Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '17

 
Kategori
Bilim
 

Antarktika; Türk Bilim Ekibi Kaç Yıldır Gidip Geliyor Bir Üs Bile Kuramadı

Antarktika; Türk Bilim Ekibi Kaç Yıldır Gidip Geliyor Bir Üs Bile Kuramadı
 

Antarktika’da 29 ülkenin yaklaşık 100 bilim üssü var. Türkiye’ninse henüz yok.

Türkiye 1991’den beri Antarktika’da araştırma yapmak istiyor. 1995’te anlaşmayı (Antarktika Çevre Protokolü) imzaladı ama hiçbir zaman organize olamadı.

Şubat 2017

Bilim insanlarından oluşan İTÜ PolReC ekibi, kurulması planlanan "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Antarktika'ya gitti.

"Şu an Antarktika, hiçbir dünya ülkesine ait olmayan, 53 dünya ülkesinin bayrağı altında yönetilen bir kıta. 29 ülke danışman statüsündeyken geriye kalan 24 ülke gözlemci statüsünde. Türkiye Cumhuriyeti olarak biz gözlemci statüsüne 1995 yılında geçtik. O günden bu yana yapılan bilimsel çalışmaların daha seyrek olmasından ötürü gözlemci statüsünde kaldık. Danışman statüsüne geçmek şu anlamda önemli. Kıtayla ilgili alınması gereken kararlar olduğunda, bu mekanizmanın içinde olmak dünya ülkeleri tarafından çok büyük bir strateji olarak görülüyor. Antarktika, ancak danışman ülkelerin oy hakkına sahip olduğu bir kıta. Bu anlamda danışman statüsüne geçmenin şartı da barış ve bilime adanmış Antarktika Kıtası'nın sadece bilimsel olarak ele alınması, değerlendirilmesi ve bilimsel çalışmaların yapılmasıdır. Biz de aynı katkı ve stratejide giderek, bu sistemin içinde olmak adına, yapmış olduğumuz daha seyrek çalışmaları Türk bilim insanlarına açacak şekilde Türk bilim üssü kurulması hedefindeyiz."

Ve Ekim 2017

Antarktika'da kurulacak Türk Bilim Üssü için 2. kez yola çıkıyorlar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika kıtasına düzenlenecek İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

…kıtaya kurulması planlanan Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin, bu sefer sırasında tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.

… nihai olarak Antarktika'da Türk Bilim Üssü'nün kurulmasını…

Ekip, Antarktika kıtasında 4 bin kilometre yol kat etti, 17 topoğrafik kara ölçümüyle 38 alanda gözlem yaptı. Bilim insanları, 45 noktadan numuneler alarak toplamda 2 milyon metrekarelik ölçüm alanında incelemeler gerçekleştirdi. Bayrağımız, bilim seferi süresince Antarktika anakarasında dalgalandırıldı

…Şili ile ortak Kutup Bilimleri Çalıştayı yaptıklarını ifade eden…

…10 Türk bilim insanının bilimsel araştırmalar yapmak üzere Polonya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Şili üslerine gönderilmesi…(internet)

Bir de çalışmaların Sayın cumhurbaşkanının himayesinde yapıldığı söyleniyor.

Gayret var sonuç yok, üstelik Antarktika’da bir bilim ve araştırma üssü kuramayışımızın nedeni de belli değil. 100 bilim üssü var Türkiye’nin üssü yok. Bunca gidilmiş gelinmiş, bürokrasiye falan mı takılıyor yoksa? Çalışmalar gurur verici ama üs önemli. Bu da ülkeler arasında stratejik bir üstünlük savaşı. Bayrağımız oraya dikilmiş ama ben bayrağı her yere dikerim. Bu arada görevlileri gerçekten kutlamak lazım.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..