Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Apse Deyip Geçmeyin

Genel sağlığı ilgilendiren önemli sağlık önceliği olan ağız ve diş bakımı, aslında dikkat edilmesi durumunda ileri dönemlerde meydana gelebilecek pek çok hastalığın da önleyicisi olabiliyor. Bu duruma örnek olarak, pek önemsemediğimiz apsenin genel sağlığı nasıl etkilediğini, uzman diş hekimleri şu şekilde açıklıyor;

"Apse sadece ağız ve diş sağlığını tehdit eden bir rahatszılık değil. Ölümle sonuçlanabilecek bir sürecede götürebilir. Apse, diş köklerine baskı uygulaması sonucunda bakteri üretimine yol açıyor. Oluşan bakteriler zamanla ilerleyerek kalp-damar, böbrek ve akciğer sorunlarını da beraberinde getirirken, bu nedene bağlı olarak basında apse nedeniyle çeşitli ölüm vakaları yaşandığını hepimiz okuyoruz. İltihabın zaman içinde kana karışması kişide zayıflık yaşadığı sağlık sorunun tam olarak ortaya çıkmasına neden oluyor. Kimi zaman kalp sorunu olan biri, bu nedenle ölümle burun buruna kalabiliyor, hatta ölüme yenildiği de ne yazık ki oluyor."

Çevreden edinilen yanlış bilgilerin de apse oluşmasını önlemediğini vurgulayan diş hekimleri, apsenin önemsenmesi gerektiğini ve en kısa sürede doktor müdahalesine başvurmaları gerektiği yönünde uyarılarını sürdürüyor. 

Pek çok kişinin vücudunda meydana gelen rahatsızlığın nedeninin apse olmadığını sanması nedeniyle gereken titizliği göstermediğini ifade eden diş hekimleri, yanlış antibiyotik kullanımı veya apseyi patlatmanın da yanlış bir uygulama olduğunun altını çizerken, doktor tavsiyesinin tüm müdahalelerin önünde olması ve ciddiye alınması yönünde uyarılarını da yineliyorlar.

Halk arasında yanlış bilgi nedeniyle apse dışında ikinci derecede önemli olan bir başka ağız ve diş sağlığı önceliğinin  kayıp diş vakası olduğunu vurgulayan diş hekimlerine göre, kayıp diş olayının yaşanmasını takiben ilk üç ay içinde zirkonyum kaplaması gibi yapay diş dental tedavisinin yapılması önemli bir adım. Zaman içinde zayıflamaya başlayan çene kemiği ile birlikte kayıp dişin meydana getirdiği boşluğun etraftaki diğer dişlerin baskısı sonucu diş aralarının açılmasına ve dolayısıyla dişlerin çarpıklaşmasına neden olacağını dile getiren diş hekimleri, ayrıca çirkin görünüm dışında kişide psikolojik olumsuz etkiye de neden olacağını belirtiyorlar.

 

 
Toplam blog
: 10
: 66
Kayıt tarihi
: 28.01.15
 
 

Web tasarımcıyım. Bununa birlikte forum sitelerine yazı yazmak benim için ayrı bir meşgale. Çok s..