşıya kalıp kaçırdığı gol inanılmayacak cinsten. Artık geçen sezon ve bu sezonki maç performansını göz önünde bulundurup şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Guiza tamamen abartılmış bir futbolcu. Yeri, yuvası kesinlikle Fenerbahçe değil. Aziz Yıldırım' ın ve Daum' un bu oyuncudaki inadını anlamak mümkün değil. Tabi ki Yıldırım hata yaptığını ve FB' nin 17 milyon Euro' sunu sokağa atmış olmayı kabullenmek istemiyor. Daum' da Başkana sempatik gözükmek adına Guiza' yı her maç sabırla sahada tutuyor. Olan FB taraftarının sinir sistemine oluyor. Sayın Başkan' ın hatasını artık kabullenip, devre arası bu soruna çözüm bulması gerekiyor. Bu süre zarfında, Semih' e forma verilmesi FB açısından daha iyi olabilir. Semih orta sahaya gelip, top alan, top dağıtan, topu zor kaybeden bir adam. Bloklar arası kopukluğu gidermede iyi bir tercih olacaktır.

İkinci yarıda daha baskılı daha arzulu bri FB vardı. Semih' in de oyuna girmiş olması ile FB ileride baskı kurdu. Özellikle son 15 dakikada gelen baskı, Antalyaspor' u çok bunalttı. Son dakikaya dek maçı bırakmadılar. Esasen FB son birkaç haftadır en iyi oyununu oynadı. Guiza' nın beceriksizlikleri ve orta sahadaki geniş boşlukları saymaz isek, FB' li oyuncular zorlu Antalyaspor deplasmanında ellerinden gelenin en iyisini yaptılar. 90. dakikada gelen gol, Antalyaspor' un takım olarak yaptıkları büyük hatadan kaynaklandı. Dakika 90, rakip FB, 1 puan neredeyse cepte. Ne demeye tüm takım ileri çıkar bunu anlamak mümkün değil. Maçta direkten dönen üç topu düşündüğümüzde, maçın FB' nin hakkı olduğunu ortada.

Maçın FB adına en iyi oyuncuları Alex ve Cristian oldu. Cristian rakiple iyi mücadele etti. Alex ise maç boyu ayakta kalmayı başardı ve takımının tüm hücum aksiyonlarını tek başına organize etti. Guiza' ya attığı paslar ile üç puanda en fazla pay sahibi olan futbolcu oldu. FB 7' de 7 yaparak rakibi GS' ın puan kaybetmesini beklemeye geçti. 7. hafta sona ererken alınan 21 puan büyük başarı. FB derbiye kadar puan kaybetmez ve Daum takım içi sorunları çözmeyi başarırsa, FB sahasında oynayacağı derbiye büyük bir güvenle çıkar.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..