Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

27 Eylül '19

 
Kategori
Teknoloji
 

AR uygulamaları

AR Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Değerli Okuyucularımız

AR- Augmented Reality. Türkçe adı ile Arttırılmış Gerçeklik teknolojisini son günlerde sıkça duyuyorsunuzdur. Peki bu AR, hep anlatıldı ama tam olarak ne olduğunu anlayabildiniz mi? İşte bugün size bunu net bir şekilde anlatacağım.

AR, aslında bir yazılım. Bu yazılım, kendinde tanımlı olan cisimleri gördüğünde sanal nesneleri gerçek görüntülerin üzerine bindiriyor. Bunun için bir uygulama ve internet bağlantısı yeterli olmakta. Cihazdaki uygulamayı çalıştırdığınızda cismi tanıyan program, size çok farklı bir görüntü sunuyor. İşte bu, Arttırılmış Gerçeklik oluyor. Bunun için size ya bir cihaz, ya bir tablet, telefon ya da bir gözlük gibi bu gerçekliği tanımlayacak cihazların olması gerekiyor.

AR-Augmented Reality yani Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinin kısaca gerçek görüntülerin üzerine sanal bir görüntü eklenmesi olarak ifade edebileceğimizi söyleyebiliriz

Tabi ki bazen yazılar, sözler özellikle teknoloji alanında yetersiz kalıyor. Burada da ne kadar anlatırsak anlatalım maalesef kafamıza tam oturmayacak. O yüzden sizlere Profilimde de yer alan Twitter adresimdeki @Spormuhendisi hesabımdan takip eder iseniz, konu ile ilgili videolar ile bu konuyu daha iyi anlayabilirsiniz. Mesela AR ile ilgili bir oyunda yer alan merdivenlerin anlık nasıl hareket edip bize gerçeklik kattığına tanık olabilirsiniz. Aynı zamanda bir arabanın camında ne gibi bilgiler bize yardımcı olabilir onun örneğini görebilir, Hologram uygulamasının artık siyaset alanında ve iş dünyasında çok kullanılabileceğini, özellikle kararsız bayanların saç tercihinden giyim tercihine kadar çok daha kolay karar alabilecekleri uygulamalar olduğunu göreceksiniz

Ayrıca diğer bir videoda beyzbol açılışında ortaya çıkan Ejderha uygulamasını gösteriyor olacağım. Hemen ardından görme engelli bir kadının bu uygulama ile nasıl hayata bağlandığını izleyebileceğiz. Sonrasında ise bilgisayarda nasıl yapılıyor ve gerçek olan bir görüntü nasıl farklı hale geliyor bazı örnekleri göreceğiz. Bu şekilde  AR uygulamalarını görüp hayat nereye gidiyor daha çok bilgi sahibi olacaksınız.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

Serdar ŞİMŞEK

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..