Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '10

 
Kategori
Basketbol
 

Apoel - Karşıyaka Maçının Perde Arkası

Apoel - Karşıyaka Maçının Perde Arkası
 

APOEL Taraftarları


Basketbolda önemli başarılara imza atan Pınar Karşıyaka, Eurochallenge Kupası kapsamında Kıbrıs Rum Kesimi'nin Apoel takımı ile karşılaştı ve iki fark ile mağlup oldu. Ancak skordan çok yaşanan olaylar maça damgasını vurdu.

Oysa daha önce aynı grupta yeralan yine bir Kıbrıs Rum Kesimi takımı olan ETHA ENCOMİ takımı ile karşılaşan Pınar Karşıyaka, deplasmanda galip gelmiş ve hiçbir olay çıkmamıştı. İzmir'deki maçta da 3-4 Encomi taraftarı Karşıyaka'nın Protokol tribününde oturarak takımlarını desteklemişler ve bazı Türk taraftarlar ile sıcak diyaloglar kurmuşlardı.

APOEL maçında neden bu tür olaylar oldu, onu sorgulamamız gerekiyor. APOEL takımı hakkında edindiğim bazı bilgileri sizler ile paylaşmak isterim. Söz konusu kulübü kuranlar Yunanistan'dan gelen iş adamlarıdır. Kıbrıs sorunun doruğa çıktığı dönemlerde APOEL kulübü yöneticileri, adadaki ayrılık rüzgarlarını estiren ve adayı Yunanistan'a bağlama amacını ilke edinen ENOSiS (Birleşme) fikrini savunan EOKA Örgütü ile örgütsel bir ilişki içine girmişlerdir. Hatta, kulüp sporcuları bile doğrudan aktif olarak bu hareketin içinde yer almışlardır.

Kendi ülkelerinde en büyük düşmanları OMONİA kulübüdür. Çünkü OMONİA gerek yönetim gerek taraftar olarak sol kökenlidir. Günümüzde de iki kulüp arasında gerçekleşen derbi niteliğindeki maçlarda taraftar çatışmaları siyasi boyutlara ulaşmaktadır.

Sonuç itibarı ile Pınar Karşıyaka'nın Türk takımı olması, APOEL taraftarlarının olay çıkarması için bir bahane oldu. Taraftaların açtıkları "Kıbrıs, Yunanistan'ındır" pankartları ve Türkiye aleyhine yaptıkları tezahüratlar bunun bir göstergesidir. Ancak, uluslararası müsabakalarda, olay olsun ya da olmasın güvenlik önlemlerinin alınması gerekirdi. Kıbrıs Rum basınına göz attığımda, bir çok güvenlik görevlisi de yaralanmış. Neyse ki, Pınar Karşıyakalı oyuncular ve beraberindeki heyet Türkiye'ye fazla yara almadan döndüler.

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, olaylara sebep olan Apoel taraftarlarını sert bir dille kınaması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Umarız tekrar bu tür olaylar yaşanmaz.

Başta Rusya olmak üzere, birçok Avrupa kulüplerinin taraftarları içinde ırkçı yapılanmalar görülmektedir. FIFA, FIBA gibi uluslararası resmi spor kuruluşlarının bu konuya daha çok eğilmeleri geleceğimiz için önemlidir.

 
Toplam blog
: 20
: 851
Kayıt tarihi
: 29.07.10
 
 

İzmir'de doğup büyüdüm. Tarih,arkeoloji, dış politika v.b. bilim alanlarına ilgi duymaktayım. Bil..