Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Aptal beyaz adamlar

Aptal beyaz adamlar
 

Her gün yeni yeni anketler yapılıyor, yeni yeni araştırmalar yayınlanıyor. Bu araştırmaların genelde çoğu bana saçma gelir. İnsan sayısına göre yapılan her araştırma ya da anket,  hiç bir zaman mutlak doğruyu vermeyeceğine inanırım. Mesela 100 kişinin katıldığı bir anketi düşünelim. O yüz kişinin o günkü ruh hali nasıldı, o yüz kişiden kaçı gerçekten kendi doğrusunu verdi? Yani kaçı genel bir cevap değil de özel bir cevap verdi?

Ben anketörleri,  psikiyatra gitmiş hastalar gibi görürüm. Ne kadar özelin varsa anlatırsın o uzmana... Düzelmek için giden bir hastanın dahi tam anlamıyla doğru konuşamayacağını düşünüyorum. Sadece uzman kişinin bileceği bilgileri dahi şüpheyle bakan bir insanın kamuya mal olacak bilgileri tam anlamıyla doğru vermesi bana ters geliyor. Kısacası ben ankete ya da insan sayısına dayalı araştırmalara şüpheyle bakarım.

İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum. Bu tür gelişmiş kapitalist ülkeler genelde “boş” şeylerle ilgilenir. Gelir seviyesi biraz yükselince, insanlar geçmişini de, kültürünü de unutabilir. Devir, paranın olmazsa olmaz olduğu ve sadece tek araç olduğu bir devir.

Araştırma, insanların fiziki veya karakteristik özelliklerinin maddi durumlarını direkt etkilediği yönünde... Yani bir insanın boyu ya da kilosu veya zekâsı maddi durumunu direkt etkilermiş.

Yakışıklı erkekler, ortalama görünümlülere oranla %9 daha fazla kazanıyorlarmış. Tanıdığım zenginlerin çoğu yakışıklı değil maalesef! TÜSİAD’ın üyelerinde yakışıklı gören var mı? Belki Cem Boyner, başkası yok...

Çekici kadınların, sıradan görünümlü rakiplerine göre zengin olma şansı %4 daha fazlaymış. Bu rakam bizde %30’dur benim gözümde...

IQ seviyesi “ortalama” olanların zengin olma şansı, seviyenin altındakilere kıyasla sadece 1,2 daha fazlaymış. Bu madde tam bize göre bir maddedir.

Lise yıllarında popüler olanlar, silik öğrencilere kıyasla %10 oranında daha çok para kazanıyormuş.

Boyda uzunluk, gelirde artışta doğru orantıda; ortalamadan uzun olanlar, %1,2 oranında daha varlıklı.

İçki içenler, hayatlarında hiç içmeyenlere göre %14 daha varlıklı oluyormuş. Bütün kötülüklerin anası olan içkiye bak sen! En azından tatmak lazım!

Evlenmek ve evli kalmak gelirinizin %77 oranında artmasını sağlıyormuş. Asgari ücret, kira, doğal gaz, elektrik, su, mutfak, çocuk... Bu araştırmayı gören bekâr gençler evlenmek için sıraya girmesin lütfen! Bu ülkede evlendiğiniz zaman sadece 10 ya da 15 lira geliriniz artar.

Sarışınlar, kumral ve esmerlere göre %7 daha fazla kazanıyormuş. Gündemde olan çoğu sarışının aptal olabileceğini düşünüyordum eskiden... Bu maddeye katılıyorum.

Fakir bir ailede yetişip üniversiteyi bitirenlerin maddi refaha ulaşma oranı da %84’müş. Ama ne ülkeymiş arkadaş bu İngiltere! Fakir olup da sonradan zengin olan kaç kişi vardır acaba? Başbakanımız var, Maliye Bakanımız var... Üç ya da dört tanıdığımız var... Başka... Çevresinde 10 kişi sayabilen var mı?

Yıllar önce W.Bush’a hitaben yazdığı kitapta “Aptal Beyaz Adamlar” diyen Micheal Moore’a katılmamak elde değil.

twitter.com/mahirtemur

 
Toplam blog
: 110
: 521
Kayıt tarihi
: 21.12.09
 
 

1979 Malatya doğumluyum... Evreni kendi gözlüğümden (0,50-0,75) görmeye çalışan bir yazarım... Dü..