Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Antep Fıstığı Ezmesi Üretimi

Antep Fıstığı Ezmesi Üretimi
 

Antep Fıstığı Ezmesi Üretimi


Bazı gıdalar vardır ki onları bir tanıdığımız gibi iyi biliriz. Nasıl yani? Şöyle, hani günlük hayatımızda böyle bir şeyler konuşuruz ya? “ Hah bildim onu. “ dersin.  İşte hayatımızda böyle bir yere sahip olan geleneksel gıdalarımız mevcut. Ben size onu söylediğimde hemen bilirsiniz aklınıza gelir. Hatta “ Ne varmış bundan bahsedecek biliyoruz işte. “ dersin ama öğrenecek çok şey var.

Bu hafta köşemde hatırlatmayı ve değerli olduğunu hissetmeyi istediğim geleneksel gıda :

Antep fıstığı ezmesi

Yıllardır tükettiğimiz Antep fıstığı kabuklu bir meyve aslında. Meyve denildiği zaman aklınıza Antep fıstığı gelmiyor eminim ama bilimsel olarak sınıflandırılması bu şekilde. Antep fıstığı ülkemiz için çok değerli, sadece tadı güzel diye değerli değil anlayacağınız. Mesela ihracat dendiğinde direk akla geliyor bu bilinmeli. Bilmek çözüm değil, bizim için değerli olan bu gıdayı üstlere çıkarabilmek için daha da bilinç sahibi olmalı ve araştırmalıyız.

Hasat, kurutma, kavlatma (meyvenin kabuktan ayrılması), çıtlatma ve kavurma önemli işlem basamaklarını oluşturuyor. Bu işlemlerden biri bile aksasa veya dikkatli şekilde yapılmasa karşılaşılan sonuç farklı olur.

Gelelim asıl olaya, Antep fıstığının bu büyülü yolculuğuyla vardığı bir yer var ki onun ismi : Antep fıstığı ezmesi.  Gaziantep ilinde yıllardır yapılan bir tatlı. En önemli ayrıntı ise şu, ezmede kullanılacak olan Antep fıstıklarının belli ölçü ve boyutlarda olması, erken hasat edilen Antep fıstıklarından seçilmesi gerekiyor.

Üretim aşamasına gelirsek, öncelikle su dolu bir kaba antep fıstıklarının atılmasıyla boş olanlar su yüzüne çıkıyor ve böylelikle boş ve dolu olanlar ayırt ediliyor. Ardından kurutma işlemi gerçekleştiriliyor ve ezme yapılacak olan yere doğru fıstıklar yola çıkıyor. Fıstıklar belirli işlemlerden geçtikten sonra şeker ve su ile buluşuyor. Belirli sıcaklıkta kaynatıldıktan sonra soğutuluyor ve oluşan hamur yoğuruluyor. Sonrası o meşhur ustalarımızın sihirli ellerine kalmış. Ustam söylenen şekli porsiyonu uyguluyor.

Antep fıstığı ezmesi hazır ama , dur bakalım belirtilen oranları sağlıyor mu? Nedir onlar mesela? Antep fıstığı ezmesi %45 oranın Antep Fıstığı içermeli,  %45-50 şeker,  %25-30 yağ bulunmalı. Dikkat edilmesi gereken bir şey var mı peki? Evet, alerjen uyarısına dikkat edilmeli bu önemli.

Tüm bu güzelliklerin yanında “ Coğrafi işaret “ diye bir kavram var, ilerleyen yazılarımda bahsetmeyi düşünüyorum. Sevgili Antep fıstığı ezmesi de “ Coğrafi işaret tescil belgesi” almış durumda, onu tebrik ediyorum. Hem görünüşünle hem tadınla hem de başarılarınla kıskandırıyorsun. Bu başarın tek başına değil ama, yükselebilmek için bizim bir arada olmaya ihtiyacımız var. 

Doğaya, fıstığımızı özenle üretene, zorluklarla onu işleyene, özenle son haline getiren ustaya ve her zaman tüketicilere ulaştırmaya hazır olan işletmelere sonsuz teşekkürler.

Değerlerimize her zaman sahip çıkmak dileğiyle.

 Sağlıkla Kalın!

Not : “ Yeşilin en güzel tonu. “ 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..