Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '12

 
Kategori
Kültürler
 

Antik çağda toplam 19 dağ Olimpos ismini taşımıştır-Olimpos ya da Olympus - Antik Çağ

Antik çağda toplam 19 dağ Olimpos ismini taşımıştır-Olimpos ya da Olympus - Antik Çağ
 

Olympos


Olimposya da Olympus

Antik Çağ

Antik çağda toplam 19 dağ Olimpos ismini taşımıştır

(eski Yunanca'da ve bağlı kaynaklarda Olympos, Latince'de ve bağlı kaynaklarda Olympus)

Anadolu dillerinden geldiği ve çoğunlukla "yüksek dağ" anlamını taşıdığı anlaşılmaktadır.

Gökyüzündeki bulutlara kadar doruğu uzanan ve tanrıların yerleşim edindiği inancı Sümerlerden Yunan'a girmiştir.

Olimpos, Eski Yunan Mitolojisi'nde tanrıların oturduğu kabul edilen ve 2919 m. yükseklikle Yunanistan'ın en yüksek zirvesini oluşturan Tesalyabölgesindeki dağ,

Mysia Olimpos Dağı(Uludağ),

Bursa'da, antik çağda MysiaOlimposu olarak da anılmış olan ve Marmara Bölgesi'nin en yüksek zirvesini oluşturan dağ,

Paphlagonia Olimpos Dağı(Arıt Dağı), Antik çağda ve 19. yüzyıl Batılı gezginleri tarafından PaphlagoniaOlimpos'u olarak anılan bu dağ, Bartınmerkezi doğusunda, il merkezi ile Arıtbeldesi arasındaki Arıt Dağı'na denk düşmektedir.

Olimpos Köyü, Antalya'da antik kent kalıntıları bulunan bir vadi ve aynı zamanda tatil yöresi,

Olimpos Tepesi (Kıbrıs), Kıbrısadasının 1952 m. ile en yüksek zirvesini oluşturan dağ,

Bu tarihi isimden esinlenerek, ABD'de iki dağa ve Mars'ta bir dağa aynı isim verilmiştir.

Olympos Yunanca bir kelime olmadığına dair varsayımlar da bulunmaktadır.(alıntı)

 

&

Olylpos Beydağları Millî Parkı, olarak geçen yerin güzelliğini anlatmak nasıl mümkün olacak bilemiyorum. Birçok kez gittim. Bir ara Asar şamil ve Rus Terzi kitabımı yazarken nerede ise iki hafta ara ile Olylpos’a gidiyorduk. Sanki aklım, ruhum orada tazeleniyordu. Kendimi iyi hissediyordum…

Kumluca’ya giderken, Kemer’den sonra gelir…

 

Plajını anlatmak mümkün değil. Muhteşem- Muhteşem…

Tarih, doğa birbirinin içinde, güzellikle sizi karşılar… Oradan ayrılmak istemezsiniz. Tatil süreniz çok çabuk geçer. Sizi büyüler orası… Zamanın durduğunu sanırsınız bittiğinde çabuk geçtiği için üzülürsünüz…

Ormanda gözünüz kalır, denizde gözünüz kalır. Cennet gibi yerlerden ayrılmak tabiki zor gelir…

 

Olympos harabelerinde çok sayıda mezar görürsünüz.

Birde tapınak vardır. Bir tiyatro ve hamam kompleksi ve sarnıcı vardır.

 

Olympos eskiden bakımsızmış, şimdi temizlenmiş, düzenlenmiş bir hayli bakımlı bir yer haline getirilmiş.

 

Tarihi sevenlerin özellikle antik tarihten keyif alanların sıkça geldikleri bir yerdir Olympos… Burası tarih boyunca en önemli liman kentlerden biriymiş.

Zaten bu ismi mitolojide duymak ve sıkça okumak olası… Burası ile ilgili korsan hikâyeleri de bir hayli fazladır.

Burası çok özel bir yer… 3200 k’lik sahili olan, bir yer.

 

Birde burada ağaç evler var. Yabancılar kadar Türklerinde hoşlandığı bir tatil şekli. Bir hayli de ünlü bu ağaç evler. Dünyanın çeşitli yerlerinde ağaç evlerde kalmak için özellikle gelenler var.

Biz hiç ağaç evde kalmadık ama kalanları çok gördük. Orada gerçekten küçük ama güzel oteller ve pansiyonlar var. Ayrıca çok güzel balıklar pişirilen resteronlar…

 

Buranın çok önemli bir özelliği daha var…

Caretta caretta'leri…

 

Buranın tamamı arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış.

Burayı şöylede özetleyebilirim.


Akçay deresinin aktığı bir vadi içine kurulmuş.

Su kanalları,

Surlar,

Lahit mezarlar gibi kente ait pek çok kalıntı olan bir yer.

Antik çağlarda nehir kenarlarına yapılan duvarlarla kanal haline getirilen nehirden gemiler de geçebilmekteymiş.

Ören yeri girişinden antik kentin kalıntıları arasında yaklaşık 1,5 km yürüyerek Olympos sahiline ulaşılıyor. (alıntı)

Bir turizmci olarak ve tarih sevdalısı bir yazar olarak beni dinlerseniz eğer, oraları okumakla değil görerek keyif alarsınız… Bence gidin ve görün… Mutlu olacaksınız…

 

Akdeniz Körfezinin batı sahilinde muhteşem güzellikte doğal plajlar antik şehirler vardır. Çıralı ve Adrasan Plajı bunlardan en güzel ve uzun olanıdır. Milli Park giriş noktasından itibaren Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak, Kargıcak 1–2 gibi günübirlik mesire alanlara uzun plajlara sahip orman ve denizin kucaklaştığı ender tabiat harikalarıdır.

Ayrıca Millî Park içinde Göynük Çadırlı Kampı (100 çadır) ve Kemer'e 3 km mesafede Kındılçeşme Çadırlı Kamp alanı (225 çadır) bulunmaktadır.

PhaselisAntik Kenti jeolojik, tarihi, flora ve fauna (hayvan varlığı)güzelliklerin bulunduğu bir yol kavşağı niteliğindedir. Çıralı Sahili, Olympos antik kenti ve Yanar taş, Millî Park'ın sembol kaynaklarındandır.

Olympos Antik Kenti, Antalya'nın 80 km güneyinde ve Antik Likya Bölgesi içindedir. Doğudan Akdeniz'e açılan Olympos Antik Kenti, ortasından geçen Akçay (Olympos Çayı) ile ikiye bölünür. Bu konumuyla tarih boyunca liman kenti olma özelliği taşıyan Olympos, günümüze gelen antik kentler arasında farklı bir yapı sergiler.

Kentin kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Tarih sahnesinde Olympos Likya Birliği içinde bastığı sikkeler ile MÖ 168–78 yıllarında ilk kez görülür. Olympos bu birlik içinde üç oy hakkına sahip, altı ayrıcalıklı kentten birisidir. Hatta bazen birlik başkanının bu kentten çıktığı saptanabilir. MÖ 80 yılında kent, korsanların eline geçmiştir. Ünlü Korsan Zeniketes'in Olympos yakınlarındaki bir kalede oturduğu bilinmektedir.

Anadolukıyılarındaki ve dağlık bölgelerdeki karışıklıklar üzerine bölgeyi korsanlardan temizlemek için, Romalıkomutan ve senatör Publius Servilius Vatiakomutasındaki Roma Donanması MÖ 78 yılında Gelidonya Burnu'nda yapılan üç deniz savaşını da kazanarak Zeniketes'in ünlü kalesini yerle bir etmiştir. Zeniketes'in ölümünden sonra komşu kentlerle beraber Olympos da Roma'nın eline geçmiştir. Bu dönemlerde Hephaistos, Zeusve Apollonkültlerinin Olympos'ta tapınım gördüğü bilinmektedir.

Romaİmparatorluk döneminde de Olympos Likya Birliği'nin seçkin üyelerinden biri konumundadır. M.S. 2. yüzyılınsonları ile M.S. 3. yüzyılınbaşlarına tarihlenen mezar yazıtından, Marcus Aurelius Arkhepolis'in Likya Birliğinde Lykiarkh (Likya Birliği Başkanı) olarak görev yaptığı ortaya çıkmıştır.

Kuzey Nekropol, Akçay (Olympos Çayı) ile ikiye bölünen kentis kuzeyinde yer alır. Bu bölgede yaklaşık 113 mezar tespit edilmiştir. Güney Nekropoldeki mezarlar genellikle bitişik yapılmışken burada mezarlar arasında mesafeler bırakılmış ve belli bir aksa göre konumlandırılmaya önem verilmemiştir.

Kanallar ve mozaikli yapının yer aldığı bölümde ise, Olymposlu Lykiarkh Marcus Aurelius Arkhepolis'in anıtsal mezarı ve Antimakhos'ın lâhdi yer almaktadır. Lykia tipi lâhdin etrafı Bizans dönemine ait yapılarla kuşatılmıştır.

Bizans döneminde kentte, Nekropol içinde kiliselerin bulunması, geç dönemlerde de Roma mezarlarının kullanıldığını düşündürmektedir. Kuzey Nekropolde M.S. 1. yüzyıldan itibaren gömü yapılmış ve M.S. 3. yüzyıl içinde de devam etmiştir. Olasılıkla Bizans döneminde de bu mezarlar yeniden kullanılmıştır.

&


Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, M.Ö. 168–78 yıllarında basılan Likya Konfederasyon sikkelerinde adı geçmektedir. İktisadi bir birlik olan Likya Konfederasyonu konseyinde, Olympos’un üç oy hakklı olduğu bilinmektedir.

Tarihçilere göre, M.Ö. 80 yılında Zenniketes isimli Kilikyalı bir korsan tarafından ele geçirilen kent, 78 yılında Romalılar tarafından alınmıştır.

Haçlı seferleri sırasında Venedik, Ceneviz ve Rodos şövalyelerinin istilasına uğrayan Olympos, 15. yy’da Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Orta Çağdan sonra Yakın zamana kadar Türk yerleşimin olmadığı kent sadece göçerler tarafından kışlak olarak kullanılmış.(alıntı)

Nazan Şara Şatana

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....