Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Antioksidan, aleovera, jojova çiçekleri

Antioksidan, aleovera, jojova çiçekleri
 

Antioksidan nedir? Vücut hücreleri tarafindan üretildigi gibi, gidalarla da alinan bir grup kimyasal maddedir. Gidalarla alinan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir. Nasil etki ederler? Soludugumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adi verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazi maddelerin olusmasina neden olur. Demirin paslanmasi ve baligin sudan çiktiktan sonra ölmesi, oksijenin zararli etkilerine örnektir. Vücudumuzda bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karsi etki göstererek bunlarin zarar vermesini önler....

Şimdi gelgelelim yurdumun antioksidanlarına.. Antioksidan artık bir pazarlama sloganı olarak kullanılmaya başlandı ..Pazarcılar bile gel vatandaş gel antioksidan bunlar diye bağırmaya başlıyacaklar yakında..

Ben bir iddiada bulunurken bunun bir araştırmaya bir bilgiye dayanması gerektiğini düşünenlerdenim. Antioksidan bir rimel değildir göz boyama amaçlı kullanılan.. Herkez atıyo tutuyo, şu antioksidan bu antioksidan.. Bi araştırma var mı? Yok. Geçen haberlerdeki bir güzellik merkezi reklamında yaptıkları masajın antioksidan etki gösterdiğini söylüyordu, güzellik uzmanı adındaki masör..(Çok enteresan bi cümle oldu ama ne yapayım durum bu)

Bazı kelimelerin bu şekilde müsrifce kullanılmaları , kelimelerin etkinliğini azalttığı kanısındayım. Dilimize anlamını bilmediğimiz ama sihirliymiş etkisi veren kelimeler epeyce yaygın...İşin kötüsü Bilen bilmeyen kim kullanırsa kullansın aynı etkiyi yaratıyor..Ve dahada kötüsü konuyu kim biliyor kim bilmiyor onuda anlayamaz hale geliyoruz.

Bu tür kelimeleri ögrenmek insanların hoşuna gidiyor nedense..Bir doktorla doktorun anlayacağı dilden konuşma marifetini gösterebilen bir şişiniyorki sanmayın fakülteden sıra arkadaşı..Bildiği bütün tıbbi kelimeleri anlamlı bir cümle içinde kullanma telaşı sırasında kırdığı potları anlayan bir tek hekim ; onunda hipokrat yemini var..:)

Konuya girmişken antioksidanla (allah allah !!!...insanın büyük harfle yazası geliyor)ilgili biraz daha bilgi verelim..

Antioksidanlarin hastaliklari önledigi konusunda henüz kesin konusmak için erkensede , tibbi istatistik çalismalari, ne kadar yüksek dozda antioksidan alinirsa, kanser ve kalp krizi gibi amansiz iki hastaliga yakalanma ihtimalinin o denli azaldigini ortaya koyuyor. Ayrica bulasici hastaliklar ve katarakt konusunda da yararli etkilerinin oldugu biliniyor. Ancak bu etkinin, olusmus hastaligin tedavisini degil, hastaliklarin önlenmesini sagladigini bir kez daha hatirlatmak isterim..

 
Toplam blog
: 20
: 1128
Kayıt tarihi
: 27.08.06
 
 

1978 Ankara dogumluyum.. Kamu yönetimi mezunuyum, aynı zamanda Karaelmas Üniversitesi'nde ögrenciliğ..