Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '18

 
Kategori
Bilişim
 

Anti SEO Uygulamalarına Karşı Neler Yapabiliriz?

Anti SEO Uygulamalarına Karşı Neler Yapabiliriz?
 

Anti SEO uygulamalarına Karşı Neler Yapabiliriz?


Genel manada anti SEO rakiplerinizin sizi geriletmek adına yaptığı bütün SEO çalışmaları olduğunu söyleyebilirim. Önceleri bu yöntemler oldukça işe yarıyordu. Zamanla Google bir çok güncelleme yaparak bu anti SEO uygulamalarını en aza indirmeye çalıştı. Buna rağmen negatif SEO uygulamaları durmadı. Günümüzde de halen özellikle freelance çalışanlar tarafından uygulanmakta. Kısa sürede söz verdikleri müşterileri bir noktaya getiriyorlar. Ancak kalıcı olmamakla birlikte site sahibine oldukça zarar vermiş oluyorlar.

Negatif SEO uygulamalarını yapan kurumsal firmalarda yok değil. Ancak bu firmalar genel itibari hafif diyebileceğimiz ve fark edilmesi zor olan anti SEO uygulamaları yapmaktalar. Peki durumu biraz daha daraltalım. Kendi sitenizi ele alalım. Sitenize bu şekilde bir negatif SEO çalışması yapılması durumunda ne yapmalısınız? İşte size bu yazımda karşılaşabileceğiniz anti SEO çalışmalarında neleri bilmeniz gerektiğini paylaşacağım.

Anti SEO Belirtileri : Spam Backlinklerin Artması
Negatif SEO uygulamalarında en çok kendini belli eden belirtilerden biride sitenize verilen backlink sayısındaki bariz artışlardır. Ancak işin inceliklerini bilen bir illegal SEO uygulaması yapan biri ile karşı karşıya iseniz bu uygulamayı sistematik olarak yapabilir. Bu durumda işler biraz daha karmaşık hal almaktadır. Öncelikle sitenize gelen backlinklerin kontrolünü sağlamanız gereklidir. En yaygın olarak karşılaşılan yöntem ise düşük kaliteli web sitelerinden sizin sitenize bir demet şeklinde backlink verilmesidir. Bu bağlantıların amacı kasıtlı olarak web sitenize zarar vermek olduğunu bilin. Bu şekilde haftalarca sitenize saldırılar olabilir. Sırf size negatif SEO uygulaması yapabilmek adına site açılabilir ve özel içerikler ile sitenize zararlı backlinkler verilebilir. Bu uygulamaları kontrol altına almaz iseniz Google tarafından ceza uygulamalarına maruz kalabilirsiniz. Eğer bu konuyu dikkate almaz iseniz yıllarca verdiğiniz emekleriniz belki çöpe gidebilir. Peki ne yapabilirsiniz?

Spam Backlinklere Karşı Ne Yapmalı?
Bu durumda izlenebilecek en iyi yol bağlantılarınızı izlemeniz ve bu tür backlikleri reddetmenizdir. Ancak bu noktada bilmeniz gerek izleme konusunu iyi yapmalısınız. Zararlı sanarak yararlı bir backlinki silerseniz SEO açısından siteniz olumsuz yönde etkilenir. Sonuçta yine anti SEO uygulayıcısının ekmeğine yağ sürmüş olursunuz. Yukarıda verdiğim backlik analiz araçlarını kullanabilirsiniz

Negatif SEO Amaçlanıp İçerikleriniz Çalınabilir
Olumsuz SEO çalışması amaçlayan birisi size ait içerikleri çalıp yeniden düzenleyerek yayına alabilir. Bu çalışma sonucunda ise sizin içeriğiniz kopya içerik muamelesi görebilir. Evet Google orjinal içerikleri tanımlamada iyi olabilir. Ancak her zaman %100 olarak bu işlemi yapamaz. Bu durumda yine Google cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Google Penguen güncellemesi ve Google Panda güncellemesi bu uygulamalar için cezalar verilmesini amaçlar.

Peki bu tür uyguamayı neden yaparlar diyebilirsiniz. Öncelikle ugulamayı yapan kişinin elindeki sitenin kalitesi düşük olabilir. Süreci hızlandırıp kaliteli bir site ortaya çıkarmak istemesi nedeni ile içerikleri alıp kendi sitesinde güncelleyip yayımlayabilir. Bu durumda ise isteyerek veya istemeyerek sizin sitenizi ceza almasına neden olmaktadır. Genel olarak bu uygulama daha çok kişisel site kullanıcıları tarafından yapılmaktadır. Ancak negatif SEO çalışması olduğunu bilmeniz gereklidir. Bu durumda ne yapabilirsiniz bir bakalım.

Çözüm: Google'ın Telif Hakkı İhlali Raporu Hazırlayın
Yukarıda söz ettiğim gibi belki bu çalışmayı yapan kişi sitenizin zarar göreceğini bilmemektedir. Bu nedenle tavsiyem öncelikle sitenin sahibi ile iletişime geçmektir. Eğer size bir cevap vermiyorsa demek ki ne yaptığını biliyor.

İkinci bir durum ise size cevap verebilir. Ancak içeriğin çalıntı olmadığını iddia edebilir. Bu durumda ise geriye tek bir yol kalmaktadır. Bundan sonraki aşamada ise yapacağınız tek şey Google'ın Çevrimiçi Telif Hakkı İhlali formu doldurun ve gönderin. Bu şekilde bildirim yaptığınıza çalınan içeriğiniz Google tarafından bilinir. Böylece Google sizi gerçek bir yayıncı olarak kabul ettiğinden negatif SEO zararları konusunda sitenizi korumuş olursunuz.

Anti SEO Uygulaması Site Hackleme ve Yazılımlar
Anti SEO uygulamalarında yapılan bir diğer yöntem ise sitenizin hacklenmesi ve kötü amaçlı yazılımların kullanılmasıdır. Bu noktada söz ettiğim hacklenme ise sizin ilk bakışta fark edemeyeceğiniz şekilde olmasıdır. Sitenize erişebilir, her türlü ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.

Bu şekilde yapılan genel çalışmaları şu şekilde sıralayabilirim:

-    Sitenizin sayfalarına düşük kaliteli içerikler ekleyebilirler. Özellikle çok yazarlı ve yayımlama hakkı verilen sitelerde bu çok karşılaşılır.
-    Sitenize girilen içerikler çalıntı ve başka sitelerden alınıp güncellenmiş olabilir. Bu durumda ise Google cezalarına maruz kalmanız hedeflenir.
-    Sayfa bağlantılarına yönlendirmeler eklenebilir. Yasal olmayan ve Google'un onaylamadığı sitelere trafik verilebilir.
-    Sizin için önemli olan içeriklerin kalıcı bağlantılarını kaldırabilir veya değiştirebilirler. Genelde değişiklik yaparlar ki detaylı bakılmadıkça görülmesin isterler.
-    Sitenizi HTML içeriklerine gizli eklemeler yapabilirler.

Bunlar gibi yöntemler kullanılarak sitenize SEO konusunda zarar verilebilir. Peki bu durumda ne yapmalısınız.

Çözüm : Sitenizi Düzenli Aralıklar İle Denetlemelisiniz
Belirli aralıklar ile denetleme yapılan sitelerde bu tür girişimleri belirlemek mümkündür. Bu nedenle izleyebileceğiniz en iyi yol web sitenizi mesela ayda bir veya içerik durumuna göre iki haftada bir analiz etmektir. Dilerseniz bu noktada kullanabileceğiniz Alexa SEO Denetim Aracı bulunmaktadır. Ücretlidir fakat 7 günlük deneme sürümü mevcuttur. Bu yöntemle sitenizin durumunu inceleyebilir ve teknik sorunları belirleyebilirsiniz.

Anti SEO Uygulamasında Sahte Yorum Yöntemi
Bu yöntem genellikle kurumsal karalama yöntemlerinde daha çok kullanılmaktadır. Siteniz hakkında olumsuz sahte yorumlar yapılarak site itibarının düşürülmesi amaçlanmaktadır. Bu durumda ise SEO açısından siteniz olumsuz yönde zarar alacaktır.

    Peki bir yorumun sahte olup olmadığını nasıl anlayabiliriz maddeler halinde bakalım.
    En çok yapılan amatörce davranış tek yıldız verebilir ve bir kelime ile kötü, berbat, iğrenç vb. not düşen yorumlar sahte olarak değerlendirilir.
    Genel olarak yayımdan sonra hemen yapılır veya bir kaç yayına belirli günlerde yapılır. Bu çeşit yorumlamalar sahte olarak değerlendirilir.
    Bariz şekilde ise yorumlara link verilir ve iyi şekilde yorum yapılır. Bu tarzın amacı ise sitenize zarar vermek veya amatör şekilde sitenizden backlink almaktır.

    Wordpress alt yapısı kullanıyorsanız bu konuda en iyi eklenti Akismet Anti Spam olduğunu söyleyebilirim. Diğer yazılımlar içinde önerim yorumları kontrollü şekilde yayımlamaktır. Evet belki vereceği hasar size az gelebilir ancak azda olsa sitenizin itibarı zedelenecektir. Bu nedenle sahte yorumlara kesinlikle taviz vermeyin. Hatta yorumda belirtilen site ve e-mail adresini kara listelere ekleyebilirsiniz.

    Bu kısma kadar sizlere karşılaşabileceğiniz anti SEO uygulamaları ve çözüm yolları hakkında bilgi verdim. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 4
: 129
Kayıt tarihi
: 27.04.18
 
 

90'lı yıllarda PC ile tanıştı. Sonrasında ise zamanla teknoloji merakı aldı gitti... Wordpress we..