Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Antibiyotik kullanmadan önce bir kez daha düşünün!

Antibiyotik kullanmadan önce bir kez daha düşünün!
 

Grip tedavisi, Antibiyotik ne zaman kullanılır ?


Her enfeksiyonda antibiyotik kullanalım mı?

Sonbahara girmemizle ne yazık ki grip nezle sezonu da açıldı. Acillerde de grip kendini göstermeye başladı.

Bu kış çocuğunuz için iyi birşey yapın ve gereksiz antibiyotik kullanmayın. Bu yazıyı okuyan anneler umarım antibiyotik konusunda eskisi kadar istekli olmazlar.

Her Enfeksiyon aynı tedavi edilmez !

Enfeksiyonlar başlıca 3 grupta incelenebilir. İlki viral enfeksiyonlar bu grup grip nezle ve hatta bademcik ve bir kısım orta kulak iltihabının en sık etkeni. Canlı organizmaların dışında yaşam göstermeyen ve burası önemli hiç bir şekilde antibiyotiklerin en güçlüsü ile bile tedavi olmayan enfeksiyon türleri. 

Nekadar sık derseniz boğaz enfeksiyonu olan her 10 çocuktan 8 i viral enfeksiyon nedenli diyebilirim.

İkinci grup bakteriyel enfeksiyonlar. Bu enfeksiyonlar beta enfeksiyonu,bir kısım ortakulak enfeksiyonu, ağır zatürreler ve idrar yolu ve cilt enfeksiyonları. Bu enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik kullanıyoruz.

Son grup ise mantar enfeksiyonları pamukçuk, saçlı deri enfeksiyonu pişiklerin bir kısmı bu enfeksiyonlara örnek verilebilir. Bu enfeksiyonlar için Antifungal dediğimiz ilaç ve kremler kullanılıyor.

Peki çocuğumda bu enfeksiyonlardan hangisi var?

Aslında bu enfeksiyonların hangisi olduğunu kestirmek bazen kolay bazen zor ama birkaç önemli noktayı sizinle paylaşabilirim. Tabikide bir enfeksiyon ne olursa olsun doktor muayenesi hatta daha doğrusu bir çocuk doktoru muayenesi miniğinizin faydasına olacaktır.

Çocuğunuzda bu bulgular var ise dikkat ?

-Çocğunuzun ateşi. Aileler genelde ateşi fatkettiklerinde ölçmeden acile gelmekteler ama bizim için Ateş'in ölçülen değeri çok önemli koltuk altından 37.5-38.5 arası ölçülen Ateş daha çok viral enfeksiyon düşündürür iken 39-40 c bulan Ateş'ler daha ciddi bir bakteriyel enfeksiyon düşündürür.

-Çocuğunuzun yaşı. 3 aydan büyük ve 3 yaştan küçük çocuklarda sıklıkla grip nezle bulguları viral enfeksiyon nedenlidir antibiyotik gerekmez. Daha büyük çocuklarda boğaz enfeksiyonlarının beta olma riski vardır. Önerim boğaz kültürü sonucuna göre antibiyotik başlanması yönünde.

-Enfeksiyonun yeri. Her etken her enfeksiyonu yapmaz. Onun için çocuğunuzu doktora götürmeden önce onun sıkıntılarını iyi gözlemleyin. Çocuğunun sıkıntısını iyi gözlemleyen anne en iyi doktordan bile daha tedavi edicidir diyebilirim. 

Ne zaman antibiyotik kullanmanız gerekir ?

1)Çocuğunuzun ateşi 3-5 gündem uzadıysa

2)Beta üremesi olan boğaz enfeksiyonları idrar yolu enfeksiyonu grip olmaksızın kulak enfeksiyonu kanlı ve mukuslu olan ishaller zatürreler cilt enfeksiyonları ve beyin enfeksiyonları

3)Çocğunuzun genel durumu Ateşi düşmesine rağmen hala düşkün ise

4)Altta yatan bir bağışıklık bozukluğu ya da kronik bir hastalığın olması.

Bunlara dikkat ederseniz doktorunuzu doğru yönlendirip antibiyotik konusunda ısrarcı olmazsanız emin olun çocuğunuzun bir sonraki enfeksiyonunda tedavisi çok daha kolay olacaktır.  Aileniz ile birlikte sağlıklı bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle

 

Dr. Mustafa Burak Seven

Çocuk Doktoru

Sorularınız İçin: sorumvar@drmustafaburakseven.com

www.instagram.com/drmustafaburakseven

 
Toplam blog
: 13
: 854
Kayıt tarihi
: 20.09.16
 
 

Minik mucizeler ve onların bilgili ve ilgili anneleri için yazılar yazan elimden geldiğince daha ..