Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '10

 
Kategori
Sinema
 

Aptallık çağı

Aptallık çağı
 

İnsanın başının dumanlı olması, dünyanın başını da dumanlı yapıyor.


Hintli, soylu ve zengin bir adam halkına petrol tükettirmeye çalışırken, İngiliz orta direk bir aile de insanların daha az petrol tüketmesini istemekte ve bu doğrultuda yaşamaktadır. Fakir bir halka lüksün sembolü olan ‘petrol tüketme’ yi öğretmek kolay olabilirken, zengin bir halkın hayatından bu parçayı kaldırmak o kadar da kolay olmayacak.

Zengin bir halkı, zararlı etkisini bireyin kendisinde hızlıca gösteren sigara illetinden kurtarmak bile kolay olmuyorken, o halkı nikotin kadar bağlayıcı olmasa da uzaklara kolayca ve hızlı ulaşma zevkini veren, zararlı etkisini çok daha uzun zaman sonra ama kolektif olarak gösteren uçakla uçma illetinden kurtarmak hiç kolay olmayacak.

Üstüne üstlük petrolün zararlarını açıklayan, onsuz yaşamayı özendiren her hamleyi bilinmez bir şekilde yok eden görünmez eller varken petrolü kullandırtmamak son derece imkânsız... Şüphesiz, bu görünmez ellerin sahipleri görüldüğünde, uçuk çıkartacak varlık ve gücün de sahibidirler.

Aptallık; bu propaganda yüzünden uyuşan ve gerçeklerden kaçınan zengin halkların yaptığıdır. Aptallık; böyle halklara özenen fakir halkların yaptığıdır. Ölümün bir "son" olmadığını düşünenlere göre aptallık ; “bana dokunmayan etki bin yaşasın” diyen, çocuk sahibi olmayan ama “tarihte nefretle anılarak ruhunun acı çekeceği korkusu” da olmayan petrol karcılarıdır. Bu net durumda daha aptalcası; koskoca petrol akıntısına karşı duran, engellemeye çalışan İngiliz çiftin cesaretidir. Petrol nehrinin üstünde küçük de olsa bir değirmen olmak daha akıllıca olurdu. Peki, her akıllıca hareket evrensel anlamda doğrumudur? Hayır.

Akıllılık; kavganın vuku bulduğu orta dünyadan seçtiği, kendi dünyalarının zarara uğrattığı iki küçük çocuğa bu filmde söz hakkı vererek özeleştiri yapan senarist ve yönetmen, günah çıkartan yapımcıdır. Aptallık; zarara uğrattıklarına söz hakkı verdirerek, yeni bir zevk keşfeden hedonist petrol karcılarıdır.

En akıllısı; bu pis dünyaya bir masum getirtmeyen, hatta ve hatta bir kadının da sorumluluğunu almayan New Orleans lı ihtiyardır. Siz de böyle akıllı olursanız, felaketler çağında en büyük endişeniz sadece 'eviniz ve eşyalarınız' olur. En büyük üzüntünüz de doğal olarak onları kaybetmek olur. Bir sigara yakarsınız geçer... Sırtladığı doksanlık babası mı? Ha, o Allah’ın emri. O kadarcık kader olacak yani…

 
Toplam blog
: 36
: 1054
Kayıt tarihi
: 26.08.10
 
 

1983 Ankara doğumlu olan yazar, evli ve bir çocuk babasıdır. ..