Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '15

 
Kategori
Otomobil
 

Apple araba yaparsa ne olur?

Apple araba yaparsa ne olur?
 

Yalnış duymadınız Dünyaca ünlü mobil ve teknoloji devi apple sonunda elektrikli araba piyasasınada el atmaya karar verdi burada en çok merak edilen sorulardan bir taneside ürettiği kaliteli ürünler ve yüksek fiyatlarına rağmen ilgi gören apple elektrikli otomobil piyasasında sağlam bir yere sahip olabilirmi ?

Apple'ın elektrikli arabalar üzerine çalışmaları giderek yoğunlaşmış gibi görünüyor. Bir süre önce yaptığımız haberimizde, firmanın sırf bu konuyla alakalı 200 civarı çalışanı olduğundan ve 2020'nin başları gibi ilk elektrikli arabasının üretim sürecinin başlayabileceğini belirtmiştik. Detaylar için buraya bakabilirsiniz. Hatta Apple'ın bu aralar özellikle robot teknolojileri ve batarya gibi konularda uzmanlaşmış yeni elemanları bünyesine katacağı konuşuluyor.

Şimdi gelelim yeni detaylara...

Tabii ki Apple'dan konu hakkında gelen resmi bir açıklama yok, ancak firmanın üreteceği elektrikli arabanın aynı zamanda self-driving, yani kendi kendine gidebilme özelliğinin de olacağı konuşuluyor.

Öte yandan Apple'ın bu arabayı üretmek istemesinin bir sebebi de iOS ekosistemi. Apple'ın zaten yıllardır otomobil sektörüyle yakın ilişkiler içinde olduğu biliniyor. Şirketin CEO'su Tim Cook tarafından tanıtılan ve "Geleceğimizin anahtar özelliği" olarak lanse edilen araba içi platformu CarPlay'i unutmayalım. Böylelikle kullanıcılar, araba içindeyken şarkılarından gelen mesajlarına kadar her şeyi sürüş esnasında yönetebilecek. Bunun daha ötesine gidildiğini, iOS işletim sisteminin yer aldığı ve bu sistemin mobil iOS cihazlarla uyumlu ve tamamlayıcı özellikte çalıştığı bir de arabanın geldiğini düşünün.

Ve bir diğer önemli haber de üst düzey yönetimle alakalı. Apple, daha önce Mercedes-Benz'in Kuzey Amerika AR-GE Bölümü CEO'su olan Johann Jungwirth'ü bünyesine katmıştı. E tabii ki ileriye dönük otomobil projesi sebebiyle.

Elektrikli otomobil, elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere verilen isimdir. Elektrikli otomobillerin , otomotiv endüstrisinde ileride önemli bir etkisinin olacağı düşünülmektedir. Bu türdeki arabaların yakıt tasarrfu yanında şehir kirliliğini düşüreceği ve karbon emisyonunu azaltacağı sanılmaktadır. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %30'luk bir azalma beklenmektedir.

Elektrikli otomobil bir veya daha fazla elektrik motoru kullanarak, bataryalardan ve diğer enerji depolama cihazlarında depoladığı elektriği kullanarak sürülen otomobildir. Elektrik motorları ani tork verir, güçlü ve dengeli hızlanma sağlar.

Elektrikli otomobiller 19. yüzyılın sonlarında ve 20.yy’ın başlarında oldukça revaçtaydı, fakat içten yanmalı motor teknolojisindeki ilerlemeler ve petrol kullanan araçların ucuz olarak toplu üretimi elektrikli araçların sonunu getirdi. 1970 ve 1980’lerdeki enerji krizleri elektrikli otomobillere kısa süreli bir ilgi oluşturdu, fakat günümüzdeki gibi büyük kitlesel bir pazara ulaşılamamıştı. 2000’li yılların ortalarından beri batarya ve güç yönetimi teknolojilerindeki ilerlemeler, değişken petrol sebep olduğu endişeler ve sera gazı azaltma gereksinimi elektrikli otomobilleri yeniden gündeme getirdi.

2012 Aralık itibariyle, bazı ülkelerde bulunan seri üretim modelleri şunlardır: Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i MiEV, Nissan Leaf, Smart ED, Wheego Whiplife, Mia Electric, BYD e6, Bollare Bluecar, Renault Fluence Z.E., Ford Focus Electric, BMW ActiveE, Coda, Tesla Models, and Honda Fit EV ve Renault Zoe’dir.2012 Aralık’da en çok satan elektrikli araç tüm dünyada 46,000 satan Nissan Leaf’di, Mitsubishi iMiEV tüm dünyada 18,000 adet sattı, Peugeot iOn yeni adıyla Citroen C-Zero Avrupa marketinde 6,500 adet satıldı.

Elektrikli otomobiller içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında bazı avantajlara sahiptir; bunlar yerel hava kirliliğini azaltır, petrol ve petrol ithali yapılan ülkelere bağımlılığı azaltır. Ayrıca birçok gelişmekte olan ülke için ve özellikle Afrika’daki fakir ülkeler için yüksek petrol fiyatları ülkelerin ödemeler dengeleri üzerine ters bir etkiye sahiptir; onların ekonomik gelişmelerini engellemektedir.

Potansiyel faydalarına rağmen, elektrikli otomobillerin geniş ölçüde benimsenmemesinin bazı sebepleri engel ve sınırlamalar ile karşılaşmalarıdır. 2010 itibariyle elektrikli arabalar lityum-iyon bataryaların ek masrafları sebebiyle, sıradan bir içten yanmalı motorlu araca ve hibrit elektrikli araçlara göre önemli ölçüde daha pahalıdır, bununla birlikte batarya fiyatları toplu üretim ile azalmaktadır ve daha da azalması beklenmektedir. Elektrikli arabaların yaygınlaşmasını engelleyen diğer faktörler; özel veya kamuya ait bir girişim olarak şarj istasyonlarının eksikliği ve kısıtlı menzil sebebiyle sürücülerin hedeflerine varamadan bataryalarının tükenip yolda kalacakları şeklindeki endişeleridir. Bazı hükümetler var olan engelleri aşmak için politikalar geliştirmekte, ekonomik teşvik paketleri sunmaktalar. Böylece elektrikli otomobillerin satışını artırmak için, elektrikli araç ve batarya teknolojisindeki gelişmeleri desteklemektedirler. ABD elektrikli arabalar ve bataryalar için 2.4 milyar dolarlık bir ödenek ayırdı. Çin sınırları içindeki elektrikli araba endüstrisini geliştirmek için 15 milyar dolar sağlayacağını açıkladı. Çeşitli ulusal ve yerel hükümetler vergileri azaltarak, çeşitli destekler sağlayarak elektrikli arabaların ve diğer şarj edilen hibrit araçların satın alma fiyatlarını azaltmaktadır.

 
Toplam blog
: 205
: 2301
Kayıt tarihi
: 15.02.14
 
 

Adım Mert, 31 yaşındayım evli ve 1 çocuk babasıyım, hayattan öğrendiklerimi burada paylaşacağım. ..