Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '10

 
Kategori
Bilgisayar
 

Apple i pad ve çevre

Apple i pad ve çevre
 

Apple i pad ile kullanıcı alışkanlıklarını değiştirip çevrenin korunmasına faydalı olabilir mi?


Apple yaklaşık 2 hafta önce ipad isimli ürününü duyurdu. Ipad kısaca ucuz bir tablet bilgisayar. Tabi ucuz derken App ölçülerinde. Ürünün teknik özelliklerine fazla girmemize gerek yok zira internette yüzlerce binlerce inceleme zaten mevcut. Cok kabaca biçimlersek ipad büyük bir iphone diyebiliriz. Tabi ki daha güçlü işlemci ve daha gelişmiş grafik seçenekleri ile.

Bu duyurunun hemen üzerine sanırım Minesota'da bir okul büyün öğrencilere ipad almaya karar vermiş böylece kağıt kullanımını hemen hemen sıfıra indireceklermiş. Güzel bir örnek.

Bugüne kadar bircok ucuz bilgisayar piyasaya çıktı ancak bunların hiçbiri kağıdın alternatifi olamadı. Her ne kadar Amazon kindle ile bayağı bir e kitap satsa da bu ürünün piyasada kağıdın yerini alabileceğini iddia etmek zor.

Apple ipad'le GSM ya da klosuz bağlantı üzerinden anlaşma yapılan içerik sağlayıcıların kitap dergi ya da gazetelerini indirebiliyorsunuz. Ayrıca sayfaları çeviriken o aradığınız hışırtı sesi de mecut. Hatta bir aşama ileri giderek okuduğunuz içerik ile ilgili detaylara da canlı olarak ulaşabiliyorsunuz. Mesela bi gün önceki maçın özetini okurken haydi bir de golleri göreyim derseniz anında ekranda. Bunu her ne kadar var olan bigisayarlarımız ve internet bağlantısı ile yapabiliyosak da her ortamda ve aynı keyfi alarak yapmamız mümkün değil.

Ayrıca şekil gereği tablet sanki gazete ya da kitabı elinizde tutuyorsunuz hissi verebiliyor.

Elbette bu ürün çıktı diye dünyada bütün kağıt harcamaları bitecek ve ağaçlar kurtulacak diye birşey yok. Ancak bu ve benzeri ürünler / konseptler nihai amaca giden bir cesaretli adımlar. 70 li yıllarda doğan nesil de dahil eski nesiller ekrandan bir sey okumayı sevmiyor ve aynı hissi vermiyor. Ama diğer yanda yeni nesiller ekranla daha barışık büyüyorlar. Böylece bizler gibi sabah kağıda dokunmazsam okuduğum gazeteden keyif alamam (ya da kitaptan) anlayışına sahip olmayabiliyorlar. Tabi bir de yeni nesillerin ne kadar gazete kitap okuduğu sorusu var ki o da ayrı bir tartışma elbette.

Diğer yandan tablet içinde bulunan parçaların da çevreye olası zararlarından söz etmek mümkün . Ancak şunu unutmamak lazım dünyada ne üretirsek üretelim bazı kaynakları harcıyoruz. Bari ağaçları kurtarmakla işe başlayalım bence iyi bir çözüm.

Sonuç itibari ile bu ve benzeri ürünlerin yayılması hem içerik sağlayıcıların biz son kullanıcılara daha zengin ve ilgi çekici konular bulmaları konusunda onları zorlayıcı olacak hem de çevreye orta vadece daha faydalı olacaktır. Zamanla gelişen ve değişen kullanıcı alışkanlıkları ile birlikte ürünler yaygınlaştıkça, bunlara olası 3D teknolojisi de eklenince otobüste metroda direk bu ürünleri farklı sekillerde kullanan insanlara daha çk satlayacağız gibi. Bunu eğitim kurumlara da aynı oranda yayabilirsek doğanın bundan kazançlı çıkacağını umuyorum.

 
Toplam blog
: 5
: 1259
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Galatasaray Lisesi ve Marmara Universitesi Fransizca kamu bolumu mezunuyum. 15 yildir is hayatindayi..