Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '21

 
Kategori
Sosyoloji
 

ANTİDEMOKRAT DEMOKRASİ

ÖZDEYİŞ

"İKTİDAR; İKTİDARA DÜŞKÜN VE İKTİDARDAN GELECEK YARARLARA İHTİYACI OLMAYANLARA VERİLMELİDİR"    PLATON

Özdeyiş; "Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği  bilinen özlü söz, vecize, kelamıkibar, aforizm" olarak tanımlanmaktadır TDK Sözlüğünde.

Bir duyguyu kısa ve kesin -yoğun- biçimde anlatan özdeyiş değil, şiir cümlesi olan mısra'dır.  Özdeyiş genellikle kim tarafından değil, kesinlikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü sözdür. Özdeyişin doğru düşünceyi kısaca ifade etmesi gereklidir. Özdeyiş, bilgelik denklemidir.

Platon'un sözkonusu "İktidar = iktidara düşkün ve iktidardan gelecek yararlara ihtiyacı olmayanlara verilmelidir" bilgelik denkleminin x'leri nelerdir? İktidara düşkün olanlar; iktidarla elde edilebilecek manevi -prestij, şöhret-  ya da maddi çıkar veya her ikisi için  (x1; x2) kendilerini allayıp pullayarak oldukları gbi değil; görünmek istedikleri gibi görünen kişiler olabilirller.

İktidarı verecek olan; iktidarı olmayan -kendi kendini yönetemeyen- halktır.  Bu halktan bir insan kaynakları uzmanı gibi Milletvekili seçmesi istenmektedir. Halk bu bilgi ve beceriden yoksun olduğu için, politika aktörleri siyaset panayırında vaat piyeslerini -programlarını- oynamakta, önceden seçtikleri figüranlarını halka seçtirmiş gibi yapmakta, en çok bilet satan  oyuncular iktidar olmaktadırlar. Böylece Dünyanın her  demokrasisi, politikacılar yararına antidemokratik demokrasi niteliğindedir..

İNSAN KAYNAKLARI KURUMUNDAN SERTİFİKA

Nüfus Daireleri insan kaynakları departmanına dönüştürülmeli, Milletvekili olabilecek kişilerin bilgileri ve becerileri belirlenmelidir.  İnsan Kaynakları Kurumundan "Milletvekili olabilir sertifikası" alan  her yurttaş, seçim bölgesinde alfabetik sıraya göre düzenlenen oy pusulasıyla seçime katılmalıdır. Oy bölgeden kaç milletvekili çıkarılacaksa, en çok oyu alan o kadar kişi milletvekili seçilmelidir. Oy verilen her ismin yanına (x) işareti koymak yeterli olmaıdır.

Halk düşünmez hisseder. Oy pusulasında  ülkenin  10 adet temel sorunu belirtilir ve seçmenden önem sırasına göre (1,2,3) olarak işaretlemesi istenir. Milletin partisiz vekilleri parlamentoda gruplaşarak, halkın belirlediği önem sırasına göre hükümet programı yaparlar ve kendi aralarında oylarlar en çok oy alan program iktidar olur.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..