Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Apple Otizmin farkında, ya sen?

Apple Otizmin farkında, ya sen?
 


Çocuğunuzun teknolojik aletler kullanmasına karşı çıkanlardansanız, bir kere daha durup düşünün derim.
 
Elinde saatlerce telefon veya tablet ile dolaşıp ve dış dünya ile ilişkisini kesmekten söz etmiyorum elbette ancak teknoloji doğru ve amaca uygun kullanıldığında harikalar yarattığı gerçeğini de aman görmezden gelmeyelim.
 
Bilen bilir Apple ürünlerine karşı öncelikle Steve’den mütevellit ve zaman içinde kullandıkça artan bir hayranlığım var. Ancak bu hayranlığım sadece telefon, tablet ürünlerine değil aynı zamanda uygulamalara. Apple teknolojiyi duyarlılık ile birleştirmeyi çok iyi bilen bir marka.
 
İş hayatımda ilke edindiğim 3 ana madde; Faydalı, İlham Verici, Eğitici kavramlarını Apple ürünlerinde de görmek beni markaya bir tık daha yaklaştırıyor olabilir :)
 
Biliyorsunuz Nisan ayı Otizm Farkındalık ayı. CDC’ye göre ABD’deki 68 çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu (ASD) var. Bu oldukça yüksek bir oran. Şu an etrafımızda otizmli bir birey olmayabilir ancak bu durumu görmezden gelmemiz anlamına asla gelmiyor. 
 
Daha önce Otsimo uygulamasından bahsetmiştik. Apple bu uygulama gibi bir çok uygulamaya sahip zengin bir yelpaze sunuyor.
 
Eğer etrafınızda otizmli bir birey varsa, çocuğunuzda otizm olup olmadığını öğrenmek istiyor veya bunadn şüpheleniyorsanız veya konu ile ilgili bilgi alıp, farkındalık yaratmak istiyorsanız… uygulamalara mutlaka göz atın derim.


Papatya Somer
Teşhis Uygulamaları
 
Çocuğum Otizmli mi? M-Chat - iPhone, iPad, iPod touch
2 Nisan Dünya Otizm gününde hayata geçen Dr. Yankı Yazgan’ın danışmanlığıyla geliştirilen bu uygulama aynı zamanda ilk Türkçe otizm teşhis uygulaması olma özelliğini de taşıyor. Bu uygulama ile çocuğunuzun otizmli olup olmadığını evde bir ön testle öğrenebiliyorsunuz. Erken tanı ve teşhis ile otizmli çocuklar çok daha hızlı gelişme göstermektedir. Otizm her 68 çocuktan ve her 42 erkek çocuktan birini etkilemektedir. 16-30 ay arası çocuklarda ön otizm taraması yapmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. 
 
İletişim/AAC Uygulamaları
 
Proloquo2Go - iPhone, iPad, iPod touch ve Apple Watch
Ödüllü sembol tabanlı iletişim uygulaması, konuşamayan 150.000’den fazla insanın sesi olma özelliğini taşıyor. 5.0 sürümündeki yenilikler arasında yeni bir arama özelliği, otomatik yedeklemeler ve ilerlemeye dayalı dil özelliği bulunuyor. Uygulama, Amerikan İngilizcesi, Avusturya İngilizcesi, İngiliz İngilizcesi, Fransızca ve Amerika İspanyolcası ile konuşan çocuk sesleri de dahil olmak üzere 60’ın üzerinde doğal metin okuma sesi sunuyor.
 
Sosyal Becerileri/Yaşam Becerileri
 
Autism Core Skills - iPad 
Autism Core Skills, okul öncesi eğitim alan ve birinci sınıftaki otistik çocuklar için, öğrenme sürecini eğlenceli ve ilgi çekici hale getiren hayvanlar, trenler ve sporlar gibi özelleştirilebilir temaları kapsayan akademik ve sosyal beceri geliştirme araçları sunuyor. Türkçe dahil 24 dilde sunulan uygulama, otizmi olan her çocuğun içindeki potansiyelin tamamına erişmesini sağlamayı amaçlıyor. 
 
Dinle Anla - iPhone, iPad, iPod touch
Bu mobil uygulama otizm spektrum bozukluğu olan çocukların yanı sıra normal gelişim gösteren diğer çocukların da dinlediğini anlama becerisinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. 
 
Otizmli Çocuklar - iPhone ve Apple Watch
A Visual Schedule, otizmli çocuklar ve yetişkinler için tasarlanmış ilk giyilebilir resim tabanlı zaman planlayıcı. Kolayca anlaşılan bir simge ve ilerleme çubuğuna sahip A Visual Schedule, insanların planlanmış aktivitelerini bağımsız bir şekilde takip edebilmelerine yardımcı oluyor. Görsel programlar, otizmi ve ilgili bozuklukları olan çocukların ve yetişkinlerin günlük rutinlerindeki geçişleri daha iyi yönetmelerine destek sağlıyor. Bu uygulama iPhone’da kullanıldığında etkinlik veya görev oluşturup yönetmeyi son derece kolay hale getiriyor. 
(“Kid In Story Book Maker” ve “Children with Autism: A Visual Schedule” Otizm Farkındalık Günü’nü desteklemek amacıyla 1-8 Nisan arasında sınırlı süre için indirimli sunuluyor)
 
Pictello - iPhone, iPad, iPod touch  
Pictello, konuşan fotoğraf albümleri ve kitaplar oluşturmanın kolay bir yolunu sunuyor. Pictello Story’deki her sayfa, bir resim, beş satıra kadar metin ve yüksek kaliteli sesler kullanılarak kaydedilmiş bir ses ya da metin okuma içerebiliyor.
 
Oyunlar, Oyun Oynama ve Müzik
 
Toca Toy Box - iPhone, iPad
Bu kutudaki en çok satan uygulamalardan oluşan renkli karışım, gün içinde otizmli çocuların tüm sıkıntısını alacak uygulamalardan oluşuyor.
 
Skoog - iPhone, iPad ve iPod Touch 
Skoogmusic Skoog 2.0 Tactile Musical Interface, engelleri olan çocukların ellerine bir müzik aleti almadan müzik yapma deneyimini yaşamalarına olanak veren dokunsal bir küp. Skoog uygulaması ve GarageBand ile birlikte kullanılan Skoog, çocukların küpü sıkarak ve baskı uygulayarak iPad’de çalınan akustik geri bildirimler elde etmelerine imkan tanıyor. 
 
Eğitici uygulamalar
 
5N1K: Neden? - iPhone, iPad
5N1K’yı kullanmak hem kolay hem eğlenceli. 3 - 8 yaş arası normal gelişim gösteren tüm çocuklar ve yaş sınırlaması olmaksızın, konuşma terapisti veya eğitimcilerin uygun gördüğü tüm özel çocuklar, bu konuşma ve eğitim uygulamasından faydalanabilir. Çocuğunuz henüz okuma-yazma becerisine sahip olmasa bile 5N1K’yı kullanabiliyor. Eğitimcilerin planlayıp, sanatçıların çizip seslendirdiği bu uygulamada dil ve konuşma terapisti Seda Eyilikeder bilimsel altyapısı ve mesleki deneyimini paylaşırken oyuncu Gülçin Şantırcıoğlu ilk duyduğunuz anda sizi yakalayan, canayakın sesiyle her kartın soru ve cevap cümlelerini seslendiriyor.
 
Harflere Giriş - iPhone, iPad, iPod touch
5 yaş ve altı çocuklar için tasarlanan ve Türkçe dahil 47 dilde sunulan bu uygulama otizmli çocukların harfleri ve sesleri yazmayı ve okumayı öğrenmesinde yardımcı oluyor. “Kayıt Stüdyosu” emirleri kendi dilinizde kaydederek uygulamada kullanmanıza olanak sağlıyor.
 
Otsimo Çocuk - iPhone, iPad, iPod touch
Otsimo Çocuk otizmli çocukların öğrenme kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla özel eğitimciler ile birlikte çalışılarak yaratılmış oyun bazlı bir platform. Oyunlar giderek artan seviyeleri ile birlikte çocuklara harfler, şekiller, duygular vb. temel kavramları öğretmek için otizm ihtiyaçlarıyla birebir uyumlu tasarlanmıştır.
 
Otsimo Aile - iPhone, iPad, iPod touch
Otsimo Aile, Otsimo Çocuk üzerinden bulunan oyunlara uzaktan takip ve kontrol izni vererek otizm eğitimini maksimum verime ulaştırmak için tasarlanmıştır. Otsimo Aile sayesinde ebeveynler oyun esnasında çocuklarının konsantrasyonu dağılmadan gelişimlerini gözlemleyebilirler.
 
Tohum 2 - iPad
4 yaş ve üzeri çocuklar için geliştirilen bu uygulama otizmli çocukların ele alınan nesne fotoğraflarını eşleme becerisi, matematik, okuma-yazma, fotoğraflı etkinlik çizelgesi takibi gibi birçok becerisinin ön koşulunu oluşturmasını sağlıyor.
 
Touch Trainer - iPhone, iPad, iPod touch
Touch Trainer dokunmatik ekran teknolojisini öğrenen herkes için tasarlanmış basit bir neden sonuç uygulaması. 5 yaş ve altı çocuklar için tasarlanmış bu harika ve kullanımı kolay uygulama aynı zamanda tek parmaklı ince motor becerilerinin yanı sıra neden sonuç ilişkisini de öğreten “ilk uygulama” olma özelliğini taşıyor.
 
 
 
 
Toplam blog
: 104
: 199
Kayıt tarihi
: 09.04.15
 
 

Papatya Somer ..