Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Apartman genel kurullarında toplantı yeter sayısı ve toplantılarda kimler oy kullanabilir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun konu ile ilgili maddesi şu şekildedir.

“II - YETER SAYI:

Madde 30 -Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla, karar verir.(Değişik fıkra: 14/11/2007-5711 S.K. /15. mad.) Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur. Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.

III - OYA KATILMA:

Madde 31 -Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.

Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz, oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmaz.

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekâlet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.

Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz. (Değişik fıkra: 14/11/2007-5711 S.K./16.mad.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir"         denilmektedir.

Toplantı yeter sayısı Ana yapıdaki Tüm bağımsız bölüm maliklerinin yarısından bir fazlası ile toplantı yapılır (ilk toplantı için bu şarttır) Salt çoğunluk sağlanmış olur. Karar almak içinde toplantıya katılan kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu gereklidir. Örnek vermek gerekirse 20 daire ve 3 dükkânı olan bir binada salt çoğunluk 23 / 2 = 11,5 kesirler göz önüne alınmadığı için toplantı yeter sayısı 12 kişidir, Karar almak içinde 12 / 2 = 6 olmasına rağmen salt çoğunluk 7 kişidir. İkinci toplantıda yani çoğunluk aranmaksızın yapılacak toplantıda bağımsız bölüm maliklerinin salt çoğunluğu aranmaz bu toplantıda katılan kat maliklerinin yarısından bir fazlasının aldığı kararlar geçerlidir ve tüm kat maliklerini bağlayıcıdır. Ancak toplantı daveti yapılırken birinci toplantıda yeter sayı sağlanamaz ise ikinci toplantının da yapılacağı yer ve zaman daha önceden bildirilmiş olmalıdır. İkinci toplantı ile birinci toplantı arasındaki zaman 7 günden az ve 15 günden fazla olamaz.

Oya katılma toplantılara katılma konusuna gelirsek Toplantının adı Kat Malikleri Kurulu Toplantısıdır yani daire sahiplerini ilgilendirir. Kiracılar toplantıya katılamazlar ancak kat maliki benim adıma karar vermeye yetkili kılınmıştır diyerek vekâlet verirse kiracılar toplantıda daire sahibinin vekili olarak katılır ve oy kullanabilirler. Burada verilecek vekâlet basit vekâlettir yani Noter vekâleti değildir, Basit vekâlet usulü kağıda yazılıp imzalanmış olabilir yada toplantı esnasında Hazirun varken daire sahibi telefon ile sözlü olarak vekâlet vermesi ve Hazirun’ un şahitliği ile de vekâlet geçerli olur burada bu durum toplantı tutanağına yazılarak açıklanırsa vekâlet geçerlidir. Vekâleti olmayan kiracılar toplantıyı takip edebilirler fakat salt çoğunluğa işlenmez ve oylamaya katılamazlar.

Vekâlet konusunu biraz daha açarsak eşler dahi birbirlerinin yerine toplantıya iştirak edeceklerse onlar içinde vekâlet gereklidir. Örnek verirsek daire kadının üzerine iken erkeğin toplantıya katılması için kadının vekâleti gereklidir. Bir dairenin birden çok maliki var ise bu dairelerde toplantıya katılacak temsilciyi seçerek diğer maliklerin seçtikleri temsilciye vekâlet vermesi gereklidir. Vekâlet oy sayıları 40 Daireye kadar olan ana yapılarda bir kişi en çok 2 kişiye vekâlet edebilir, her halükarda vekâlet oyların sayısı toplam oy sayısının Yüzde beşinden fazla olamaz. Örnek vermek gerekirse 45 daireli bir binada toplam oyun % 5’ i 2,25 yapar burada da yuvarlama aşağıya doğru yapılacağından vekâlet yine 2 kişidir.

Ana yapıda birden fazla dairesi olan birinin oy sayısına gelirsek bu kişilerin her bağımsız bölüm için bir oy hakkı olmasına rağmen toplam oyun üçte birinden fazlası ile toplantıda oy kullanamaz bunu örneklemek gerekirse 24 daireli bir ana yapıda 12 daire bir tek kişiye ait ise bu malikin toplantıda temsil edebileceği daire ve oy sayısı 8 oydur.

Bir diğer örnek vermek gerekirse 14 bağımsız bölümü olan binada 12 daire bir kişiye aitse burada da 14 / 3 = 4,66 iken 12 dairenin sahibinin 4 oy hakkı vardır. Kesir hesaplarında salt çoğunluk için bir üst tamsayıya yuvarlama yapılır iken burada bir alt tamsayıya yuvarlama yapılır bunun nedeni kanunda üçte birinden fazla olamaz denmesidir.

Nuri AZAPLAR

 
Toplam blog
: 5
: 91075
Kayıt tarihi
: 08.03.11
 
 

1970 İzmir Doğumluyum bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışıyorum, evli ve 2 çocuk sahibiyim. ..