Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '13

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Anti-hijyenik öğrenci evleri!

Anti-hijyenik öğrenci evleri!
 

APARTMANLARIN İÇİ DAHA BETER DURUMDA ! (ensonhaber.com)


Köy, kasaba,  takunya kültüründen gelen gençler üniversite sınavlarını kazanıp kentlere geliyor, gecekondu ya da tek göz köy evinden  çıkıp 1+1 apartmanlara, apartlara yerleşiyorlar.  40-50 m2lik bir apartta en az 4 veya  daha fazla kişi kaldığı oluyor. Genelde, evlerin içi ve dışı, kapı önleri, apartman ana girişleri çöp ve pislikten geçilmiyor. Öğrenci evlerinin anti-hijyenik durumu toplumsal gerilemenin ve ailesel çöküşün en önemli göstergesi!

Genellikle, bu tip ortamlara her cins  insan (eşcinsel, travesti, lezbiyen vs) da yerleşebiliyor. Kavgalar, gürültü, patırtı, kapı çarpmalar, çığlıklar, naralar, berbat müzikler, tepişmeler sabaha kadar sürüyor. Köpek, kedi, kuş, tavuk hatta keçi besleyeni bile var.  Her yere serpiştirilmiş kedi kakaları, mamalar, su kapları, sinek ve böcekleriyle hayvan sevgisi adeta insan olunduğu unutularak sergileniyor. Gösterişle harmanlanmış insanlık ve insaniyet adına temizlik kuralları, hijyen katlediliyor. Ayakkabılar ve çöpler kapı önlerine yığılıyor. Bazı apartmanların içleri kedi sidiği, spermi ve dışkısı nedeniyle ahırdan beter kokuyor… Deodorant sıkıyorlar ha bire… Ya aslanım o kokuda deodorant sıksan ya da o pisliğin içinde kapıda ayakkabını çıkarsan ne yazar? O leş kokan mikroplu havayı solumak zaten insanı hasta eder!

Bir çok aile ülkenin dört bir bucağından gelen, kent kültürüne yabancı, görgü kurallarını ve insana saygıyı hiçe sayan  öğrencilerin yerleştiği bu tür apartmanlardan, mahallelerden kaçıyor. Çünkü, çocuklarının böyle bir ortamda yetişmesini istemiyorlar. Aileler kaçtıkça  öğrenci gettoları ha bire yaygınlaşıyor. Bu durum kentsel kültür ve toplumsal  sağlık için bir tehdittir. Özgürlük anlayışını başıbozukluğa ve kuralsızlığa dönüştürmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu beni yaşam tarzımdır işinize gelirse de diyemezsiniz. O evlerinin çoğunun kiralarını anneler, babalar ödüyor.

Nereden mi biliyorum bunları? Eskişehirli bir arkadaşım var bütün bunları o anlattı da oradan biliyorum. Kadıncağız evini satmak zorunda kalmış. “Çekirgeler, hamamböcekleri gibi geliyorlar, odalara doluşuyorlar, ortalığı kirletip, pisletip, kırıp döküp gidiyorlar…” diyor.

 

Kuşkusuz öğrencilerin kaldığı  evlerin hepsi bu halde demiyorum. Kimsenin cinsel tercihini, yaşam şeklini kınamıyorum, ayıplamıyorum ve beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Konuya ahlaki açıdan bakmıyorum. Ancak,  abartılı görünse de bu yazdıklarımda büyük ölçüde gerçek payı vardır. Hiç kimsenin apartmanları, çevreyi ve sokakları kirletmeye hakkı yoktur ve bu yasalara göre suçtur. Kent yaşamını ve kültürünü bilmeyenler kendi arabesk-varoş geleneklerini topluma dayatmaya kalkmasınlar. 

Bu nedenle hükümetin öğrenci evleri ve apartlar konusunda bazı önlemler almasını haklı ve yerinde buluyorum. Fakat umarım bunun da cılkı çıkmaz. İlkokuldan başlayarak, ortaokul ve liselere görgü kuralları (adabı muaşeret), yurttaşlık bilgisi, çevre bilinci, sokakta yürüme, konuşma, toplu taşıma araçlarına inme-binme, apartmanda yaşama kuralları, sağlık, hijyen gibi derslerin konması sanırım gençlerin bu konularda eğitilmesine ve daha duyarlı olmalarına katkı sağlayacaktır.

 

 

 
Toplam blog
: 129
: 1871
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1968 yılından bu yana dinler tarihi, mitoloji, sosyoloji, antropoloji, dinbilim, teozofi, metafiz..