- Kategori
- İftar Sofraları
Antep sofrası
Kuru biber dolması
Kuru biber dolması
Kış sofralarının olmazsa olmazı dolmalar, yazdan kurutulmuş biberle yapıldığında bir başka lezzet taşıyor. İftar sofralarında da neredeyse baş köşelerde alır yerini. Bende bu yaz kuruttuğum biberlerle dün yaptığım dolmayı sizlerle paylaşayım istedim.
Dolmanın malzemesi;
İstenilen sayıda kuru dolmalık biber
Kuzu ve dana kaburgadan bir kez çekilmiş kıyma
Kuru soğan, bir kaç diş sarımsak ve bol nane
Pirinç
Kırmızı pul biber, sumak, çekilmiş karabiber ve tuz
İki üç yemek kaşığı sirke, acı biber salçası
Bir yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı;
Kurutulmuş biberler yıkanıp kaynar suda "çok yumuşamadan" haşlanır. Soğan çok ince doğranıp kıyma, pirinç acı biber salçası tuz pulbiber sumak, dövülmüş sarımsak ve sirke ile karıştırılır.
Haşlanıp soğuk sudan geçirilmiş biberler bu harçla doldurulup tencereye alınır. Bir miktar sıcak su eklenip beş dakika harlı ocakta 20 - 25 dakika kısık ateşte pişirilip dinlendirilir.
Bu dolmayı diğerlerinden farklı kılan, harcına sarımsak sirke nar ekşisi katılmış olması. Dün akşam benim soframda en çok beğenilen yemek bu dolmaydı. Yanında şalgam suyu da olursa...
Afiyetler dilerim
Gülriz Yiğit
Kış sofralarının olmazsa olmazı dolmalar, yazdan kurutulmuş biberle yapıldığında bir başka lezzet taşıyor. İftar sofralarında da neredeyse baş köşelerde alır yerini. Bende bu yaz kuruttuğum biberlerle dün yaptığım dolmayı sizlerle paylaşayım istedim.
Dolmanın malzemesi;
İstenilen sayıda kuru dolmalık biber
Kuzu ve dana kaburgadan bir kez çekilmiş kıyma
Kuru soğan, bir kaç diş sarımsak ve bol nane
Pirinç
Kırmızı pul biber, sumak, çekilmiş karabiber ve tuz
İki üç yemek kaşığı sirke, acı biber salçası
Bir yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı;
Kurutulmuş biberler yıkanıp kaynar suda "çok yumuşamadan" haşlanır. Soğan çok ince doğranıp kıyma, pirinç acı biber salçası tuz pulbiber sumak, dövülmüş sarımsak ve sirke ile karıştırılır.
Haşlanıp soğuk sudan geçirilmiş biberler bu harçla doldurulup tencereye alınır. Bir miktar sıcak su eklenip beş dakika harlı ocakta 20 - 25 dakika kısık ateşte pişirilip dinlendirilir.
Bu dolmayı diğerlerinden farklı kılan, harcına sarımsak sirke nar ekşisi katılmış olması. Dün akşam benim soframda en çok beğenilen yemek bu dolmaydı. Yanında şalgam suyu da olursa...
Afiyetler dilerim
Gülriz Yiğit